Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V každém z nás je kus hrdinství i kus zbabělosti. Kdo může vědět, čeho víc? Peter O'Toole v britském filmu, natočeném podle románu Josepha Conrada. Když nastupoval jako námořní kadet na jednu z obchodních lodí Jejího Veličenstva královny Viktorie, zdálo se, že má před sebou úctyhodnou, jistou kariéru. A první léta na moři dávala tomuto zdání za pravdu. Jenomže pak přišel ten den, který měl změnit celý jeho život. Člověk se nerodí jako hrdina nebo jako zbabělec, a nikdo si nemůže být jistý, jak se v mezní situaci zachová. Jim selhal. V tom jednom jediném okamžiku, v němž jej ovládl nepřekonatelný, děsivý strach ze smrti, v okamžiku, kdy není čas na rozumovou úvahu a člověk jedná pouze pudově, zakolísal, podlehl, zradil všechny svoje zásady. Zachránil svoji kůži – ale za jakou cenu! Byl mladý, zdravý, silný, stál na prahu života – ale život před ním ležel v troskách. Bude vůbec ještě někdy možné odrazit se od toho dna, na které dopadl?
Film režiséra Richarda Brookse je v pořadí druhou adaptací stejnojmenného dobrodružného románu Josepha Conrada. (První, ještě němá černobílá verze vznikla v USA již v roce 1925). Conrad, jeden z největších mistrů anglické prózy přelomu l9. a 20. století (1857–1924), v něm – stejně jako ve většině svých ostatních románů a povídek – zúročil dvacet let, která sám strávil na moři. Anglické obchodní loďstvo musel sice ve věku pouhých sedmatřiceti let pro podlomené zdraví opustit, zkušenosti a dojmy z dosavadního života se však staly nevyčerpatelným zdrojem jeho budoucí literární tvorby. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

majo25 

všechny recenze uživatele

Príjemná a celkom atmosférická dobrodružná dráma s kvalitným hereckým obsadením, ktorá skrýva viac, ako napovedá úvod. O'toole sa síce viac hodí do rolí záporákov či psychicky narušených panovníkov, ale ani v tomto nie je zlý. A príbeh, ktorý nie je priamočiary a má hĺbku, skrýva nejednu záludnú perlu, či v tomto prípade skôr drahokam. Akurát stopáž by som si vedel predstaviť aj kratšiu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Po svém potupném propuštění z britského námořnictva hledá ex-důstojník Jim (Peter O'Toole) na orientálních pobřežích šanci k rehabilitaci. Nakonec obdrží od samozvaného generála úkol, přispět s moderními zbraněmi na pomoc tyranem utiskovaným obyvatelům ostrova Patusanu. Může začít Jimův boj proti utiskovatelům i proti sobě samému.... Podle románu Josepha Conrada - z jeho povídky Srdce v temnotách vychází i Coppolova Apokalypsa. Ano - a je to tady. Spojte si Martina Sheena z Apokalypsy, Lawrence z Leanova pouštního eposu a třeba ještě Marlona Branda z Ostrova v ohni a vyjde vám ústřední postava tohoto podivuhodného filmu. Tváří se to jako obyčejný dobrodružný snímek, ale stejně jako ve většině Conradových a koneckonců i Brooksových děl se tu skrývá něco víc. Neuvěřitelně životná a skvěle zahraná postava Petera O'Toola, který hraje ostatně jako skoro vždy za mlada na Oscara. Brooks se nebál těžkých literárních děl (Kočka na rozpálené plechové střeše, Bratři Karamazovi, Elmer Gantry) a i tady se mu podařilo vystihnout šířku, hloubku a duševní velkorysost ústřední postavy. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako peter O´Toole poslal do pice zivotne zasady pocas burky na oceane. Teda zase pardon, ja sa  neskutocne ospravedlnujem a chcel som napisat, ze zlyhal,  zakolisal a zradil svoje idealy pocas tej burky.  Scenarista Conrad  sluzil v kralovskom lodstve Velkej Britanie pocas vlady Jej Velicenstva kralovnej Viktorie 1837 - 1901. 69 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina pôsobí ako príťažlivé exotické dobrodružstvo ako od Disneyho, potom sa dostanú k slovu vážnejšie tóny a film prepne na vojnový žáner, len samotná lokálna bojová scéna je iba priemerne a trochu ťažkopádne nakrútená. Skutočné filmové umenie tak nasleduje až po nej a takáto gradácia je samozrejme akceptovateľnejšia, ako keby to bolo naopak. Jedno je však isté, v hlavnej úlohe si neviem predstaviť nikoho iného, ako Petera O´Toolea. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Do Conradovy knihy jsem se nemohl ponořit a vyloženě mi kladla odpor, film mě ale potěšil. Širokoformátový velkofilm s epickou výpravou, skvostným obsazením a psychologií, která sice není tak silná jako v případě Lawrence z Arábie, ale napříč vyprávěním pečlivě rozvíjená až do nevyhnutelného zakončení. Některé sekvence si pravda formálně dost protiřečí a vedlejší postavy se nedaří vymanit ze známých škatulek, ovšem tahle cesta za vykoupením je svým dobrodružným rozměrem a famózním herectvím Petera O'Toolea zkrátka neodolatelná. Špetka Lorda Jima ny měla sídlit v každém z nás... 75% ()

Galerie (34)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama