Reklama

Reklama

Černoška z...

(festivalový název)
  • Francie La Noire de... (více)
Francie / Senegal, 1966, 65 min

Obsahy(1)

Dramatický příběh Diouny je inspirován skutečnou událostí. Mladá naivní dívka se nechá zlákat vidinou lepšího života a odjede pracovat jako chůva do jedné francouzské rodiny. Postupně zjišťuje, že více než chůva je spíše služka. Také začíná pociťovat rasistické jednání svých zaměstnavatelů. (Letní filmová škola)

Recenze (8)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Hněv (už ne tak) mladého muže ze Senegalu byl dozajista na místě, jeho karikatura (post)koloniální Francie ale úplně postrádá půltóny : hezké filmové okamžiky tonou v plakátovité obžalobě kultury, již zastupují účelově odpudivé papndeklové figurky. V závěru je bledým tvářím snést dvojnásobný mravní políček : hrdé "negerky", mladá i stará, si prý vystačí bez jejich nákupních papírků ! Kéž by se byl vývoj ubíral tímto směrem. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

První celovečerák S.O. Látka na desetiminutový film (Senegalka jako au-pair ve francouzském Antibes trpící culture-shockem a šikanou ze strany své mondénní zaměstnavatelky) natažena na neúnosných 65 minut. Mateřská škola filmu. Dva zaznamenáníhodné putující předměty - divošská maska a reklamní balonek Baťa. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak som videl Ssembeneho prvý aj posledný film a nič medzi tým. Zatiaľ čo Moolaade ma takmer až nadchol po všetkých stránkach, Čierne dievča je samozrejme ešte čistá amatérčina. Ale cení sa hlavne snaha, vidíme tu témy, ktoré Afričanov, pôsobiacich buď istý čas, alebo celý život vo Francúzsku trápili a, no proste celé je to exotika, natočil to Senegalčan. Jedna vec je rasizmus a druhá fakt, že domáci by sa chovali nadradene aj k nejakej bielej slúžke- študentke. Farba pleti ale pocit nadradenosti ešte v ich očiach umocňuje. No a africké masky po tomto filme budete navždy vnímať inak.... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kolik filmů se natočí v Africe? Asi ne tolik jako v Indii, ale vždyť je to kontinent jak prase. Od afrických filmů by se dalo čekat něco jiného, možná zvláštního, něco snad specifického. Do naší blízkosti se každopádně moc afrických filmů nedostane, a tak se díváme na všechno, co nám přijde pod ruku. Otázkou je proč. Je to tím, že nejsou tak vycizelované jako evropské. Nebo se nás jejich problémy netýkají. Nebo a nebo. Každopádně jsem viděl několik velice dobrých afrických filmů (třeba jak Křováci lovili kudu - užasné!). Film Černoška (ze Senegalu) je skutečně jiný, ale ne tím, co bychom (rádi) viděli. Snad je příliš schématický, snad trochu povrchní, každopádně moc prvoplánový. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Ubohost podmínek, ve kterých musí žít žena, která přijela pracovat do Francie jako pomocnice v kuchyni. (Bordwell) Drsný, realisticky nepříjemný snímek založený na skutečných událostech. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama