Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Transexuál Bree (Felicity Hoffman) šetří každý dolar, aby mohl zaplatit za vytouženou operaci, která z něj konečně udělá ženu. Jednoho dne zvedne telefon a dozvídá se, že jeho syn Toby sedí ve vězení v New Yorku. Neochotně se tedy vydává no New Yorku dostat kluka z vězení. Syna mu předají beze slova vysvětlení a Toby považuje tu divnou ženskou za potrhlou misionářku. Bree nevidí důvod, proč něco vysvětlovat a Toby chce co nejdříve zmizet do Los Angeles. Rozhodnou se tedy, že pojedou spolu, přičemž Bree má v plánu vysadit Tobyho u pěstounů. Začíná trans-americká cesta, která oběma připraví nejedno překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, po přečtení anotace v tisku, trošku klame tělem - většina asi čeká něco dost jiného a poněkud víc "úchylného" než tenhle v podstatě jednoduchý příběh s jednoduchým poselstvím, že na tom, co kdo má nebo nemá v kalhotách nezáleží. Hlavní "hrdinka" byla tak skvěle zahraná, že jsem teprv z titulků zjistila, o koho kde - a to na Felicity už pár měsíců koukám skoro každý týden! Doporučuji!!! ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Nebýt Felicity Huffman, kterou jsem si oblíbil díky seriálu "Zoufalé manželky", asi by mě ani nenapadlo se na tento film podívat. Herecké obsazení totiž dost ovlivňuje mé rozhodnutí film zhlédnout. Konstatuji tedy, že Felicity byla výborná, ale od samotného filmu jsem čekal něco víc. Film mi na road movie připadal krátký. Přestože postavy stihly být vyprofilovány. Co se týče osobních problémů obou hlavních hrdinů, mám na to svůj názor a ten by se jim moc nelíbil. Ikdyž na druhou stranu jejich potřeby toleruji. Stejně jako u homosexuálů, i u transsexuálů, jejich anomálii beru jako nemoc a z tohoto mého přesvědčení mě žádný vědec nevyvede. PS: Pokud je v popisu filmu "komedie", tak potom nevím, jestli jsem dostatečně vyspělý filmový divák, neboť po komedii jsem nevycítil ani stopy. Jinak herecké výkony všech účastněných byly zahrány velmi věrohodně. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem měla tu čest vidět jednou už před několika lety, a mohu říci že i s odstupem času a znalostí toho co se stane, měl pro mě stále své velké kouzlo - ať už kvůli neotřelému příběhu a odvaze dotknout se vážného tématu transexuality, nebo výborným hereckým výkonům (samozřejmě v čele s Felicity Huffman). Příběh muže-ženy, která stojí na prahu své životní proměny v sebe sama, kdy ji náhle jeden telefonát nechtěně hodí do konfrontace s vlastní minulostí, se kterou se ukáže není Bree, alias Steve, úplně vyrovnána. Možná příběh nejde úplně pod povrch a drží se v rovinně road-movie, nicméně kdyby šel, tak by se v něm tvůrci asi utopili a z mého pohledu je dobře, že si tím i ponechal svojí lehce odlehčenou rovinu a neměnil se zbytečně v přílišné drama. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Hezký film o touze, o nepochopení a o lidských vztazích. Někdy až trochu moc americké, chvílemi nudné, ale svým účelem zaujmout a neodsuzovat lidi, kteří jsou takovýmto způsobem odlišní, asi dosáhl toho, čeho dosáhnout chtěl a asi i měl. Výborná Felicity Huffman. Fakt bych totálně věřil tomu, koho tam vlastně hrála. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Transamerica si bere na paškál ožehavé téma transsexuálního světa, konkrétně jedince, který je natolik rozpolcený, že největší jeho jistotou je blížící se operace změny pohlaví. Nicméně osud se náhle komplikuje ve chvíli zjištění faktu v podobě dosud neznámého syna, který navíc není žádný nudný brach listující encyklopedií, ale naopak pěkný výlupek. A tahle nesourodá rodinka se vydává napříč Amerikou do L. A. Nic netušící syn a neledajaký otec si díky dobrému scénáři vyměňují věty nezplihlé a přímé. Příběh samotný neřeší jen "problém" transsexuality, ale také se snaží naťuknout otázku odloučení, xenofobie, drog, rodinné disfunkce, neporozumění, malé sebedůvěry. Představitelé obou hlavních rolí ztělesnili své party excelentně, obzvlášť Felicity Huffman, jakožto chlapík vtěsnaný do špatného těla nejprve shledává svého dlouho ztraceného syna jako omyl minulosti, ale jak oba tráví společný čas dochází k instantnímu respektu, který se v nefalšovaném a nezávislém závěru mění v respekt trvalý. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (11)

  • Protože se nevědělo, že film bude mít takový úspěch, po natáčení byla většina šatstva a rekvizit darována na charitu nebo do second-handů. (hellstruck)
  • Postava, kterou hraje Felicity Huffman, se jmenuje Bree, což je také jméno jedné z postav ze seriálu Zoufalé manželky (od r. 2004), kde Felicity hraje jednu z hlavních rolí. (Tristaver)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama