Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

xaver 

všechny recenze uživatele

Další vynikající snímek s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Režisérsky velmi slušně zpracovaný historický námět o zřejmě nejvýznamnější části života Michelangela. Hodnotu snímku podtrhuje skutečnost, že režisér se poměrně verně řídil historickými fakty, což je v dnešní době věc téměř nevídaná. Výkon Ch. Hesona a Rex Harrisona nelze označit jinak, než jako herecký koncert. Jedinou pochybnost ve mě vzbuzují některé dialogy mezi papežem a umělcem, kde měl režisér značný prostor pro fabulaci a postoje umělce vůči nejmocnějšímu muži tehdejšího světa jsou někdy na hranici uvěřitelnosti. Ale to nijak neubírá na kvalitě snímku, který si jednoznačně zaslouží 5*. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak jsem po delší době zatoužil opět po návratu ke svým retro filmům a pokračování v roce 1965. Ve službách papeže je jedním z mnoha historických filmů, které toho roku vznikly. Není to žádný sandál plný bitev, nejsou tu žádné extra honosné kulisy či davové scény (ale dostačující). Je to v podstatě komorní příběh o dvou postavách - papežovi Juliovi a malíři Michelangelovi Buonarrotim a o malování stropu sixtínské kaple. Troufám si říct, že příběh mírně vycucaný z prstu, nijak překvapivý či objevný. Nicméně jsou to skvostné herecké výkony, které to táhnou ke hvězdám. Rex Harrison je přesně takový pyšný, bojechtivý a rozkazovačný papež jakým v té době nejvyšší církevní představitel určitě byl. A Charlton Heston ho ještě strká do kapsy - v jeho podání je Michelangelo umělcem větším než život, namyšleným, odmítajícím se komukoliv pokořit, vysmívajícím se kritikům, ve slabší chvilce litujícím neschopnosti milovat a přitom plný lásky k Bohu. Sochař který nechce malovat, který odmítá práci a ve finále za ni bojuje a který je s papežem neustále ve sporech. Až ve finále k sobě oba muži najdou cestu, respekt a pochopení. Parádně zahrané přesně tím způsobem, který by dneska nikdo nedokázal a proto silné 4*. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN WILL YOU MAKE AN END? WHEN I AM FINISHED! Dobře se na to koukalo a jak nemám rád ty svátosti a tak, tak zde byl papež Julie II. vyobrazen jako docela rozumný panovník s kouskem citu pro spravedlnost v těle. Je fajn, že film odlehčují komediální prvky. Nepůsobí díky tomu tak stroze. Heston byl stvořen pro role v těchto historických velkofilmech a jeho Michelangelo je teda maník.. promiňte, sochař. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ale ano, je to na pět hvězd. Ohromná práce na stropu Sixtínské kaple se vešla tak akorát do 138 minut. Ve filmu se několikrát názorově střetávají Rex Harrison, coby papež Julius II. a Charlton Heston jakožto Michelangello Buonarotti. Jsem moc ráda, že jsem mohla vidět, jak se stropy a stěny chrámů malují. Kolik je k tomu potřeba úsilí, práce a v neposlední řadě inspirace. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si významný film takmer 60 rokov po jeho vzniku svedčí, že nepoznaných miest na mojom filmovom nebi je stále ešte dosť.  Knihu Irvinga Stonea som kedysi dávno prečítal, fresky v Sixtínskej kaplnke poznám a napriek tomu bol film pre mňa veľkým zážitkom. Stret tých dvoch silných osobností aj v situácii keď pápež bol viac vojvodcom, než pápežom a Michelangelo bol z donútenia viac maliarom ako sochárom odôvodnil aj zdanlivú dejovú jednotvárnosť diela. Ono to ani nebolo veľmi o freske, ale skôr o ľuďoch, o živote, o viere, o predstavách a nádejach. Hľadal som v pamäti, kedy v minulosti som videl tak presvedčivo zahraný stret dvoch osobností a našiel som ho v Glenvillovom Becketovi s Burtonom a O'Toolom. Ale to neuberá ani jednému z filmov na jedinečnosti. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Charlton Heston byl v jednom interview dotázán, koho z postav, které ve filmech hrál, by si pozval na večeři. Odpověděl, že Michelangela, ale dodal, že malíř by se - stejně jako ve filmu - neukázal. (liquido26)
  • Film byl nominován na Zlatý Globus v kategorii nejlepší scénář za rok 1965. Původně však byl nominován snímek Bitva v Ardenách (1965), jenže to se stalo omylem a porota na poslední chvíli oznámila jako oficiálně nominovaný právě Ve službách papeže. (Ruuzha)

Reklama

Reklama