Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé Los Angeles se probouzí do dalšího slunečného dne a netuší, že se blíží katastrofa, která navždy změní jejich životy. Stuart Graff pracuje jako stavař ve společnosti svého tchána a právě se chystá do práce, zatímco jeho žárlivá manželka Remy předstírá předávkování prášky. Jeho manželství není příliš šťastné, Remy žárlí na Denise Marshallovou, ženu Stuartova tragicky zesnulého kamaráda. Před odchodem Stuart pocítí záchvěv signalizující blížící se zemětřesení. Jeden ze zaměstnanců kalifornského seismologického ústavu předpovídá, že během 48 hodin dojde v Los Angeles k velmi silnému zemětřesení. Představitelé města nechtějí šířit paniku, a tak raději o celém problému pomlčí. Následky ničivého zemětřesení pak brzy pocítí všichni obyvatelé a jejich předchozí problémy se v tu chvíli změní v bezvýznamné maličkosti. Z okázalých hrdinů se tak stávají zbabělci, z obyčejných lidí hrdinové, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných. (TV Nova)

(více)

Recenze (80)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Když se mluví o katastrofických filmech 70. let tak se zmiňuje Dobrodružství Poseidonu, Skleněné peklo a Letiště. Na Zemětřesení si vzpomene málokdo. Je pravda že kvalitou za svatou trojicí trochu zaostává, ale ve všech důležitých kategoriích se drží minimálně na dohled. Charlton Heston mluví sám za sebe, Ava Gardner a Geneieve Bujold také nejsou úplně bez talentu, a režie se chopil velmi zkušený Mark Robson. Výsledkem je slušně odsýpající a na svou dobu působivý velkofilm s předem jasnou zápletkou. Své slavnější a lepší konkurenty paradoxně předčil v postavách. Dokonce by mi nevadilo kdyby se litosférické desky pro jednou uklidnily, protože by mi stačilo obyčejné vztahové drama. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sice 45 let starý snímek, ale na speciální efekty se dívá líp než na deset let staré počítačové triky. Jinak jde ale o tuctový katastrofický film, kde se objevují i hodně mizerní herci. Nejhorší ze všeho byl "teplý" a pošahaný voják. No a ten konec nekonec? Takové šup a je to. Asi příprava pro druhý díl, který se nakonec nikdy nerealizoval. ()

Reklama

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborně, tady se člověk musí zaměřit nato co v té době dokázaly natočit a hlavně z jakým obsazením té doby a jak velkolepě a užasne jsi pohráli s efekty, určitě jemně zkrátit začátek a trošku natáhnout protrhnutí hráze,a bude to zas ostupen víš podle mě dost výborný katastroficky film odmyslím jsi vše nedomyšlené a přesto sem překvapivě spokojen. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 7/10 Efekty 10/10/// +vyzuální efekty, děj, Charlton Heston, George Kennedy, Genevieve Bujold a další herci-ten závěr mohl být dramatičtější (úzkostnější)/// Klasika mého dětství. Vždycky jsem měl rád katastrofické filmy a před 10-15 lety v televizi ani jiné nedávali. Na tento jsem si matně ale rád vzpomínal. Hlavně jsem si pamatoval přehradu a v závěru jak polda (George Kennedy) zachraňuje dívku (Genevieve Bujold) a někdo se obětuje (to už ale neprozradím). Hodně dlouho jsem to chtěl znovu vidět a tak jsem neváhal a koukal na to na Markýze až do tří do rána. A jsem rád, Zemětřesení se mi opět líbilo. Dnes bych sice uvítal i více postav a mohly být ještě prokreslenější, ale i tak docela spokojenost. No a samotné zpracování? Je jasné že se to nemůže rovnat trikovým velikánům jako Den poté apd. Ale na tehdejší dobu to je vrchol a vlastně i dnes je to neurážející a koukatelné, jen bez počítačových triků./// Celkem 90%/// ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec to nedopadlo tak jak jsem předpokládal. Na film jsem se dost těšil už jen kvůli výtečným hercům, který já můžu. A žánr katastrofický mám taky dost rád, navíc ze staré školy. Nemohl jsem šlápnout vedle. Ale nakonec jsem film zkoukl a totálně nic extra mi nedal, jsou tu sice dobré efekty, ale třeba hudba od Williamsa kterýho jsem nedávno chválil za Warhorse mě vůbec nezaujala. A navíc bych film razantně zkrátil je tu moc scén které se mi vůbec nelíbily a některé byly přitažené za vlasy. Nicméně dávám 3*, a za sebe říkám že je to lehké zklamání. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Producent Jennings Lang nabídnul malé cameo svému příteli Walteru Matthauovi, který je přijal bez nároků, ovšem s podmínkou, že na plakátech bude uveden pod svým “skutečným” jménem (které jeho ve skutečnosti nebylo), "Walter Matuschanskyasky". Matthau hrál “opilce na konci baru” a filmové plakáty vedly k dlouhotrvajícím (zbytečným) spekulacím, zda "Matuschanskayasky" je skutečné jméno Waltera Matthaua. (džanik)
  • Zvláštní shodou okolností postihlo lokalitu, kde se první den točilo, zemětřesení. Ještě zvláštnější však bylo, že se zemětřesení objevilo i v místě posledního dne natáčení. (džanik)
  • Ava Gardnerová překvapila režiséra Marka Robsona tím, že byla odhodlána sama přeskakovat betonové bloky a těžká potrubí. (džanik)

Reklama

Reklama