Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po vyhlášení svaté války za osvobození Súdánu od britsko-egyptské nadvlády v 80. letech 19. století zmasakroval fanatický súdánský vůdce Muhammad Ahmad zvaný Mahdí osmitisícovou armádu pod britským vedením a pochoduje na strategické město Chartúm, ležící na soutoku Bílého a Modrého Nilu. Britská vláda premiéra Williama Gladstonea se rozhoduje vyslat do ohroženého města jednoho ze svých nejlepších generálů, Charlese George Gordona. Gordon se již dříve vyznamenal v Číně, Indii nebo Jižní Africe, jeho hlavní devizou ovšem je, že v předchozí dekádě sloužil jako guvernér Súdánu a prováděl zde mezi lidem populární institucionální reformy, omezoval obchod s otroky a rozvíjel ekonomiku. Než se ale dostane do Chartúmu, mnoho z jeho bývalých přátel se přidá na stranu Mahdího. Přesto se mu ve městě dostane počátkem roku 1884 bouřlivého přijetí. V poušti se setkává s Mahdím a pokouší se s ním dojednat mírovou dohodu, dozví se však, že arabský vůdce chce dobýt nejen Chartúm, ale i Káhiru, Mekku, Bagdád a Konstantinopol a vytvořit islámskou říši, které bude vládnout. Boj je tedy nevyhnutelný a Gordon se se svými věrnými připravuje na rozhodující bitvu... Výpravné historické drama Chartúm natočil klasik britské kinematografie Basil Dearden a podobně jako o čtyři roky starší snímek Davida Leana Lawrence z Arábie líčí klíčovou etapu života charizmatického jedince, který spojil svůj osud s arabským světem. Přestože od zobrazených událostí uplynulo více než 130 let, ve světle současného vývoje na Blízkém východě se stále jedná o dílo neobyčejně aktuální. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to pripomenulo Kingdom of Heaven. Viac ako o bitky tu ide o pozadie konfliktu. Takže sa tu riešia rôzne pikle kto komu a za akých okolností pomôže atď. Paradoxne ale príliš do hĺbky to v tomto smere nejde a to či padne Chartúm mi bolo viacmenej jedno pretože jeho obyvatelia tu sú len anonymní štatisti vo veľkolepých hromadných scénach. Hlavný hrdina je podobný zarputilec ako zloduch a líšia sa len hodnotami kvôli ktorým sú ochotní bojovať. Takže vo výsledku to po dramatickej stránke príliš nefunguje. Ale vďaka veľkolepej výprave a niekoľkým solídnym bitkám to za jedno pozretie stojí. 6/10. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Historické filmy mám moc ráda, ale přesto mě tenhle tolik nezaujal. Charleton Heston a Lawrence Olivier mě tentokrát nedostali až tak, jak by si jako velké postavy filmového plátna zasloužili. Milovaný Súdán generála Gordona, který se rozhodne bránit město Chartúm proti fanatickému vůdci Mahdímu i za cenu toho, že britská vláda s opatrností sobě vlastní váhá poslat svoji armádu, která dlí v Egyptě, jemu na pomoc. Nějak bilo do očí přehrávání vedlejších postav, kterých bylo v tomhle velkofilmu požehnaně a pak ten tmavý makeup Oliviera....tak jen za tři:-) ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Začátek je naprosto chaotický a nesmyslný, a i po celou první půli divák absolutně netuší, co se to vlastně odehrává, jaká je motivace hlavních protagonistů a celé to má i příšerný střih. Pak se to sice zlepší, ale člověk si uvědomí, že ho osudy postav vůbec nezajímají. A bojové scény taktéž nic moc. A Heston ještě více patetický než je u něj zvykem. Celé je to více než slabé. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Solidní historicko-dobrodružný snímek se slušnou výpravou a občas do očí bijícími studiovými scénami, který velmi reálně zobrazuje Gordonovo postavení - a ze strany britské vlády defacto obětování- na ztracené vartě v Chartúmu. Škoda mlžení na konci filmu, kdy se tvůrci patrně snažili před historie neznalými diváky zamaskovat tehdejší totální vítězství mahdistů (to byl onen "patnáctiletý hladomor a strádání") a to, že Wolseley nedorazil nejen o 2 dny později, ale nikdy - po pádu Chartúmu se prostě obrátil a vrátil se do Egypta. Britové se v roce 1898 vlády nad Súdánem sice konečně chopili, ale nevydržela jim ani 60 let, zato Mahdího četní potomci hrají významnou roli v súdánské politice dodnes, on sám má v Chartúmu velkolepé mauzoleum, islám tuto zemi v současnosti ovládá pevněji, než kdy jindy a i s otroky se zde vesele obchoduje i nadále. Na tom bohužel žádný - filmový ani bronzový - pomník nic nemění. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Presvedčivý Heston v úlohe britského generála a veľvyslanca, povereného obranou sudánskeho Chartúmu pred fanatickými hordami islamského vojvodcu (Olivier s už menej presvedčivým počerným make-upom, navyše vždy snímaný len vo svojom stane, takže očividne nevytiahol päty z anglického štúdia, zatiaľ čo Heston si aj zajazdil na ťavách a zhltol trochu piesku). Nevyhne sa to istému zjednodušovaniu a postavy sa v záujme dramatického efektu miestami nechovajú príliš logicky (prečo Mahdí Gordona pri návštevách v stane jednoducho nezahluší?), ale výsledný dojem je aj tak príjemne realistický a unhappy-end (to nie je spoiler, ono to proste takto martýrsky dopadlo) tiež poteší. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (3)

Související novinky

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

07.06.2015

Hollywood v posledních měsících srdnatě zachraňuje klasický film. Zatímco řada filmařů přechází na digitál, persóny z ranku Quentina Tarantina a Christophera Nolana se snaží udržet naživu klasický… (více)

Reklama

Reklama