Reklama

Reklama

Pohádka o zamilovaném malíři

  • Sovětský svaz Skazka pro vljubljonnogo maljara (více)

Obsahy(1)

Zkušená sovětská režisérka Naděžda Koševerovová a její dlouholetý spolupracovník Michail Volpin, podílející se na scénáři s Valerijem Fridem, natočili výpravný snímek Pohádka o zamilovaném malíři. - Při opravě zdí zámku neprovdané královny Drizofily II. se malíř Makar zamiluje do dívky, o níž se domnívá, že je to sama panovnice. Je z královského sídla potupně vyhnán a touží zemřít. V těžké chvíli mu pomůže starý vodník. Na jeho radu se chlapec vydává za syna slepé královny, jehož v útlém dětství odnesl čaroděj Kostěj. Vzápětí se však k podvodu poctivě přizná a dokonce královnina syna vysvobodí. Největší odměnou je mu láska jeho vysněné dívky - ve skutečnosti pouhé komorné. - Příběh plný zápletek a zahrnující v sobě vše, co se od tohoto žánru očekává, je zpracován s filmařským umem i se smyslem pro humor a nadsázku. Nenásilně je vysloveno i morální poučení, patřící ke každé pohádce. Veselého malíře Makara představuje Nikolaj Stockij (tato role je už jeho čtvrtou prací ve filmu) a Kaťuši ztvárňuje debutující studentka herectví Jekatěrina Golubevová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

argenson 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem četl o Kostěji nesmrtelném a vybudoval si obraz hrůzostrašného a nezničitelného čaroděje. V téhle pohádce je ovšem Kostěj směšnou parodií s podobou vetchého staříka. Takže to máme jednu hvězdu dolů. Oba hlavní hrdinové jsou nesympatičtí, to máme další bod dolů. Přiznávám, že moc sovětských pohádek nakoukáno moc nemám, což mi omezuje možnosti srovnání, ale tohle už opravdu vidět nemusím. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasická rozprávka s rozprávkovými bytosťami ako vodník, baba Jaga či Kostej Nesmrteľný. Imponujúce je, že kúziel je pomenej, rovnako tak bláznivých či pitoreskných postáv. Mladí hrdina v hlavnej úlohe je celkom sympaťák a hoci má rozprávka dosť pomalý rozjazd, po nejakom čase sa pekne rozbehne. Inak maliar v hlavnej úlohe nie je maliar-umelec, ale maliar-natierač. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama