Reklama

Reklama

Saraba nacu no hikari

  • Japonsko さらば夏の光 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Naoko, kterou z rodného Japonska vyhnal strach z atomové bomby, a Kawamura, který učí architekturu a v Evropě hledá chrám, o jehož poloze nikdo přesně neví, si v zahraničí zkříží cesty. Snad kvůli nostalgii po domově pokračují na cestě společně a zatímco Naoko provádí Kawamuru po okolí, vzniká mezi nimi jakési pouto. Naoko je ale vdaná. (mrtvej pes)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

Spontánní romance kvete mezi Kawamurou, profesora pro evropskou turistiku, a Naoko, vdanou ženou žijící v Paříži, kterou děsí atomové bombardování Nagasaki...Snaživý učeň evropských mistrů to udělal s elegancí, pohled na města a památky vždy zaujme. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Veskrze originální-kopie, která nejen nejedním do očí bijícím vizuálním odkazem vzdává hold/ vykrádá/ nechává se inspirovat až zapomíná sama sebe filmem "Loni v Marienbadu". Těžko určit, co je na filmu japonského kromě dvou hlavních herců a (neviditelného) štábu, když vše ostatní, co vidíme, je matérie evropského kontinentu nahlížená formou Resnaise a Antonioniho. Jošida a spol. stvořili podivným způsobem fascinující simulakrum evropského progresivního filmu, které zároveň s/ vedle fabule o bolestném melancholickém hledání a míjení lásky fascinuje svojí poplatností době a ikonám - najmě forma je ve své epigonské (tak trochu) vyprázdněnosti často otrockým napodobovatelem svých vzorů, díky čemuž dotčené scény připomínají svojí umělostí volbu kýčovitých kulis těch "nejkrásnějších" a "nejikoničtějších" evropských destinací, od Eiffelovky přes Forum Romanum po Londýn a Lisabon, v nichž se celý film odehrává. Zároveň ale tyto scény patří k tomu nejzajímavějšímu, svým způsobem. Nicméně Jošida (nejen) tímto filmem (o sobě samém ne úplně zdařilým, ale nad tehdejší i dnešní průměr sahající) nasál experimentální narativní stavbu, kterou brzy poté geniálně a již zcela a úplně originálně uplatnil ve svých dalších filmech, stavících jako největší díla jeho evropských učitelů na hrách s časovostí syžetu i charakteru postav, odcizení a láskou/ životem/ politkou atd. ()

Reklama

Reklama

Reklama