Reklama

Reklama

Polibek pavoučí ženy

  • USA Kiss of the Spider Woman (více)

Obsahy(1)

Ač se tento legendární film odehrává celý za zdmi věznice, zároveň příkře vybočuje z linie tradičních „vězeňských" snímků. Malá cela v kterémsi jihoamerickém vězení se stala výsostným dramatickým prostorem, v němž rozehrává vzrušující a jímavý příběh dvojice naprosto odlišných mužů. Homosexuál Molina je v cele po mnoha letech jako doma. „Cizinec“ Valentin se k němu dostává s vidinou mnohem kratší perspektivy: odhodlaný bojovník proti zdejší diktatuře nemá velkou naději na přežití. Muži udiveně nahlížejí do svých odlišných světů: Molina s obdivnou úzkostí sleduje Valentinův sebezničující boj o život a revolucionář se zase zvolna noří do vysněného, romanticky únikového příběhu, který mu gay přehrává, a poznává tak možnost fantazijního úniku za vězeňské mříže. Exkurze do cizího života oba obohatí o novou zkušenost... Hector Babenco zvládá omezený prostor cely s režijní bravurou opravdového mistra. Kontrast mezi reálným a vysněným světem dodává snímku zvláštní napětí, podpořené strhujícími hereckými výkony. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Udělal jsem dobře, že jsem film po prvních deseti minutách nevypnul, jelikož Kiss of the Spider Woman je nevybroušeným diamantem, který by měl vidět každý. Úsporné drama založené na dialogu gaye a zločince v prostředí vězeňské cimry je uspokojující jako konzumace grilovaného kuřete na kanapi za sychravého večera. 81 % Celosvětový příjem k 7. 1. 2020: $17,009,654, což je 17,01 násobek rozpočtu ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa takmer celý odohráva vo väzenskej cele, z ktorej jediný únik je únik do sveta fantázie, v tomto prípade do sveta gýčového filmu. Žiaľ, ani ten únikový svet nie je o nič zaujímavejší ako prostredie tej malej cely, takže som pri sledovaní prežíval takmer 2-hodinovú nudu. Jediné, čo ma z nej vytrhlo, bolo pár okamihov týkajúcich sa hnutia odporu a potom ešte výborný záver. Mimo toho už môžem pochváliť akurát skvelý výkon Williama Hurta v neobvyklej role (Oscar), ten ma ešte nikdy nesklamal. Okrem jeho nezáživnosti mi na filme prekážala aj tá všadeprítomná strojenosť a umelosť, mám pocit, že musel byť zastaraný už v čase vzniku (nič na tom nemení ani tá prelomovosť ohľadom homosexuality). ()

Reklama

Saraswati 

všechny recenze uživatele

Do tohto filmu som sa pustila s pomerne vysokými očakávaniami a zvedavosťou. Od začiatku na mňa veľmi nezapôsobil, no zaujala ma forma dvoch prepletajúcich sa línií, skutočnej a imaginárnej, a tak som mu počas celých 120 minút dávala jednu šancu za druhou. Po čase však i sprvu zaujímavá forma začala nudiť a príbeh na mňa pôsobiť čím ďalej, tým menej uveriteľne. Nezaujal ma ani William Hurt v hlavnej úlohe, za ktorú dokonca získal i Oscara (ale poznáme predsa Akadémiu...).Napriek tomu musím povedať, že ak nič iné, tak to vzhľadom na rok vzniku považujem za celkom odvážny filmársky počin. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Uz sem si chvili myslel, ze jsem objevil nejaky uzasny skryty filmovy poklad, vsechno okolo tomu nasvedcovalo. Mrknete na obal, to vypada mysticky, nazev Polibek pavouci zeny, wow, excelentni hodnoceni a odkazy na jeden ze zasadnich 80's filmu. Bohuzel, nezerte to, jedna se pouze o story buzny zamcene v cele s mexicanem, kde buzna vypravi o kycovitem filmu z WWII a vy u toho jednak umirate nudou a hlavne je to cele neskutecne hnusne. William Hurt sice buzika hral velmi verohodne, zaver to navic cele nakopnul a konecne se zacalo i neco dit, to ale nezachrani tu prisernost prvnich dvou tretin ani kdyby se to pretrhlo. 3/10 ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Koncert dvou herců za zdmi věznice. Z prostředí hnusné cely se dostaneme jenom ve chvílích vzpomínek a závěrečné katarzi. No a samozřejmě ve fantasijním prostředí vyprávěných filmů. Při politickém zabarvení nejde nevzpomenout na výborný český seriál Přítelkyně z domu smutku, kde se věci dějí tak trochu z jiného pohledu. Jenom mi to jejich intermezzo přišlo až moc idealistické začínaje velikostí cely, přísunem jídla a konče pohodovou atmosférou klábosení. Tu "buznu" jsem opravdu Hurtovi sežral i s navijákem, ostatně stejně jako ostatní mužské postavy. Asi jsem ve většinovém publiku divný, ale matka Bragová mi podobně jako její dcera přijde dost o ničem a samotné minifilmy svými pseudonáměty jakoby předznamenávaly Simandlovu tvorbu v bramborárně porevolučního Československa. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (7)

  • Jde o první nezávislý film nominovaný na Oscara v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • William Hurt později přiznal, že byl během natáčení v Brazílii unesen hordou ozbrojených lidí. Druhý den byl však propuštěn. Incident nebyl nahlášen z obav, že by distributor stopnul natáčení. (Terva)
  • William Hurt a Raul Julia nedostali honorář, pracovali jen za letenky a hotel v Brazílii. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama