Reklama

Reklama

Trestný prapor

(seriál)
  • Rusko Štrafbat (více)
Rusko, 2004, 11x50 min

Režie:

Nikolaj Dostal

Kamera:

Alexej Rodionov

Hrají:

Alexej Serebrjakov, Andrej Merzlikin, Dmitrij Nazarov, Alexandr Baširov, Naděžda Markina, Michail Děmentěv, Polina Kutěpova, Darja Moroz, Andrej Smoljakov (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Historické události druhé světové války byly vypovězeny v mnoha dokumentárních i hraných filmech. Jedna z temných kapitol ruského boje za osvobození, však nebyla nikdy zaznamenána. Zoufalé boje tisícovek trestných praporů, složených z mužů, trestanců, kterým sovětský režim dal jasně na výběr – buď zemřou rukou kata, nebo budou do posledního dechu bojovat proti fašistickému nepříteli. Trestné prapory, muži, kteří neměli co ztratit. Vojenské útvary v nichž bojovali kriminálníci, stejně jako muži, kteří šlápli vedle, kněží, hrdinové, nebo dezertéři. Jednotky, které byly postradatelné a byli proto nasazovány do nejtěžších bitev. Bratrstva lidí, jejichž jediným smyslem bylo dožít se příštího dne. A toto je epický příběh jednoho z nich!

Jedenáctidílná série, natočená v roce 2004 Nikolajem Dostalem, je založená na reálném základu vzpomínek těch, kteří přežili. Je natočena velkorysým stylem, který jí přibližuje k vysoce hodnocenému seriálu Bratrstvo neohrožených. Charaktery jednotlivých postav jsou vykresleny bez patosu a falešného hrdinství, kamera nápaditě zachycuje jejich bouřlivý život v němž smrt byla častým hostem. Vysoký důraz na reálnost prostředí, postav a dialogů tvoří nejen živou, ale i zajímavou mozaiku osudů, těch kteří dostali poslední životní šanci – bojovat za vlast do posledního dechu.

Kompletní série Trestný prapor (11 epizod) vyjde v produkci společnosti Řitka s.r.o. na čtyřech DVD, jejichž součástí bude jak ruská originální zvuková stopa DD 5.1 doplněná o české titulky, tak i český dabing DD 2.0. Mezi bonusy naleznete zamyšlení nad smyslem a činností skutečných trestných praporů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Tato minisérie je jiná. Jiná než ostatní válečné seriály. Narazil jsem tady na srovnání s Pacifikem a Bratrstvem neohrožených - a ani trochu se mi to nelíbí. Ano, sledujeme tady osudy několika vybraných vojáků za druhé světové války, ale na rozdíl od obou zmíněných seriálů z produkce HBO toto není dokumentární rekonstrukce událostí přesně tak, jak se staly. Nedočkáme se vyprávění stařičkých pánů o tom, jak kdysi mordovali Němce po stovkách a nedočkáme se ani velkolepých akčních scén. Nejlepší na Trestném praporu totiž je, že nic z toho ani nepotřebuje - vystačí si s podstatně menším rozpočtem i prostorem. Akčních scén je poskrovnu, historické reality se seriál drží tak napůl, ale co musím ocenit, je vynikající práce scénáristů - inteligentní divák totiž nemá šanci se nudit. Každý díl je totiž po malých kouscích prošpikovaný dokonalým náhledem do ruské duše, do ruské reality doby druhé světové války, do reality trestných praporů a Rudé armády (btw. i čs. vojsko na Rusi mělo svou trestnou brigádu, lidi tam posílal mj, nechvalně proslulý dr. Vaš, který stál za justiční vraždou gen. Píky, který ho paradoxně dostal ze sovětského lágru). Ano, často je to přitažené za vlasy, ale na druhou stranu - Rudá armáda byla tak velká a Rusové dokáží být národem natolik pitoreskním, že není úplně problém uvěřit, že se vyobrazené scény někde skutečně staly, ono je to i dost dobře možné. Zásluhu na tom mají vedle scénáristů samozřejmě i skvěle vybraní herci a poměrně solidní režisér, který sice moc nepřekvapí, ale svou práci rozhodně neodbývá. 75% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale bezbřehé nadšení mnohých nad seriálem nesdílím. Vypadá, jako by vznikl za časů pozdní perestrojky, nikoliv ve 3. tisíciletí. Objevují se v něm tabuizovaná témata ze sovětských dob, počínaje obludností stalinského gulagu a široce rozšířeným antisemitismem konče. Jenže některá z nich se jen nakousnou, jiná se změkčí - tvrdě nekompromisní přístup velitele NKVD je víc než vyvažován otcovským přístupem velícího generála a ostatních důstojníků štábu. Když už má člověk pocit, že se seriál umí dotýkat bolavých míst sovětské historie a hojit rány, přijde hláška, která je jak nezasloužený políček. Kupříkladu když velitel vyzývá pochybující vojáky, ať se raději vrátí dál válet šunky do bezpečí tábora a bez práce projídat menáž. Trestný oddíl má zjevně jen skromný rozpočet a nemůže uchvacovat výpravou, což je jedna věc. Horší je, že pokud už sporadicky dojde na bojové scény, jsou natočené nevýrazným a nepřehledným způsobem. Silnou stránkou je naopak obsazení. Tahle generace ruských herců už u nás známá není, přitom jde často o špičkové herce, které je radost sledovat. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Přežijou bolševika utečou před fašistou a uniknou smrti, ale vlast je prohlásí za zloděje a zrádce. Jediné vykoupení je návrat na frontu. CITÁT - Už mě nebaví to věčný válení na cimře, mrknu se na frontu. Poctivě jsem dokoukal všech jedenáct dílů, nemohu posoudit historickou podobu, ale u seriálu jsem se nenudil a i když nebylo moc válečných scén tak lidské utrpení to vynahradilo. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní ruský vojenský seriál. Jsem nesmírně překvapena s jakou otevřeností řeší dialogové scény režisér. Sálá z toho filmu pravá ruská duše i povaha. Když se nad každou větou pronesenou vojákem, který je odsouzen na smrt a nemá co ztratit, zamyslíte, tak pochopíte, proč Wehrmacht prohrál v Rusku válku. Ač těmto trestancům sovětský režim nepřichystal nic dobrého, ba ani bývalým důstojníkům Rudé Armády, přesto cítíte, jak Rusové hluboce milují svou vlast. A právě tato obrovská láska k vlasti (k té nádherné široširé Rusi s blátivými cestami, širokými lány obilí a vypálenými vesničkami ) způsobila, že vzdor a odhodlání vyhnát uchvátitele ze své země za cenu života, byl pro každého vojáka věcí cti a samozřejmosti. Film je protkán krásnými ruskými písněmi a místy má i velmi citlivá místa, že pochopíte !?! ruskou mentalitu. Je opravdu jiná než ta naše. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

II. sv. vojna z pohľadu trestancov. Musím uznať, že čo do informácií, ide o pomerne obohacujúci seriál, pretože o ruských trestných práporoch toho veľa natočeného nie je. Seriál diváka pekne prevedie od úplného začiatku, kde sa vo väzniciach regrutujú väzni až po samotný trpký koniec, ktorý je po emocionálnej stránke veľmi silný, no pritom vôbec nie je patetický tak ako sme navyknutí z americkej produkcie. K tomu medzi tým by sa síce našli nejaké výhrady - mohlo to byť divácky atraktívnejšie natočené a niektorým postavám by som sa viac venoval, no celkový obraz je veľmi pozitívny, mám dobrý pocit. Samozrejme, mnohé nedostatky čiastočne vyvažuje aj charizmatická hlavná postava. Nadpriemer.75/100 ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama