Reklama

Reklama

Mrakem zakrytá hvězda

(festivalový název)
  • Indie Meghe Dhaka Tara (více)
Indie, 1960, 126 min

Obsahy(1)

Na rozdíl od většiny bollywoodské produkce jsou filmy Ritwika Ghataka dokonale propracované, pochmurné a často zkoumají témata spojená s rozdělením Indie v r. 1947. Tento jeho film se odehrává v uprchlickém táboře na předměstí Kalkaty v atmosféře těsně po nabytí nezávislosti. Je to zřejmě nejnavštěvovanější Ghatakův snímek, jehož komerční úspěch se shodoval s nástupem „nové vlny“ ve světové kinematografii – vstříc osobním příběhům a moderním vyprávěcím postupům. (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Recenze (9)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie hovorí samo za seba. Buď ste Ind a pohne to s vami, alebo ste geek s ´´píšťalkou´´ v ruke a pohne to s vami takisto ( možno iným smerom ). ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Jeden z klasických, v domácím prostředí úspěšných snímků bývá pojímán – podobně jako filmy Ráje nebo Sena – v souvislosti s novovlnnými tendecemi a filmovým modernismem, týká se to ovšem především tematické stránky a charakteru postav. Ritwik Ghatak, též zkušený divadelník či spisovatel, natáčel filmy v bengálské Kalkatě, centru tzv. paralelní indické kinematografie, jíž s dominantní bollywoodskou tvorbou pojí ovšem výrazná práce s hudbou (byť bez tanečních čísel). U Mrakem zakryté hvězdy je to explicitní, neboť postava bratra životem jinak zklamané a zkroušené dívky Nity se prezentuje jako zpěvák a jeho zasněné vycházky opěvovanou přírodou vyplňují a strukturují epizody vyprávění nepřehlédnutelným způsobem. Lyrický, ale poněkud monotónní odstín obestírá kontrastně bezútěšné vykreslení reálií utečeneckého tábora bengálských Indů v období po rozdělení v r. 1947, což však snímek blíže nekonkretizuje, a skrze osobní útrapy Nity (jež přichází o snoubence, posléze o práci a vážně onemocní tuberkulózou) sleduje dysfunkční rodinné zázemí a strnulost otcovské generace. Z hlediska formy, byť snímek pracuje s detailnější kamerou a realismem, však dílo vyhlíží poněkud tradičně a méně odvážně než filmy Ghatakových souputníků. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad sa môže zdať, že film západného diváka musí minúť, avšak ak strávite s ústrednou rodinou zopár filmových minút a spoznáte ciele a povahy všetkých jej členov, tak s nimi nasledujúci čas ubehne pomerne rýchlo a vy si skrátka uvedomíte, že totožné ľudské túžby sú všeobecne platné všade na svete. Len s tým, že v Indii pred vyše polstoročím (a v mnohých kútoch krajiny aj dnes) je to omnoho ťažšie ako dnes a u nás. Hlavná hrdinka je veľmi sympatické mladé dievča, avšak pre tvrdý svet až príliš dobrosrdečná. Je ale chvályhodné, že dostatok priestoru dostávajú aj ďalšie postavy a nie sú iba doplnkom pre vývoj deja. Tým hýbu konkrétne rozhodnutia každej z nich a vyvíjajúce sa, pomerne komplikované, vzťahy. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Perhaps it's our penance." "Penance? But you never sinned." "Didn't I? I never protested wrongs done me. That's my sin."     Veľmi sugestívna dráma jednej utečeneckej bengálskej rodiny, zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Jej hlavná hrdinka Nita je mimoriadne silná a obetavá dievčina, ktorá, hoci je sama ešte študentkou, nesie na svojich pleciach celú rodinu. A tu treba dodať, že rodinu hroznú, príživnícku, ktorej takmer vôbec nevadí ju takto zneužívať. Obzvlášť odpudivá je jej sestra Gita, až som si hovoril, že to tvorcovia s jej postavou trochu prehnali (už na prvý pohľad pôsobí ako škaredá a hlúpa mrcha, ale to jej nijako nebráni, aby zviedla príťažlivého a inteligentného mladíka). Pre trpiteľskú Nitu má pochopenie jedine jej brat Shankar, ktorého jediného škrie, že žije na jej úkor. Shankar a Nita tvoria veľmi sympatickú dvojku, ich vzájomné scény patria k tomu najlepšiemu z celého filmu (najmä to vzájomné doberanie sa). K veľmi silným stránkam filmu patrí čiernobiela kamera (krásne obrazové výjavy, ako napr. opakujúce sa zábery toho istého majestátneho stromu) spoločne so zvukovou zložkou. A tým nemám na mysli iba tú originálnu indickú hudbu (s krásnym spevom), ktorá dokáže vyčariť nezameniteľnú, uhrančivú atmosféru.     "I accuse!" "Whom?" "No one." ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama