Reklama

Reklama

Miles Electric: A Different Kind of Blue

  • USA Miles Electric: A Different Kind of Blue
všechny plakáty

Obsahy(1)

Proměny jazzového génia. Charismatický Šéf a jeho spoluhráči: Herbie Hancock, Keith Jarrett, Chick Corea, Dave Holland, Jack DeJohnette, Airto Moreira a Gary Bartz Carlos Santana tvrdí: "Díky tónům pronikáte posluchačům pod kůži. Jako když balíte "Kočku"; pozvete ji na večeři, a dříve nebo později stejně skončíte základní nebo jinou polohou. To, co provádíte, je naprosto přirozený, normální postup. Podmaňujete si ji stále víc, až dosáhnete kýženého vrcholu." Miles Davis tomu říkal "duševní orgasmus". Naopak producent Stanley Crouch Santanův názor považuje za mýtus, protože podle něho Miles chtěl zaprvé vydělávat prachy. Byl sice famózní hudebník, ale na sklonku své dráhy prý tajtrlíkoval v kostýmech a jel na zábavné vlně. Ale takoví muzikanti jako jsou Chick Corea, Keith Jarrett nebo Herbie Hancock vliv Milese Davise považují za zásadní vklad moderní hudbě. V druhé části britského dokumentu režiséra Murray Lernera zazní digitálně remastrovaný osmatřicetiminutový záznam památného vystoupeni Miles Davis Bandu 29. 8. 1970 na rockovém festivalu Isle of Wight, kde vystoupení sledovalo šest set tisíc lidí. Miles Davis (1926) zemřel 28. září 1991. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o jednom z největších jazzových géniů všech dob. Kromě v obsahu zmíněných hudebníků se tu objeví i takové osobnosti jako John Coltrane nebo John McLaughlin. ()

K.I.N.G. odpad!

všechny recenze uživatele

Dokumentární část byla docela dobře udělaná a zabírá i vnější okolnosti přechodu z akustických nástrojů na elektrické, což bylo zajímavým podtématem. Nicméně koncertní skladba „Call It Anything" mně málem nudou vyhřezla vnitřnosti. Nesnáším hudbu Milese Davise, potažmo i jazz jako takový, i když dokážu uznat jeho kvality. Možná na něj jen zatím nejsem dost starý. Uvidíme za takových, řekněme, 50 let... ()

Gaskin 

všechny recenze uživatele

Miloš z Dejvic - bez pochyb nejbrilantnější jazzman všech dob, který nikoliv jen jazz, ale i veškerou zajímavou hudbu posunul tak daleko, jako nikdo jiný - a jeho vystoupení na Isle of Wright, největším "jazzovém koncertu", co kdy proběhl. Ve filmu se ale krom shlédnutí záznamu tohoto koncertu a několika dalších doprovodných sekvencí (většinou složených z jeho spoluhráčů a známých) nedozvíme prakticky nic. Celý dokument tedy působí dojmem, že jde o koncert s bonusovým materiálem. Tak i tak, Miloš je mým velkým vzorem a díky své bezbožné úctě nemohu dát jinak než 10/10 - protože i ta nejmenší informace o něm je pro mne poklad. Část dokumentu je k shlédnutí zde. http://youtube.com/watch?v=ZqVGbda2tu4 ()

Reklama

Reklama