Reklama

Reklama

Baskický míč. Kůže proti kameni

(festivalový název)
  • Španělsko La pelota vasca. La piel contra la piedra (více)
Španělsko, 2003, 110 min

Obsahy(1)

Dokumentární film je založen na více než 70 výpovědích na téma baskického konfliktu. Autor nahlíží problém separatismu, který byl zatím většinou redukován na ozbrojený boj teroristické organizace ETA, z různých perspektiv a ukazuje jeho složitou podstatu. Julio Medem natáčel tento film s přesvědčením, že baskický strom je napadený vážnou chorobou od kořenů až po větve a že tato choroba má politický charakter. V době natáčení politický dialog úplně zamrzl a Julio Medem se ho chtěl pokusit oživit. Uznává, že nikdo nemá monopol na pravdu. Lze se ale společně snažit takovou pro všechny přijatelnou pravdu poskládat. Jedině tak se dosáhne stavu, kdy každý bude moci svobodně a beze strachu vyjádřit právě svůj díl pravdy. (Febiofest)

(více)

Recenze (5)

Eddard

všechny recenze uživatele

Měl jsem trochu smůlu, že jsem se s tvorbou pana Medema seznámil tímhle dokumentem (ač jsem si hned vzápětí spravil chuť Milenci z polárního kruhu). Velice pochmurný a tíživý dokument nejde dle mého názoru ideální dramatickou cestou (byť je pravda, že cílem je zde nejspíš co nejširší názorové spektrum svědků a komentátorů) - je nezvykle dlouhý, nesměřuje k žádnému vyústění, přičemž názorové spektrum už je ke konci tak široké a zároveň se opakující, že z toho jde člověku, který o Basckické otázce předtím jen letmo slyšel, popravdě hlava kolem. A to samotné je asi zásadní problém, který jsem s ním měl. Informace, které jsou tady chrleny do éteru daleko účiněji stráví člověk, který o daném problému ví a blíže se o něj zajímá. Přesto jsem rád, že jsem jej viděl. O smutný střípek ve skládačce strastí světa mého povědomí méně. Hodnocení mi nepřísluší. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Po 30. minutách] Neviděl jsem dokument celý, přesto si dovolím hodnotit (neutrálně) a zároveň tak trochu varovat. La Pelota vasca je ultra lokálním dokumentem, který je určen především Španělským obyvatelům Pyrenejského poloostrova a možná i pilným studentům hispanistiky. Troufnu si tvrdit, že standardní divák se ve zkratkách politických stran a v referencí na španělskou historii ztratí záhy. Přesto se ale jednalo o dokument jdoucí do hloubky a tvůrčímu záměru vůbec nepřekáží, že jsou všichni zpovídaní záměrně z baskického spektra. Pozoruhodné i s přihlédnutím, že režisér Julio Medem (nebask) je známý spíše prací na fiktivních filmech. 55 % ()

Mar_Mar 

všechny recenze uživatele

Julia Medema si nesmírně vážím a pravdou je, že jsem se po zhlédnutí jeho Milenců ze severního pólu rozhodla naučit se španělsky, abych se na všechny jeho filmy podívala v originále a rozuměla jim. Španělština se po čase stala nedílnou součástí mého života a Julio Medem má v mém srdci velké místo pořád. Dokument Pelota vasca je snad nejvíce diskutovaným snímkem ve Španělsku. Medem se pustil na tenký led, protože o terorismu a otázce národního cítění Basků se nechce nikomu pouštět do hloubky. Kritika film moc nepřijala, ale myslím, že je to jen otázka politiky. Já se nestavím na žádnou stranu, i když jsem žila v Katalánsku a Baskicko jsem projela a cítím s těmito dvěma národy, kteří chtějí samostatnost. Nicméně dokument zachycuje také kulturu Basků, která je nesmírně zajímavá a prokazuje se zde, že je to silný národ, jehož jazyk, který je starší než sama kastilština si zaslouží být zachován a předáván na další generace. Pro mě byl Baskický míč nesmírně poučný, zajímavý a objektivní, i když kritika říká něco jiného. Gora Euskal Herria askatuta! ()

Reklama

Reklama