Reklama

Reklama

Tabataba

(festivalový název)
  • Francie Tabataba

Obsahy(1)

Malgašská legenda vypráví, že vítr Tabataba, vanoucí lesem, přináší šílenství. Tentokrát však představuje dobré zprávy… Film o srážce tradičního způsobu myšlení a života s civilizačním pokrokem. (LFŠ 2006) (oficiální text distributora)

Recenze (3)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ono jde vlastně o "klasický" válečný film s tématem toho, jak válka negativně postihuje nevinný lid země, ve které se daná válka odehrává a jak to tihle lidé nakonec odnesou nejvíc. Ozvláštňují to jen ty madagaskarské reálie (které vůbec nejsou daleko od středoafrických, ale zajímavá exotika to je rozhodně i tak), ale bez nich to nemá moc co navíc nabídnout. Jenže i tak nevidím důvod pro nižší hodnocení. Není to sice nic extra, z čeho bych byl vyloženě nadšený, ale funguje to po celou dobu celkem dobře, zápletku to má dostatečně nosnou a propracovanou a vlastně to i zanechá silnější dojmy, i přes těch pár lehce vyděračských scén. A navíc i to téma mě oslovuje a souhlasím s ním. Tady je navíc okořeněné i o příběh dětského hlavního hrdiny, který vidí všechny muže z vesnice (včetně svého staršího bratra) odcházet do války a sám by hrozně rád šel taky, ale čím více mužů odchází a čím déle válka trvá, tím více svůj názor přehodnocuje. Což sice taky není zrovna originální, ale tady je to podané celkem realisticky a víceméně i bez patosu, což cením o to víc. Taky se mi to hodně líbilo po filmařské stránce i po hudební, jen je škoda, že u těch nejpůsobivějších scén jsem, bez znalosti madagaskarských legend a tradic, moc nechápal, co přesně mají znamenat. Asi bych i čekal trošku jasnější přiblížení i zbytku světa, ale budiž. Zajímavá zkušenost to ale je určitě, i když to bude asi každá takhle exotická... Slabé 4* ()

michalon 

všechny recenze uživatele

Film natočený v madagaskarské vesničce s místním obyvatelstvem – přirozeně neherci. Tomu odpovídají i herecké výkony lidí, kteří leckdy ani neviděli nikdy kino. Je otázka, zda základní myšlenka filmu nešla vyjádřit jiným způsobem. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S dosavadními diváckými zkušenostmi bych to vyhodnotil jako takový ten nejtypičtější umělecký film z africké kinematografie své doby (podobně jako např. i Babičku), jen tentokrát zase z Madagaskaru. Opět jednoduchý děj i myšlenka, utápějící se zároveň ve spoustě dlouhých scén, které někdy spíše než vytvářejí atmosféru, v první řadě dokumentují exotické reálie. Opět střet s odlišným myšlením zobrazen s využitím dětských postav, opět poselství propojené s domorodými legendami a tradicemi, které se tvůrci tady ani nesnaží zpracovat tak, aby je trochu víc pochopil i cizinec. Více scén během plavby po řece, projížďky lesem či nočního posezení působivou atmosféru oplývalo, ocenil jsem zase jednu část ze školního vyučování (tentokrát pod holým nebem v přírodě) a upoutalo mě i to hlavní v rámci příběhu – střet domorodců s válkou a velitely z jiné civilizace. Ale můj celkový zážitek je i tak spíše průměrný, ve výsledku hodně zajímavý především díky odlišným reáliím a dost možná si o pár týdnů z něj už moc nevybavím. Na to mu v rámci zpracování chybí větší síla a údernost. [60%] ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama