Reklama

Reklama

Věk země

(festivalový název)
  • Brazílie A Idade da Terra (více)

Obsahy(1)

Děj filmu lze jen stěží naznačit, protože jakákoliv narativita znicotněla. Hlavními hrdiny jsou čtyři různí Kristové. Pravděpodobně jsme svědky dějin Brazílie, ale postavy jsou pouhé entity sloužící autorovi k vyjádření vlastních myšlenek. Poslední film Glaubera Rochy je možná jeho nejméně srozumitelným dílem. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Perlový náhrdelník explozivně rozevlátých disparátních scén brazilské karnevalové tanečnice třetího světa spojený nití extatického vzdoru proti všemu, co z mizérie dělá mizérii a z chudáka dělá chudáka - tím pádem i vzdor proti sobě samému, což se formálně projevuje ironií vůči vlastním kritickým diskurzům i diskurzu filmu jako takového. Snad to nebude další stereotypní symbolické násilí, napíšu-li, že tento film ve stylu živočišnějšího pozdního cinema novo aktivizuje to nejsilnější z jihoamerické temperamentnosti a pod defilé nezpoutaných obrazů a proklamací jako divák na tribuně sambodromu vycítí jejich společnou latentní dionysovskou energii, karnální karneval vůle ke svobodě, vykoupení, boje v krvi důstojnosti, který se nenechá zkrotit žádným kapitalistou, bělochem ze Severu ani jednou kritickou teorií. Vůle k růstu života, co raší z humusu země globálního Jihu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak je tu evidentna inspiracia Pasolinim, Glauber Rocha je vseobecne zna,my ako filmovy basnik, niekto ako brazilsky Tarkovskij. Pre niekoho najmenej zrozumitelne dielo. No takt, ja som laik - nedouk, ktory rozhodne nerozumel kazdej scene a co chcel basnik tym povedat. Ale jebat, teda zase pardon, to som sa pomylil a chcel som filmovo teoreticky napisat ze ambivalentna determinacia k filmu A idade da Terra je ad hoc na mieste. Proste som tym myslel to, ze mi stacilo sa nechat unasat touto nadherne natocenou brazilskou filmovou basnou : 89 % ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

ULTIMATIVNÍ DÍLO, tématizjící naprosto vše, na co jsme si u Roche zvykli, v novém kabátě. Zatímco jeho předchozí díla byla teoretičtěji zaměřená a chtěla hlavně vyvolávat diskuze, tohle nabízí nějaké řešení a zavání stárnutím, mentorováním a tezovitostí natolik otevřeně a proklamaticky hloupě, že to snad nemohlo být myšleno vážně. Věk země, jak se film u nás překládá, je sebeuvědoměly počin, který navozuje transcendenci skrze fyzický aspekt a otevřeně se přitom hlásí ke svému inspiračnímu zdroji, Pasolinimu, s jehož Evangeliem sv. Matouše se nabizí srovnání, ale tam, kde u něj byl Kristus ikona, tam je u Rochy živoucí a dýchající člověk, představující kulturně-ekonomicky-společensky proměnlivé (nejen) brazilské dějiny. A ta stopáž je špatně, restaurovaná verze (komletně), která bude promítnuta na festivalu v Benátkách, má 156 minut. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama