Reklama

Reklama

Wu qing yuan

  • Čína 吴清源 (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Wu Čching-jüan se narodil v roce 1914 v Číně a již v mládí byl veleben jako génius ve strategické a kombinační deskové hře go. Na základě svého talentu s rodinou přesídlil do Japonska, kde hru studoval, a postupem času si vybudoval pozici mistra. Přes svůj věhlas nebyl za dob války Japonska s Čínou ušetřen ústrků ze strany Japonců a jeho osobní život byl poznamenán členstvím ve fanatické náboženské sektě. Režisér s vyrovnaností příznačnou pro hráče go nabízí neafektovaný pohled na události jeho života. Všechny scény filmu mají jako kameny ve hře go stejnou hodnotu, až jejich kombinace dává dohromady ucelené struktury. Wuův život je jako každá hra go plný malých vítězství a proher, vzestupů a pádů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

JFL 

všechny recenze uživatele

Tchienův snímek nepředstavuje paralelu ke go; je hrou go s filmovými prostředky. Funguje coby obraz lidského života a současně představuje soubor vzájemných vztahů, kombinací a umístění jednotlivých složek. Sledování Wu Čching-jüan - mistr go vyžaduje od diváka stejnou bdělost jako u hráčů go, neboť jedno uskupení, či jeden kámen může později posloužit jako součást dalšího uskupení. Diváka neznalého hry může odradit, ale stejně tak i okouzlit, ba dokonce nadchnout pro studium go. Hráči go ho mohou důkladně studovat a usuzovat na Tchenovy kvality ve hře go. Z filmového hlediska se jedná o unikátní dílo, kterým jeho režisér potvrzuje svou osobitost a označení elitáře. Více v recenzi na Rejže.cz. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Pro me je tato cinsko-japonska koprodukce, zvlaste v soucasne dobe, celkem prijemnym prekvapenim. Klidny film o pohnute dobe.Hypnoticka podivana.Doporucuji cetbu novely Meijin od Kawabaty, pojednava totiz take primo o hrdinech tohoto filmu. Wu Čching-jüanovi jsou tam venovany take nektere casti. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Ve výčtu žánrů tu podle mě chybí dokument, protože děj vlastně dokumentuje život Go Seigena, ale nemá nějaký výraznější spád ani v pohnutějších obdobích jeho života. Na mě moc pomalé a odtažité. ()

Meijin 

všechny recenze uživatele

Biografický film o Go Seigenovi (japonský přepis jména Wu Qinqyuan), největším hráči go 20.století. Silně umělecky založený film s perfektní kamerou. Pro mě bylo překvapením, jak velkou roli v Go Seigenově životě i jeho hráčské kariéře sehrál jeho vztah k sektě. Mimo jiné mu zachránila život před svrženou atomovou bombou v Hirošimě, ale také kvůli ní málem přestal go hrát docela. Samotné hře go nebyl dán příliš velký prostor, ale o to více si udržela tajuplné kouzlo. Je to filmový bonbónek pro milovníky této deskové hry a pro obdivovatele mistra Wu. ()

otilrak 

všechny recenze uživatele

Krásně popsaný život legendárního hráče Go. Film ovšem jen pro velmi náročné diváky. Na můj vkus moc roztahaný a zdlouhavý. ()

Reklama

Reklama