Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovětský barevný film o životě mladých lidí na stavbě vysokých pecí. Vypráví o setkání montážníka Nikolaje Pasečnika se svářečkou Káťou, líčí jejich první kamarádské srážky, první schůzku, první neshodu, která končí dočasným rozchodem. Jejich vzájemný vztah je však hlubší, než se jim oběma zdálo. Když Nikolaj vlastní nerozvážností utrpí těžký úraz, Káťa se k němu vrací. Souběžně s osudem lásky Nikolaje a Káti je vyprávěn také osud lásky inženýra Tokmakova k Máše, ženě svého spolupracovníka, a osud celé brigády, která po skončení stavby pece odjíždí na nové pracoviště. Filmu „Výška", „jehož tvůrci odvážně sáhli do současné sovětského skutečnosti a ukázali nové cesty k uměleckému zobrazení složitých lidských vztahů a vyjádřili pathos budovatelské práce", byla na X. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v r. 1957 udělena Hlavní cena. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (3)

ripo

všechny recenze uživatele

Režisér Alexandr Grigorjevič ZARCHI o filmu „Výška": Chtěli jsme v našem filmu vyprávět o událostech, které se staly loňského léta o stavbě vysoké pece v jednom hutním kombinátu, o události velmi významné, avšak „na výsost přirozené" v naší výstavbě. Chtěli jsme v této výstavbě, v lidech, kteří budují tuto vysokou pec, postihnout romantický tón a dát mu pomocí našeho filmového umění zaznít v díle o soudobém poválečném mírovém životě. Chtěli jsme v tomto díle vyjádřit své pocity hrdosti a pohrdání mravní nízkostí, náladou jednou radostnou, jednou úzkostlivou, příznačnou pro práci a přátelství, které spojují postavy tohoto filmu. Chtěli jsme ukázat lidi nikoli netečné, nýbrž zanícené neklidem budovatelů, neustálým pohybem vpřed. A nyní, když je film hotov, když za několik vteřin uvidíme výsledky práce své i svých přátel na tomto plátně, zmocňují se nás pochyby: dovedli jsme vyjádřit to, co jsme chtěli, donést k srdcím diváků, o čem jsme snili, když film existoval pouze ve scénáři, v pokusných záběrech, kdy herci, kameramani a celý kolektiv museli překonávat neobyčejně složité poměry exteriérové, kdy museli překonávat strach a natáčet v téměř stometrové výši? Inna MAKAROVOVÁ o natáčení filmu „Výška": Film se natáčel v Dněprodzerdzinsku na našem velkém hutním kombinátě. Samotné natáčení probíhalo na stavbě vysoké pece. Přirozeně, že jsme velmi překáželi stavbařům a oni zase překáželi nám. Mimo to nesnáz byla také v tom, že mnozí z nás se báli velkých výšek trpěli závratí. To byla všeobecná nemoc. Museli jsme dávat pozor, abychom nespadli do spleti trubek a trámů. Bylo třeba se chránit před plynem z vysokých pecí, vyhýbat se místům, kde se svářelo, kde neustále sršely žhavé jiskry. Bylo také nebezpečí, že některý z dělníků pracujících na vysokých konstrukcích, upustí nějaký nástroj. Bylo třeba se mít na pozoru před tisícerým nebezpečím. Ale na štěstí se nám nic nestalo, takže natáčení probíhalo úspěšně. Ohlas v tisku: „Tvůrcům filmu se podařilo zachytit v mnoha scénách těžko postižitelné ovzduší velké stavby, pracovní poesii všedního dne, hrdinství bezejmenných. Divák zde najde řadu scén které i jemu pomohou ozřejmit smysl vlastního úsilí, zdánlivě malicherného." (Rudé právo) ,,Film znamená další obohacení výrazových prostředků sovětské kinematografie, prohloubení jejího pohledu na život a především úspěšný pokus o zobrazení tvořivé lidské práce bez frází a falešného pozlátka." (Svobodné slovo) ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Je to sice na odpad, ale pro jakýsi obraz té doby dávám alespoň 1*. Barevný film je o partě motážníků pracujících ve velkých výškách. Ačkoli byl v r. 1957 oceněn na festivalu v K.Varech, což asi v té době musel být vždy nějaký sovětský film, byl-li tehdy na tom festivalu, a byť je dosud tento film v Rusku dosti oblíbený, podle mě je to dost špatný film. Možná si všímavější vzpomenou, že tu písničku "Pochod montážníků" z tohoto filmu vyhrával tlampač v jednom díle kresleného seriálu Jen počkej, zající! .. Ne kočegary my ne plotniky i sožalenij gorkich nět... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Skvela Inna Makarova a nadherna Marina Strizhenova v romantickem filmu o lasce, odehravajicim se mezi montazniky, svareci atd. Zajimave je, ze jde o vyskove prace (Vysota...), a tim mi to trosku pripomelo film Carnival Story s Anne Baxter, kde se taky vsechno resi padesat metru nad zemi... :-) ()

Reklama

Reklama