Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední měsíce nacistické okupace v malém městěčku. Třináctiletý syn předáka místního ilegálního hnutí zastoupí partyzánskou spojku a přes veškěré nebezpečí odevzdá důležité zprávy. První hraný film režiséra Pavla Blumenfelda. Bývalý příslušník čs. jednotek v Sovětském svazu předtím spolupracoval se sovětskými dokumentaristy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá záležitost, která stejnou měrou předjímá dobrodružné mládežnické filmy s malými a většími dětmi v hlavních rolích a zároveň velké filmy, které pomáhali vyrovnání se s dusnou protektorátní skutečností. Samozřejmě, že vzhledem k době vzniku nás čeká trocha nechtěného humoru: "A tati, její bolševici taky malé děti?", ale celkově mi to vychází na to lepší z cesty za novou tvorbou. A ještě lépe jako debut režiséra celovečerních filmů. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Vinnetou po česku. Tedy, ne že bych si z filmu chtěl dělat legraci. Tenhle film je určen pro děti, a proto zde nehledejme nějaké psychologické zápletky a realitu, jaká byla mezi partyzány za světové války. Pamatuji (vlastně se upamatovávám), že jsem ten film několikrátř viděl jako malý kluk a moc se mi líbil. Stateční obyvatelé městečka podporují partyzány z okolních lesů, přinášejí jim důležité zprávy o pohybu a působení esesáků, ti hovoří veskrze všichni česky, jen občas jim uklouzne nějaké německé slovíčko, šablonovitost postavje jasná. Přesto je tento film udělán profesionálně a pěkně hrají i děti. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Film s čb viděným světa, poplatný své době. Na druhou stranu je dobře natočený a zahraný (myslím herecké výkony dětských hrdinů). Jeho největší problém však tkví v špatném rozvržení rovnováhy. Autoři nevědí co filmem říct a komu. Mixují válečné drama o odbojářích a partyzánech bojujících ve strachu proti Němcům. A při tom do toho neustále vrážejí dětské dobrodružství. A obě šásti filmu spolu vůbec nefungují narizdíl od francouzských Zakázaných hrách z té doby. Škoda, protože by se jednalo o velice kvalitní dětský film. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další vynikající debut, který se nebojím přiřadit do řady k nejlepším, které jsem kdy viděl. A popravdě, nebýt nešťastné rodinné rozmluvy o bolševismu, neváhal bych s plným počtem, zvlášť, když se podobná budovatelská naivita jinak filmu zcela vyhýbá. Po technické stránce je snímek skutečně vydařený. Je zde více než patrné, že se režisér věnoval režii daleko více, než budovatelskému odkazu, kterým ve svých dalších filmech rozhodně nešetřil. Hra na válku i válečná realita se zde postupně spojí do jednoho světa, ve kterém se musí proplétat děti i dospělí. Velitel dětské gardy se dostává přímo do centra dění, ať už se jedná o nacistické výslechy (velmi mrazivé scény) nebo o nebezpečnou partyzánskou akci. Vynikající vedení dětských herců má za důsledek bezchybné propojení všech uvedených žánrů. Pro mě osobně nepochopitelně podhodnocený film. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v Úpici u Trutnova. (ledofredo)

Reklama

Reklama