Reklama

Reklama

Une histoire de vent

  • Západní Německo Eine Geschichte über den Wind (více)
všechny plakáty
Francie / Velká Británie / Západní Německo / Nizozemsko, 1988, 80 min

Obsahy(1)

Nizozemský režisér Joris Ivens natočil tento dokumentární film s prvky fantasy ve svých devadesáti letech. Na začátku nás seznámí se svým dosavadním životem, ve kterém spolu s kamerou prošel celým 20. stoletím a také s ambiciózním plánem pokusit se na závěr své filmařské kariéry natočit samotný neviditelný vítr. Vydává se tedy do pouště Gobi, předpověď počasí je ale neúprosná - vítr bude v následujícím období foukat po celém světě kromě pouště Gobi. (ČSFD)

(více)

Recenze (4)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekto sa snaží zostreliť z neba slnko, iný objať odraz mesiaca na vodnej hladine a ďalší zase zachytiť na kameru vietor. Pre Jorisa Ivensa bolo celoživotným cieľom zachytiť na kameru nezachytiteľné a ako napovedajú záverečné zábery, podľa neho samotného sa mu to na sklonku života konečne podarilo. Na to, aby som Príbeh vetra skutočne docenil, potreboval by som zrejme vidieť z jeho tvorby omnoho viac, vtedy by som asi pochopil lepšie jeho osobnosť a prístup, akým chcel ukončiť svoju dlhoročnú pracovnú činnosť. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mám takový pocit, že si Joris Ivens natočil na sklonku svého dlouhého a neskutečně plodného života snímek, který je tak nějak tributem jeho osobě, jeho tvorbě a i životu jako takovému. Je to hraní si s filmem a se scénami, ale aby mi to přineslo nějaký silnější zážitek, to zase ne. Prostě hra jednoho starého pána. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5 Opäť raz jedno akože hlbokomyseľné dielo, ktoré je ale pre mňa len koncentrovanou nudou. Joris Ivens si ním vystaval pomník sám sebe, aby mohol krátko na to umrieť. Zobrazuje tu svoju strastiplnú cestu za zachytením nezachytiteľného, ktoré tu predstavuje vietor, ako esencia života. Celé to ale vyznieva len ako márna snaha jedného starého dedka splniť si svoje bláznivé sny. Vidím tu istú podobnosť (sny, fantázie, ústredná postava režiséra) so Snami Akiru Kurosawu, ktoré sú ale úrovňou o 2 triedy vyššie. Z celého filmu ma bavila akurát hudba a ešte náhľad do čínskej kultúry, v ktorej sa mieša tradícia (Pekinská opera) so súčasnosťou (komunistická ideológia). ()

Reklama

Reklama