Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ilja Gromov, který získal titul mistra kraje v zápase, odjíždí pokračovat v treningu do tělovýchovného střediska. Zkušený trenér Fedor Bessonov uplatňuje však názor, že Iljovi je třeba pomáhat v přípravě přímo v místě jeho působiště. Sem za ním přijíždí po čase sám Bessonov, pod jehož vedením dociluje Ilja dalších úspěchů. V mistrovství země zvítězí nad ním jen nepatrnou převahou jedenáctinásobný mistr Korablev, který však přenechává svou kandidaturu do mistrovství světa Iljovi. V této vrcholné soutěži se projevuje výborná připravenost Gromovova a i když musí namáhavě a úporně bojovat, nakonec mu obecenstvo tleská jako novému mistru světa. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

V thematické šíři sovětských filmů si získal značnou pozornost a oblibu sportovní žánr. Jsou ještě v dobré paměti filmy „V devadesáté minutě nerozhodně" či „Modré šípy" a již se na plátnech kin objevuje další film, tentokrát z oboru těžké atletiky. Pozoruhodné v tomto novém filmu je jistě skutečnost, že titulní role byla svěřena přímo sportovci, mistru sportu A. Vaninovi. Bylo by třeba tudíž hovořit o tom, jak se podařilo sladit herecké výkony s projevem tohoto sportovce. Jsme však radostně překvapeni, když jeho projev je tak bezprostřední a přesvědčivý, že nás ani na okamžik nepřivádí na myšlenku, že by tu šlo o nějaký rozpor mezi posláním role a jejím provedením. Tím také nabývají na přesvědčivosti záběry z jednotlivých utkání, které dosahují úrovně autentické reportáže, při níž zaujetí diváka dějem přechází při vrcholném zápase ve sportovní nadšení. A právě toto obsazení titulní role je velkým kladem filmu, který pomůže také rozšířit okruh sportovních zájemců. KOMSOMOLSKÁ PRAVDA: .. .Tentokrát to s písněmi nějak ve filmu nevyšlo. Skladatel V. Solovjev — Sedoj nenapsal žádnou zajímavější píseň, s výjimkou písně „Ke všemu je třeba zručnosti, otužilosti a treningu". Ovšem tato píseň byla původně složena pro film „První rukavice". Mistr sportu bude mít nepochybně velký úspěch u našich diváků, především proto, že je v něm dobře zachycen sport. To je veliký klad tohoto filmu. Ovšem chvílemi zaráží naivní hledisko autorů filmu třebas na fotbalisty, když se snaží přesvědčit diváky, že hrdinové, „honící" míč a stojící asi tak na úrovní klukovských mužstev z našich ulic, jsou vynikajícími fotbalovými mistry. A jestliže kritisujeme poněkud příkře nedostatky sportovního filmu, činíme tak jen proto, že chceme spatřit film, v němž by vedle dobrých sportovních ukázek byl dobře a přesvědčivě zachycen i duševní svět hrdinů. G. SENČAKOVOVA Filmový přehled 23/1955 ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slusny sportovni padesatkovy film, z dob kdy slo ve sportu hlavne o cest a ferovost, a ne o penize a uspech za kazdou cenu. Docela peknej film, je tam par holek (Клавдия Хабарова, Надежда Чередниченко), nejake to zpivani pod brizkou, atd. 4- ()

Reklama

Reklama