Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Notorický zloděj Tsuma byl právě podmínečně propuštěn z vězení. A tam na něj čeká jeho životní kšeft. Má zorganizovat krádež nejslavnějšího obrazu v celé zemi, Dámy s hranostajem Leonarda Da Vinciho. Cesta k bohatství však vůbec není tak snadná, jak si představoval. Když totiž do akce přizve svého bývalého kumpána Juliana, s hrůzou zjišťuje, že se jeho starý kamarád ke své minulosti postavil zády a stal se z něj policajt! Ten ale z přátelství vymyslí plán, aby se Tsuma nažral a Dáma z hranostajem zůstala celá. Jeho součástí je geniální padělatel Hagen a jeho krásná a temperamentní vnučka. Všichni čtyři pak rozjíždějí vlastní hru, která může skončit buď obrovským bohatstvím, nebo totálním krachem. Podaří se podvodníkovi, policajtovi, padělateli a mistrovi uskutečnit umělecký zločin století? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

Terminus 

všechny recenze uživatele

Krimikomedie Vinci známého polského režiséra a producenta (spoluprodukoval mj. vítězný film 40. karlovarského festivalu Můj Nikifor) Juliusze Machulského vychází ze značně naivního scénáře, jehož hrdinové uskutečňují své plány především díky cíleným mezerám ve scénáři (špičkoví kriminalisté jednající ve stejné místnosti, ve které se vydávají potvrzení podmínečně propuštěným vězňům; za celou dobu nikdo neodhalí, že se policista stýká s odsouzeným apod.). Tato naivita (týkající se i marginální milostné zápletky) je však přiznaná a kreativně využitá, a tak Vinci působí místy až překvapivě sofistikovaně. Nepravděpodobná krádež známého obrazu "Dáma s hranostajem" nepostrádá šmrnc, hrdinové si zasluhují naše sympatie i smích (či přinejmenším uznalý úsměv). Snad jen téměř moralistní vyústění si mohli tvůrci odpustit. A ti pokorní Japonci už taky nejsou vtipní... Přesto však má tento konvenčně natočený film s minimem vnějších efektů větší "kadenci" než třeba jiná "zlodějina" - výpravná nepovedenost Arséne Lupin. Příjemný film zkušeného tvůrce. --------- Distribuce filmu v ČR je součástí (zkušební) taktiky Bontonfilmu dovážet k nám komerční hity odjinud než ze západu (Noční hlídka je dalším z takových děl). ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou Američani! My tady v Evropě si umíme natočit stejně napínavou, zábavnou a dobrodružnou krimikomedii typu Podraz, a navíc třikrát tak levněji. Pro mě osobně se jedná o srdeční záležitost (scéna "Mám pocit, že už jsem to někde viděl" "Jo, někde ve filmu") a nejlepší film MFF Karlovy Vary 2005. Čert to vem, není to sice žádné umění, ale "Vinci" má lehkost, šmrnc a vtip. ()

Reklama

ImDude_man 

všechny recenze uživatele

Když ti policajti koukají, jak kolem sanitky s obrazem vybuchuje ta dlažba a ten jeden se ptá toho druhého: Viděl jsi někdy něco takového? a ten mu odpovídá Tylko w filmie, tak se řežu smíchy jako blázen. Italian job je můj oblíbený a líbí se mi s jakým nadhledem a lehkostí svou vykrádačku Machulski přiznává ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuji solidní žánrový film. Nesnaží se vás přesvědčit, že v něm jsou hluboké myšlenky a zároveň neuráží vaši inteligenci tisícem nesmyslů. Místo výbuchů či automobilových honiček sází na detailní plán a rozumně dávkovaný humor v dialozích a mírně i situační. Dokonce si i chytře dělá legraci z toho, že není úplně originální. Lepší než dojem, že někdo tvořil film s myšlenkami: "Ježíšmarjá, já točim komédii a už pět vteřin nebyl vtip, rychle tam něco musim dát, ať je to co je to," který občas mívám. Slabé, doporučující **** pro chvilky určené k oddechu. ()

xyran 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilé zpracování tématu,které už bylo tolikrát natočeno. Nicméně postavy Cuma a Juliána mají šťávu.. :-) Vše navíc zasazeno do uliček starého Krakova,kde ve skutečnosti Dáma s hranostajem je opravdu doma.. Dialogy jsou vtipné,ale přitom přirozené - tak nějak by asi měla vypadat oddechová komedie. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Pri niektorých scénach v aute je vidieť namiesto prevodovky mikrofón. (Arsenal83)
  • Natáčelo se v Krakowě od 14.4 do 21.5.2004. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama