Reklama

Reklama

Den E

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Vstup do Evropské unie je pro Českou republiku jednou z nejvýznamnějších událostí v novodobých dějinách. Režisérky Erika Hníková a Ivana Miloševič a režisér Vít Janeček se rozhodli natočit v pátek 30. 4. 2004 situační dokument o tom, jak náš vstup do EU prožívali obyvatelé třech různých míst našeho státu: nejvýchodnějšího města Jablunkova, hlavního města Prahy a nejzápadnějšího města Aše. Z natáčení třech filmových štábů v průběhu jednoho dne tak vznikla filmová mozaika ze života tří měst, ve které se prolínají nejen přípravy večerních oslav a oslavy samotné, ale také situace, výpovědi a názory místních politiků, umělců, podnikatelů a dalších občanů. Divák tak má příležitost zamyslet se spolu s aktéry filmu nad tím, do jaké míry a v jaké podobě se jako jednotlivci a společnost pokládáme za součást evropského společenství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Garson 

všechny recenze uživatele

Vstup do Evropské unie pohledem kamery do nálad obyvatel ze tří měst a to z Jablunkova,z Prahy a z Aše.Rok 2004 je dalším a výrazným škraloupem v českých dějinách.Když na začátku dokumentu nějaký údržbář přirovná vstup do EU ke svatbě tak to chápu proč je tolik rozvodů a proč některé svazky nemůžou dlouhodobě fungovat.Vladimír Špidla,Jakub Železný a pár dalších tragédů veřejně oslavuje to,co o 15 let později bude většina obyvatel ČR zatracovat se zaťatou pěstí.Mediální kampaň tehdy překryla selský rozum.Už otázka režisérky Eriky Hníkové byla nadčasová když se někoho zeptala:,,Nemáte strach,že modrá vlajka EU pohltí časem českou vlajku"?Velmi dobrá otázka která se po letech stala zároveň i odpovědí.A jak se vyjádřili ke vstupu obyvatelé těchto tří měst?Naivní učitel z Jablunkova se vyjádřil jako správný proevropský intelektuál:,,Evropská unie je pro mě vzor harmonické tóniny,jsem od narození Evropan".To barmani z Aše a další obyčejní obyvatelé tohoto příhraničního města už tak nadšení nebyli a s velkou prozíravostí předvídali že jim to nic dobrého nepřinese a drahota s problémy se jen prohloubí.A co na to Pražáci?Nadšení Pražáků to se nedá ani slušně komentovat,protože Praha je stát ve státě,takové buržoazní ghetto složené z naplavenin celé Evropy.Machálková,Dejdar a další umělci co vystoupili v roce 2004 na Staroměstském náměstí jen nahradili Kubišovou,Kocába a další umělce z roku 1989 v oslavování něčeho co přinese lidem jen starosti a podřízenost.Jsem dlouhodobě všemi deseti pro CZEXIT,tedy pro odchod z EU a závidím Velké Británii,že je k tak významnému kroku o hodně blíž než my. ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

dokument z kategorie "plácnutí do vody". samotný fakt, že se natáčelo simultáně ve třech městech republiky nestačí, chybí mi tu jasná vize a v rámci možností i nějaké posouvání děje tvůrci (ať už vstupováním do zobrazovaných situací či filmařskými prostředky). možná, že kdyby těch měst bývalo bylo více, vzniklo by víc zajímavého materiálu, takhle ve mně už při závěrečných titulcích nezůstalo kromě pocitu z promarněné hodiny života skoro nic. ()

bohemak2 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý snímek. Ačkoliv se může zdát, že mapuje pouze vstup do Evropské unie, ukazuje mnohem více. Kontrast mezi třemi městy je z hlediska nějakého Češství přímo do očí bijící. Přesně ukazuje, kam většina našeho národa upadla. Místo pragmatického myšlení do negativismu, ukřivděnosti a nízkým mravům. Není tedy divu, že se v místech těžkého života tyto vlastnosti šíří dál a mizí veškerá možnost změny. Navíc když se jim ukazují pozlátka jako zlaté české ručičky, které nikdy neexistovaly. Existuje jenom pracovitost a racionalita. Probudit toto v "obyčejných lidech" (jak se sám nazval jeden z protagonistů) ale nelze medvědími službami našich představitelů. ()

Reklama

Reklama