Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve westernové komedii Cesta spásy ztvárnila Lee Remick bojovnici proti alkoholu Coru Massingaleovou, jejímž cílem je zastavit dodávku whisky do Denveru. Píše se rok 1897 a obyvatelé města s vidinou nedostatku toho nejcennějšího moku propadají čirému zoufalství. Zásilku veze americká kavalerie pod vedením plukovníka Thadeuse Gearhardta (Burt Lancaster). Denverští havíři žíznivě očekávají vytoužené pití, Gearhardt však musí svádět nelítostný boj nejen s Corou a jejími spolubojovníky, ale také s náruživými pijáky z kmene Siouxů, které vede náčelník Kráčí shrbený (Martin Landau). A aby toho nebylo málo, musí ještě přestát krutou písečnou bouři... Režisér John Sturges, jakožto mistr westernu (Sedm statečných) či válečného filmu (Velký útěk), tímto snímkem projevuje i smysl pro nadsázku a parodii zaběhnutých žánrových konvencí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Z niektorých žánrových kombinácií, ktoré dokážu americkí (a iní) filmári ťahať z rukáva žasnem. Pseudohistorický dobrodružný komediálny western s ľahkým nádychom vojnového filmu, to je iná. Lenže, žiaľbohu, už po druhý raz nedopadol môj stret s westernovou komédiou, v ktorej nefiguruje John Wayne, nijak extrémne dobre (áno, pozerám sa na teba, Cat Ballou!). Od veterána a legendy žánrových vôd Johna Sturgessa som čakal viac, než len priškrtenú expozíciu karikaturizovaných stavov Divokého Západu konca 19. storočia. Či sa príbeh zakladá na skutočnosti, sa neodvážim hádať (i keď je zrejmé, že nie), avšak aj tak nie je príliš dôležitý, pretože pôsobí skôr ako naťahovaná anekdota v ktorej figuruje kavaléria, Indiáni, denverskí baníci na suchu, ženské hnutie za oslobodenie muža zo spárov alkoholu a 40 vozov whiskey. Sturgess z celej sily tlačí na komediálne prvky, ale výsledok miestami až nebezpečne pripomína "taškařice" na spôsob pana Trošky, čo rozhodne nie je kompliment. Hlavne ku koncu je dianie na obrazovke absolútne mimo moje chápanie, a pravdepodobne aj kohokoľvek iného. Burt Lancaster tu predvádza len svoj štandard, sem tam som sa zasmial, ale ani Lee Remick ma nevytrhla z občas vyskytujúcej sa nudy, za ktorú môže hlavne prehnaná stopáž. Asi to na čas s westernami zasa vzdám, alebo si pustím len Estwooda a Waynea. 50% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

V Denveru dochází chlast a tak se na cestu vydává konvoj s whisky a šampaňským, které na Divokém západě je jak pěst na oko. Kolem se motají neschopní vojáci, stávkující irští vozkové, jeden věštec, jeden kapitalista, banda feministek bojující proti chlastu, indiáni bůhvíproč mluvící posunkovou řečí a vojáci s nabručeným plukovníkem. To vše v šílené délce dvou a půl hodin. Nepopírám, párkrát jsem se zasmál (feministka se ožere a hned se zamiluje), Lancaster je dobrý a možná bych byl smířlivější, být to o hodinu kratší. Takhle mě to přišlo jako nekonečně natahovaná krávovina a degenerace westernu. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Denver 1867. Obyvatelé propadají čirému zoufalství, dozvěděvše se, že se město do deseti dnů ocitne na suchu, neboť vázne zásobování surovinou z nejcennějších - whiskey. Městu svitne naděje v podobě Franka Wallinghama (Brian Keith), jenž se nakonec z Julesburgu vydává na "záchrannou "cestu se čtyřiceti vozy whiskey. Naneštěstí se o tomto chvályhodném podniku doslechne též Cora Massingale (Lee Remick), vůdkyně protialkoholického spolku a naléhá na velitele Thadeus Gearhart (Burt Lancaster), aby vozům neposkytoval ochrany před whiskeyžíznivými indiány. Jedna z nejslavnějších kapitol Divokého západu může začít... John Sturges neuměl jen westerny (Sedm statečných) či skvělé válečné filmy (Velký útěk). Western dokázal i náležitě zparodovat - i když toto není parodie v pravém slova smyslu, nýbrž odlehčená komedie hodící se spíše do padesátých let. Burt Lancaster tedy zrovna rozeným komikem není (zvláště v šedesátých letech )- avšak tady si svoji drsně-neohrabanou skořápku ani slupovat nemusel. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Naprosto ulítlá komedie o transportu whiskey napříč prérií. Nejspíš ve mě hřímá zapalená feministka oddaná abstinenci, jelikož jsem se skvěle bavil. Tento bláznivý příběh je navíc pojednán jako historická událost, což jen přidává na zábavě. Vojácí, snažící se za každou cenu udržet mír. Indiáni, dožadující se dárečku. Opravdu velká škoda přepálené stopáže. Dobré melodie, obzvláště píseň bojovnic proti alkoholu jsou chytlavé. Halleluja. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zajímavá temperamentní westernová komedie od holywoodského klasika westernů a válečných filmů Johna Sturgese (Sedm statečných, Velký útěk, Poslední vlak z Gun Hillu). Ze všeho nejvíce mi Cesta spásy připomněla Limonádového Joea, je však méně přehledná a méně vtipná než Limonádník. Chaotický souboj několika zájmových skupin - dopravce alkoholu, stávkujících irských kočích, hornických pijáků a jejich věštce Oracla, žíznivých indiánů, ženské ligy proti alkoholu a všechny chránící kavalérie pod velením ztrápeného plukovníka (komediálně hrající Burt Lancaster) - je veden v pouštní bouři o zásilku 40-ti vozů s whisky a šampaňským. Nad silou vítězí lstivost a nejvíce lstivost ženská. Pamětihodná je např. závěrečná scéna indiánů pádících s vozy plnými vybuchujícího šampusu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=4yuhvbRVBSs ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama