Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vojáci nacvičili náročnou sestavu na Spartakiádu. Jejich zdatnosti pyšně přihlížejí major Melichar a major Rybár, nadšení z dlouhého potlesku diváků. Jen kapitán Chmelař, který mladíky na vystoupení připravil, zde chybí. Úkol to byl náročný. Major Melichar totiž trval na tom, že muži ani při nejtěžším tréninku nesmí zanedbávat své obvyklé vojenské povinnosti. (Filmbox)

(více)

Recenze (35)

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

No dnes je to rekord. Dva odpady za sebou, to jsem tu snad ještě neměl... Na rozdíl od předchozího filmu jsem to ale tady čekal. Mně tyhle filmy z minulé éry celkem dost baví, sleduji je a bavím se nad jejich častou debilitou, naivitou a neumětelstvím. Je jedno jestli se jedná o snímky z padesátých let, či z doby socialismu a normalizace... Již sám název tohohle majstrštyku mi zavoněl jako masařce flákota na sluníčku... ale že to bude tak blbé, to jsem nečekal. Můj předpoklad byl, že se asi divák seznámí s partou záklaďáků, kteří byli vybráni cvičit na Strahově a mají ty své strasti s bojovou přípravou a secvičováním sestav... V tom jsem se až tak nezmýlil, ale scénář ten byl tak pitomý, že by jej nikdo normální nevymyslel. Do celé té rádobyvtipné šaškárny jsou promítány dobové záběry ze stadionu... Důstojníci jsou zde charakterizováni jako moudří hodní otcové, kteří mají pro své kluky pochopení... Kluci zase milují svého předcvičovatele a ten když je mu za trest předcvičování odebráno je zavalen jejich projevy smutku a podpory! Ale úplně nejhustčí trest je ve filmu určen těm nejhorším z pluku. Ti totiž musejí odevzdat cvičky a bílé trenky s tílkem a nesmí nastoupit na značky... No masakr. Tomuhle nejde dát nic jiného než odpad, sledování nácviku na spartakiádu v seriálu Chlapci a chlapy je proti tomuto silným duchovním zážitkem... - ODPAD! ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Prequel k seriálu Chlapci a chlapi? Odvážná parodie na ČSLA? Snaha zmírnit budoucí dopad spartakiádního maniaka? Rozhodně je to jeden z nejstupidnějších výplodů tehdejších filmů v "zeleném". Přít se o zelenkavou barvu má svůj smysl, ač se to nezdá, film je (patrně nevědomky) poměrně nahláškovaný a pochopitelně je uvědomělý. Mrkvička má u svých vojáků velký kredit, ti ho v těžkých chvílích nenechají padnout, zelené sukno působí i eroticky, nechybí scény, kdy se smyčkově opakují scény, kdy se Mrkvička probouzí vedle mladinké Jitky Smutné, která permanentně vrací nastavený budík na ranní buzení o nějakou tu hodinu zpět. Blbost, nadšenost i uvědomělost mlátí všemi přítomnými, ustál to jen Josef Langmiler, který jediný působí důstojným dojmem. Jen s vypětím všech sil se dá film vydržet až do konce. Vojíni jsou ve svém postoji jen těžko stravitelní, talent být tím nejodpornějším uvědomělým svinstvem spolu s věčně neutuchajícím optimismem jim rozhodně nechybí. Stanislav Strnad stvořil dílo, které se za své vymývání zelených mozků nestydí, ke všemu to má otřesné střihové pojetí, prokládané dokumentárními záběry ze spartakiádního vystoupení vojáků roku 1980. Strnad šel po tomhle ideologicky zhůvěřilém filmu tvůrčím způsobem dolů, jeho dalším filmům často chybělo výraznější pojetí, nic už tak úděsného ale jeho filmografii nehyzdí. Dva díly "prima bráchů" zůstanou navždy jeho televizními odrhovačkami. Čistý tvůrčí blábol a čistý odpad. 0/10 ()

Reklama

Aberdeen odpad!

všechny recenze uživatele

Chceš zaručený recept na výrobu odpadu? Vezmi spartakiádu, smíchej ji s povinným optimismem a absolutně zkresleně podaným prostředím Československé lidové armády, okořeň to pitomým scénářem a ovzduším vlády jedné strany konce 70. let 20. století a výsledek jest zaručen. Přiznávám se zároveň, že jako starý recesista bych toto veledílo rád vlastnil ve své videotéce. ()

SkeeveTulp 

všechny recenze uživatele

To je tak blboučký, až je to úsměvný. Přísný, ale v jádru lidský lampasák, nadšení vojáci, kteří by pro účast na Spartakiádě položili život. Jeden za všechny...  "Žádnej strach, tankáni uměj všechno. Dejte nám vercajk, my to zmáknem." Chvílemi mi přišlo, že si z toho někteří herci dělali skrytě srandu, když deklamovali ty strašný kecy. Dramaturgie kanálu CS film má ale poněkud zvrhlý vkus, když podobnou srajdu z vojenského prostředí, zařadí na den 55. výročí srpnové okupace. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ve spartakiádách nikdy úplně nezanikl patos všesokolských, orlovských i dělnických sletů a olympiád. Původním určením branné organizace odvozené z německých a anglosaských inspirací spolutvořily výraznou část životního stylu předúnorové zejména české společnosti; SOKOL se stal i organizací slovanského nadnárodního intranacionalismu. A spartakiády, odvozované z obdobných slavností komunistické Federace dělnických tělocvičných jednot, žily i v tomto duchu. Krása a podmanivost těchto slavností pořádaných na Masarykově stadionu přerůstala i odpor vůči normalizačnímu režimu. Demonstrace ušlechtilého vlastenectví byla podrobena v roce 1990 sociologickému průzkumu mezi cvičenci: uskutečnění spartakiády si přálo 78%, proti nebo nevědělo bylo 22% cvičenců. "Demogracie" zvítězila: spartakiáda byla zrušena. Socialistická crazy-komedie v ne vždy dotažené nadsázce tuto atmosféru tlumočí i přes 40 let, která uplynula od jejího natočení. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu jsou použity dokumentární záběry ze spartakiádního vystoupení vojáků v roce 1980. (sator)

Reklama

Reklama