Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vychází z autentických údajů o životě Epifana Drowniaka, proslulého jako naivní malíř Nikifor Krynický. V roce 1960 ho objevil malíř Marian Wlosiński, který se živil výzdobou lázeňských domů v Krynici, kde Nikifor nabízel rekreantům své obrázky. Nikifor se pak usadil v Marianově pracovně a ten, fascinován ryzostí a půvabem jeho výtvarného projevu, se ho ujal. Ve snaze pochopit fenomén zdravotně a mentálně postiženého muže Marian rezignoval na vlastní tvorbu i na rodinný život. Obětavě, bez odezvy a náznaku vděčnosti zajistil Nikiforovi sociální zázemí a v roce 1967 mu zařídil výstavu v prestižní varšavské galerii... Styl filmu je odvozen z naivistického vidění Nikifora, kterého v bytostném souznění ztělesnila osmdesátiletá Krystyna Feldmanová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Na MFF v Karlových Varech opěvovaný film mě zase až tak nezaujal... Kromě Krystyny Feldman a jejího výkonu průměr co se týče příběhu i ostatních herců, i když námět nebyl špatný... Škoda, že polská kinematografie se nijak neprosazuje (naposledy dobré pouze Quo Vadis z roku 2000 a stará dobrá Sexmise s perfektním námětem z roku 1984)... ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tento film u vás nenašel pochopení. Byla jsem samozřejmě zvědavá, jak může hlavní roli naivního malíře samouka bezdomovce hrát žena, od ní je to opravdový herecký koncert. A když se k tomu přidá to, že se dozvíme něco z oblasti, o které vůbec nic nevíme a ještě je to podle skutečnosti........Zkouším upozorňovat na filmy, které dle mého názoru jsou " modré" neprávem. Jeden z těch filmů, které jsou jiné. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Bezpozlátkový příběh, plný neutěšených životních strázní svérázného umělce, natočený syrovou formou, dojímavý a opravdový, zdá se, že Polákům loserovská dramata jdou, což dokázal i o dva roky mladší "Edi" Piotra Trzaskalskeho. Největší překvapení však číhalo v závěrečných titulcích - Nikifora ztvárnila žena! Jen nevím, zda větší poklona náleží herečce nebo maskérovi, nejspíš každému z nich. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s pozoruhodným výkonem Krystyny Feldman v hlavní roli. Těm nejlepším filmům o malířích (Caravaggio, Andrej Rublev) se nemůže ani rovnat. On to vlastně ani film o malíři není. Oproti Nikiforovu dílu je upřednostňováno velmi frekventované téma: outsider, kterého se ujme "normální jedinec", který se tímto stane lepším člověkem (viz např. Rain man). ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Slušný film, který však věnuje až příliš mnoho pozornosti Marianovi a Nikifor je převážně líčen v rámci jeho života, což mi úplně nesedělo. Další podivnou věcí je, že Nikifor několikrát kritizuje Marianovo dílo a chybí jakákoli zpětná vazba. Následný přerod mezi nesnášenlivostí k Nikiforovi a pozdější se věnování Nikiforovi se mi zdálo nevěrohodné. Také mohlo být ukázáno Nikiforovo dílo více než jen několika nedetailními obrázky z výstavy a galerií před titulky. Herecký výkon v podání Krystyny Feldman je bezchybný, že ani nepoznáte, že to hraje žena. *** Ve zkratce: Nikifor je borec. ()

Galerie (12)

Související novinky

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama