Reklama

Reklama

Zlatá antilopa

  • Sovětský svaz Zolotaja antilopa (více)
Animovaný / Pohádka / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1954, 32 min

Obsahy(1)

Sovětský krátký barevný kreslený film byl natočen podle námětu indické národní pohádky. Jeden indický radža chtěl stůj co stůj získat zlatou antilopu, která při každém kroku zanechává na cestě zlaťák. Podaří se mu to, ale je za svou chtivost potrestán: zlaťáky se promění v hliněné střípky, v nichž se radža utopí. Film byl uváděn na letošním VIII. MFF v Cannes, kde zvítězil v kategorii kresleného filmu. Spolu s dalšími třemi loutkovými a kreslenými filmy je zařazen do pásma „Zlatá antilopa". (FILMOVÝ PŘEHLED 22 / 1955) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tuto kreslenou ruskou pohádku s orientálním příběhem jsem viděla prvně kdysi dávno jako dítko školou povinné. Ještě dneska vidím antilopu, která při každém skoku úderem kopýtek rozhazovala zlaté mince a v závěru filmu jimi zasypala zlého rádžu. Taky bych se nechala zasypat zlatem, kdyby to šlo, ale protože z toho nic nebude, podívám se ráda znovu s vnoučaty aspoň na tuto krásnou pohádku. Už jsem nedoufala, že ji ještě někdy uvidím. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Mauglí to nie je, ale podoba príbehu sa nedá uprieť. Pretváranie prírodných zákonitosti snáď pobaví, ale výchovné pre deti to nie je. Snáď nikto nebude skúšať hovoriť s tigrom alebo kŕmiť hada mliekom, ako to bolo zobrazené tu. Animácia je sympatická, rovnako aj porovnanie dobrosrdečnosti a chamtivosti. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na kráse tomu ubírá slovenský dabing, jinak je to poměrně sympatická orientální pohádka. Zlatá antilopa, případně zlatá laň je téma velice oblíbené také v seriálu Herkules. Tam se laň perzonifikovala do vzhledné ženy natolik úspěšně, že se stala druhou Herkulovou manželkou... ()

ripo

všechny recenze uživatele

Kreslený barevný film, určený pro nejširší distribuci, uváděný ve stejnojmenném pásmu s krátkými filmy. Na VIII. mezinárodním filmovém festivalu v Cannes získal zvláštní cenu za nejlepší kreslený film. Filmový přehled 22/1955 ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Antilopa, které od kopýtek neodlítává bahno, ale zlaté mince, musela nutně vzbudit zájem lidí. Kdo by nechtěl mít takovou antilopu ve svém zvěřinci? (Taky jsem si šla přeměřit balkón, zda by tam pro ni nebylo místečko.) Jenže antilopě se perspektiva takhle zářivé budoucnosti nelíbí. Z věty jejího přítele, malého chlapce, který jí zachrání život, by se mnozí mohli učit. "Když nepotřebuji jednu zlatou minci, k čemu by mi jich bylo deset?" Nebyla ta antilopa hloupým zvířátkem, pěkně to vyřešila. Člověk si skoro říká, jestli finále Pokladu na Stříbrném jezeře nebylo obšlehnuté z téhle pohádky. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama