Reklama

Reklama

Recenze (6)

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Naozaj ma mrzí, že niekto stále spája pojem "vyprázdnená narácia" so skvelými filmami Bartasa, Weerasethakula a s nimi spriaznenými... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom chtěli zařadit Freedom mezi "nemluvné" filmy Rona Frickeho nebo Godfreyho Reggia, asi bychom prokázali Šarunasovi Bartasovi medvědí službu a sebe kvalifikovali na filmové barbary. Krásné obrázky a působivý hudební podkres (film není beze slov ani bez hudby) se sice najdou i zde, ale záměr a cíl je někde úplně jinde. Především se film neskládá jen z odtržitých epizod, ale je navíc plný napětí, nečekaných zvratů a proměnlivých symbolů. Dva poutníci (s vyloučením třetího) putují odněkud nikam (mají svobodu pohybu) a mezitím odpočívají (mají svobodu představ a fantazie). Pozn. 1: Velice působivé jsou staticky snímané obrazy krajiny, jíž poutníci opouštějí. Pozn. 2: Konsens vysokého hodnocení na čsfd je opravdu nečekaný - Šarunas Bartas si dovolil dost, takže bych nějaký "odpad" snesl. Pozn. 3: Pojem "vyprázdněná narace" mi moc nesedí. Každý akt, artefakt, potažmo film, mají nějakou narační hodnotu. Ta sice může být minimální, ale sotva můžeme říct, že příběh o osobách, o kterých máme nedostatek nebo téměř žádné informace je "vyprázdněný". ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hezke zabery, zajimava atmosfera a prijemne prostredi dela z tohoto filmu "akcnejsi" Bartasuv snimek:-). Ja uz ale jeho fanouskem asi nikdy nebudu... ()

Ninkaa 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nejsem žádný filmový vědec, zařadila bych tento snímek do kategorie tzv. omezené nebo "vyprázdněné narace" - jak ji definuje Zdeněk Holý v článku VYPRÁZDNĚNÁ NARACE ANEB VZRUŠUJÍCÍ NEJISTOTA FILMOVÉHO POHYBU - nevíme téměř nic o motivaci jednání hlavních postav, jak se dostaly do situace, v níž se nacházejí. Divák stojí na samém okraji a sleduje bezcílné putování trojice hlavních postav pouští. Sama pustá krajina pak pocity odcizení a beznaděje ještě umocňuje... ()

Germanicvs 

všechny recenze uživatele

Vodní živel, lidský jedinec a jeho konfrontace se svobodnou přírodou (a vybranými zástupci fauny) - další Bartasova obrazová imprese takřka beze slov, děje a významu, který si musí divák vlastnoručně dotvořit. ()

Reklama

Reklama