Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dílem známého francouzského spisovatele a dramatika Jeana Geneta se nechal režisér Todd Haynes inspirovat v celovečerním filmu Jed, který natočil v roce 1990. Vypráví tři nezávislé příběhy tří lidí, kteří se nějakým způsobem vydělují ze společnosti. První je o sedmiletém chlapci, který zastřelí svého otce, v dalším se lékař stane obětí vlastního vědeckého výzkumu lepry, závěrečný zachycuje homosexuální vztah dvou vězňů, z nichž jeden se dopustil několika nezvykle násilných činů. Příběhy nejsou řazeny za sebe, ale jejich delší či kratší segmenty postupně skládány tak, aby vytvářely tři samostatné linie. Experimentálně laděný snímek je nesporně určen divákům, které nezaskočí poněkud složitá dějová struktura, stejně jako užívání některých vypjatých prvků hororu, násilí a erotiky. Film získal v roce 1991 Velkou cenu poroty na festivalu Sundance. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Což o to, kapitoly o vědci, co sám na sobě vyzkouší záhadný nápoj, a o chlapci, co po vraždě otce vyletí oknem, jsou poměrně zábavné. Jenže co s tím, když by jejich námět nevystačil ani na povídku o jedné straně. Jde spíš o takové anekdoty, co se nikam nerozvíjejí, nemají pointu, jen se točí v kruzích. Vědec se promění v leprotické monstrum a chodí po městě. To je vše. Budí to pak dojem, že povídky jsou tři jen proto aby se to horko těžko natáhlo na celovečerní stopáž. (A s tím explicitně nasnímaným násilím a erotikou to taky není žádná sláva. Jinak bych dal víc.) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mimořádně dobře natočený film, jenže Jean Genet, s ním jsou potíže - už od narození (jeho). Přijmout jeho svět, to je jako přijmout právní, ekonomický a sexuální chaos v jednom. Říkáte, ale, co když má pravdu. Ano, co když.... Co když je to o lásce (na příkladu povídky "Horror"): láska ženy k doktorovi, láska ženy k leproidnímu doktorovi, láska leproidiního doktora k ženě, láska leproidního doktora k leproidní ženě - existuje ještě nějaká?.... Myslím, že vcítit se do tohoto filmu a přitom trvale nepociťovat přítomnost Jeana Geneta, je velmi obtížné. Protože ji pociťuji, přidávám ještě jednu hvězdu. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tři romány zfilmované na ploše necelé hodiny a půl! Tři příběhy outsiderů mají i přesto začátek, obsah a pointu. Hororový černobílý díl má navíc úžasnou kameru. Homosexuální vězeňská část se skoro celá odehrává ve tmě a sotva se bude někomu líbit. A historka o záhadně zmizelém šestiletém otcovrahovi je nám vyprávěna v útržcích osob z jeho okolí, aniž bychom jejího hrdinu zahlédli. Máloco z americké nezávislé produkce si nálepku „nezávislý“ opravdu zaslouží. Tady je ovšem naprosto na místě. Bůh ví, proč jsem si přitom vzpomněl na filmy Kennetha Angera. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem prostě nestrávil, a to jsem se vážně snažil. Chtěl jsem odejít už po deseti minutách, protože mi to nic neříkalo, nic jsem tam nechápal a nic mne na tom nebavilo. Ale filmu jsem dával stále další a další šance a u obrazovky setrvával. Celkem jsem asi šestkrát oddálil svůj odchod. Nakonec jsem se vydržel dívat půl hodiny, a pak jsem si řekl dost, tenhle film je marná ztráta času a od televize jsem odešel. Snaha z mé strany byla, ale film se mi vůbec, ale vůbec nelíbil. Je to docela velké zklamání po filmech Tlouštík a Přednosta, kterým jsem oboum udělil pět hvězdiček, tak hezky to Americké nezávislé léto začalo. Takže film mne vůbec nezaujal a přišlo mi to jako jeden z nejhorších filmů, které jsem kdy viděl. A proč jedna hvězdička? Původně jsem chtěl dát "Odpad", ale pak jsem si vzpomněl, že oproti filmu Mlčení šunek, kterému jsem také udělil hodnocení "Odpad" je tento film dělaný alespoň na umělecký dojem a do Mlčení šunek má hodně daleko, nakonec jsem se tedy smiloval, a dávám (i když s odřenýma ušima) jednu ušmudlanou hvězdičku... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

...he? Tři prolínající se a naprosto odlišné příběhy, přičemž dějová linka každého z nich je více či méně úchylná - avšak zároveň tak nějak podivně nezajímavá. "Dokumentární" část ujde, "homo" taky průměr, třetí oldskůl povídka asi nejzajímavější, přesto též nijak zvlášť úžasná. Celkově průměr s tím, že pro nenapravitelné zvědavce (viz moje maličkost) tahle nepříliš záživná podivnost možná i přesto stojí za zhlédnutí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Jednu chvíli měl film pracovní název "H". (Hal_Moore)

Reklama

Reklama