Reklama

Reklama

Whirlpool

  • USA She Died with Her Boots On (více)

Recenze (3)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z taglines uvádějících film na IMDb, bych tak doslovně nebral, ale na druhou stranu je fakt, že z každého uvedeného filmu si tento snímek bere tak trochu něco. Jako celek to špatné nebylo, i když občas to bylo trochu předvídatelné a zavánělo to ještě jakousi neotřelostí a amatérismem než pozdější režisérovi filmy, jednoznačně nejsilnější část tohoto sexploitationu, přišla ale až v samotném finále, které se odehrávalo v temném lese a bylo opravdu docela drsné. Film vypráví příběh o zvráceném vztahu mezi ctižádostivou modelkou Julií (svůdná Vivian Neves, jedna z nejznámějších modelek Swinging London éry 60s), podivným mladým fotografem Theem a jeho tetou ve středních letech. Celé docela morbidní, zvrácené a zvrhlé (viz znásilnění v lese Theovým kamarádem, které si Theo fotografuje), více ale prozrazovat nebudu, jen dodám že touto fascinací tzv intenzivními klaustrofobickými vztahy, které vedou nebo směřují k temným činům, se vyznačují nebo značí, prakticky všechny režisérovi filmy. Film je až nezvykle nebo neuvěřitelně špinavý a násilný na svou dobu, a to i s ohledem na zemi svého vzniku VB/DK. Občasné výbuchy brutálního násilí a fantastické skóre Stelvia Ciprianiho (nejspíš opět recyklované?), dělají tento film zároveň velmi oblíbeným mezi režisérovými fanoušky. Nadšenci hry "Strip-Poker", si tu také asi přijdou na své. Jinak taková malá zajímavost; film má počítadlo (časový čítač) v horní části obrazovky, které běží po celý film, tento čítač se objevil i na aktuálním vydání filmu na DVD, verze bez čítače neexistuje, film byl před oním vydáním na DVD považován za ztracený, a to více jak 30 let, objevil se až v roce 2005. Pokud na tento film už narazíte, tak zhruba ve stejném nastavení a stylu byly natočeny i zbývající Larrazovi filmy cca do roku '78. Larrazův debut, který se natáčel v Dánsku, jinak také film s podobnou tématikou jako "Last House on The Left" , "Expose", "Frightmare" nebo "Candy Snatchers". Všechny uvedené perly vřele doporučuji! Plakát k tomuto filmu je doslova skvělý! ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Jako seznámení s tvorbou Josého R. Larraze jsem zvolil jeho prvotinu Whirlpool a musím říct, že laťka byla nastavena hodně vysoko. Film mi sedl námětem, kdy úchylná dvojice manipuluje a zneužívá nevinnou oběť, zasazením děje do domu uprostřed britských vlhkých a chladných lesů odříznutého od civilizace a taky svým sleazy zpracováním a perverzní atmosférou. Pocitově někde mezi filmy Orgasmo, Oasis of Fear, Straw Dogs a The Last House on the Left. Zde na čsfd v žánrech stojí, že jde o pornografický film, ale to je nesmysl. Sexu a nahoty je tu spousta, ale nic co by se vymykalo běžné erotické euro horror/exploitation tvorbě sedmdesátých let. Moc mě bavily charaktery, přeměna posedlého fotografa Thea v sériového vraha byla lahůdková a postavu krásné a naivní Tulie, kterou hraje tehdy populární britská modelka Vivian Neves, jsem si zamiloval. Konec byl pro mě tedy velice srdcervoucí. Nechci nic spoilerovat, ale tenhle film beztak není o žádném finálním twistu. Jak si myslíte, že to dopadne, tak to opravdu dopadne. Jde o tu zvědavost, jak přesně k tomu dojde. To na mě fungovalo a celý film jsem byl pěkně napjatý. A za ten krutý závěr nemůžu hodnotit jinak než plným počtem. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Člověk se pořád učí ... Za oficionálního zakladatele "rape and revenge" subžánru je tak nějak považován The Last House onthe Left z roku 1972. Kolem toho roku 1972, 1971 se natočila ještě řada docela drsnejch a "špinavejch" kousků, které se do tohoto subranku rozhodně mohou zařadit. Ovšem Crawen to vyhrál. No a teď jsem shlídl kousek už z roku 1970 (!!), který neuvěřitelným způsobem drží základní premisy později natočených šokujících snímků. Už to prostředí: hnusnej les, jezero, dřevěná loďka na něm, osamělej barák uprostřed ... Ať mi nikdo netvrdí, že to je všechno jen náhoda, že takový prostředí se později v podobných filmech objevovalo náhodně ... ? Děj filmu mne trochu zaskočil. Mladá a fakt krásná holka, blondýnka, typickej severskej typ, se dostane do vlivu dvou úchylů ... tedy chlípnýho fotografa a stejně tak chlípné rajdy, kteří ji pomalu, ale jistě manipulují do všelijakých sexuálních hrátek. Slušná holka se nechá unést vášní a láskou ... až si to rozdává klidně ve trojce apod. Tvůrci filmu pořád a jistě vytvářejí atmosféru tíživosti, špíny, zkaženosti a špatného pocitu, že něco visí ve vzduchu ... Přesně tohle na těchto snímcích mám rád. Během filmu jsem si říkal, že za tu porci nahoty a sleazy scén s "vytahanou" starou rajdu a úchylnýma pohledama fotografa si to zaslouží na rok vzniku (!!!) rozhodně slušný hodnocení... Dokud nepřišel závěr a mě docela slušně sklaplo a zamrazilo ... psychickej hnus! Osobně film hodnotím podle roku vzniku, protože je jedním z nejstarších Západních "rape and ..." ... hhhmmm? ;-) A rozhodně je to kvalitní a silně odvážný snímek plný nahoty, sexuálních scén a tíživého napětí. U mne je tohle plný počet prostě, osobně nemůžu (jak obecně známo ...) hodnotit jinak... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama