Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Nemecku žijúci francúzsky režisér natočil pre bavorskú televíziu v koprodukcii s Barrandovom obrazovú adaptáciu hudobnej skladby Carla Orffa. Carmina Burana je vlastne suita zhudobnených textov potulných stredovekých hudobníkov. Prvá časť ospevuje prírodu a jar, druhá víno, tretia lásku. V úvode a na záver je ospevovaná šťastena - najznámejšia časť skladby. (vojo)

(více)

Recenze (8)

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Hudební stránka je nádherná, obrazové zpracování je v první polovině divné a v druhé úplně ulítlé. A ano, Carmina Burana je z velké části o sexu. Z menší části o dalších hříších, které tak rádi pácháme. In taberna:) ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit... Občas jsem si při sledování říkal, že takhle nějak bych si vizuální zpracování zpracování Orffovy kantáty představoval, občas jsem se chytal za hlavu, co tím poskakováním po louce a skupinovým sexem v koruně stromu chtěli tvůrci říct. Po částech: Fortuna imperatrix mundi - určitě se dalo ztvárnit dramatičtěji než pouhým točením kola Štěstěny a tanečkem před chrámem. Primo vere - asi ta nejkřečovitější část naplněná kýčovitými obrazy a výrazy ve tváři připomínajícími staré německé pornofilmy. In taberna - přesun do interiéru, nedopadl zle. Cour d'amours - hudebně nejnudnější část, díky obrazům se zdá přece jen kratší a stravitelnější. Blanziflor et Helena - slušné. Pokud budete brát CARMINU BURANU s nadhledem jako doprovod ke strhujícímu hudebnímu dílu, může se vám líbit. Přesto si myslím, že se toto téma dalo zpracovat daleko dramatičtěji a živěji. (414.) ()

kubin. 

všechny recenze uživatele

Tak hudba je nádherná, musím se přiznat, že jsem si Carminu zazpíval v pražském Rudolfinu a opravdu jsem si to užil. Oproti tomu je tento film nuda. Ale jinak to celkem ujde. ()

Grafito 

všechny recenze uživatele

Pro někoho, kdo viděl Carminu Buranu před pár lety v Sazka areně jako show pod vedením Waltera Haupta, je tahle inscenovaná verze středověkých zpěvů přeci jen slabší káva.. hudba ale samozřejmě za plný počet.. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Stranou nechám hudbu, protože ta je skvělá. Vizuální zpracování Orffova díla je... dost zvláštní, řekl bych. Je to takové utržené ze řetězu, ale to Carmina Burana také jsou, a i když jsem byl ze začátku v rozpacích, ke konci se mi to začalo docela líbit. Vlastnosti těla i ducha, které jsou v textu zmíněny a rozebrány, hudebně Orffem interpretovány, tady jsou až do absurdity a grotesknosti dotaženy a tvoří tak obraz, který by člověk nečekal, který ale, když do něj pronikne, se mu může líbit. Asi si to pustím někdy ještě jednou. Jinak mě se nejvíce líbila In taberna a Cour dAmours. A Štěstěna je zobrazena famózně. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Mým handicapem je absence titulků či nějakého obsahu. Nikde jsem nedohledala pořádné popsání, o čem to vlastně je, jen obecně štěstěna, láska, hříchy, jaro atd. Ale jestli to mělo vyjadřovat něco konkrétního zkrátka nevím. Ale i tak se mi to líbilo. Chvílemi to bylo dost šílené. Ze začátku jsem se i bála, že z toho nic nepochytím, ale postupně se to zlepšilo a bavilo mě si domýšlet, co asi tanečníci a zpěváci vyjadřují. Nejvtipnější byly scény nahánění ženských v rybníčku, sexuální radovánky v koruně třesoucího se stromu, to vypadalo srandovně a odlehčeně. Chválím čerty, ti byli opravdu ohyzdní, přitom jim stačilo být celí černí, dlouhé rohy a ušiska. V oblasti opery se nevyznám, některé pasáže mi přišly dost nevýrazné, ale ty pozitivně laděné byly hezky rytmické, ta poslední o jakémsi "zápasu lásky" byla taky krásná a o O Fortuna se asi bavit ani nebudeme. To je to jediné, co jsem z Carmina Burana znala a co si budu pamatovat i nadále. K bojovým či nějak osudným scénám ve filmech je tahle skladba jako stvořená. ()

Reklama

Reklama