Reklama

Reklama

Tento úchvatný příběh je založen na legendě z doby kolem roku 1349, kdy do Norska přichází mocná morová epidemie, jíž padne za oběť značná část obyvatelstva. Holčička Maren jako jediná přežije útok "černé smrti", která udeří na její rodnou vesnici v odlehlém údolí uprostřed nádherných scenérií hor a ledovců. Instinktivně a s pomocí jakéhosi vnitřního zraku se jí podaří překonat všechny nástrahy divoké přírody a nalézt otce, který byl u příbuzných na severu a nyní musí získat zpět její důvěru a vrátit ji do normálního života. Film získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech a mnoha filmovými kritiky je označován za "skrytou perlu". Náladu umocňuje i nádherná hudba známého norského hudebníka Jana Garbarka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čarokrásné obrazy norské přírody (pokud jste Norsko navštívili, vyvolají ve vás ty nejkrásnější vzpomínky) a všudypřítomná smrt. Mrazivě chladný příběh se sluncem prozářenou poetikou se tajuplně vine po cestičkách z bláta, kamení a trávy. Chvíli strašidelný, pak zase usměvavý, s píšťalkou a zpěvem i s neklidnými tóny. Smrt, vlci, medvědí bestie, led, sníh, slunce, květiny, kapky rosy. Občas bývám již divákem značně netrpělivým, tento zajisté náročnější kousek jsem si však vychutnal plnými doušky. To děvčátko se ve světě rozhodně neztratí... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kolega bassator píše, že film ocení asi jen náročnější diváci. Což o to, na každém šprochu pravdy trochu, ale osobně bych řekl, že vnímání tohoto norského snímku je záležitostí spíše jakési vnitřní sounáležitosti se severskou kulturou a přírodou. Bez ní těžko pochopit skutečnou hloubku příběhu. Já ze zmíněných složek souzním pouze s přírodou, proto je mé hodnocení průměrné. I když - na ČSFD se tři hvězdy nerovnají padesáti procentům, že? ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Krásná, drsná, dech beroucí, legenda i norská příroda. Obojí se rovnou měrou podílí na sugestivnosti filmu, který člověka zcela pohltí. To děvče hraje opravdu skvostně. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento pôsobivý snímok vznikol na základe dávnej legendy (to neznamená, že nemôže byť z časti pravdivá) o malom dievčatku, ktoré len náhodou prežilo ako jediné morovú ranu v jej rodnej dedinke. Dlhý čas bolo odkázané samo na seba, pričom sa z nej pomaly jej ľudská stránka začala vytrácať. Keď ju ľudia našli nebolo pre ňu vôbec jednoduché túto stránku opätovne získať. Film ma neočaril iba nádhernými prírodnými scenériami, ale oslovil ma aj krutými a verne zobrazenými reáliami zo života stredovekého človeka a tiež aj výborným výkonom detskej herečky. K dokonalosti chýbalo len málo. 85/100 ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Středověk, úchvatná norská příroda, lyrická poloha vyprávění zádumčivého příběhu o mladinké dívence Maren, která přežila morovou ránu, přepadnuvší její vesnici. Opravdu je radost na to koukat, to folklórní a přírodní ladění mne naprosto sedlo a nechal jsem film na sebe pouze nádherně působit. Miluju tyhle norský (a vůbec skandinávský) lyrický starodávný příběhy, a tenhle je stejně působivej jaky mnou kdysi viděný opus magnum jménem Netopýří křídla. Dokonalost. 10/10 ()

bassator 

všechny recenze uživatele

To byl tak příjemně nádherně rozkošně úchvatně milý :D film. Ale ocení bohužel (asi) jen náročnější diváci... - 11. 12. 2010 - 75% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Jedinečně syrové a drsné. Legenda o holčičce, která zůstane jediným živým člověkem v zapadlé norské vesnici, na kterou udeřila černá smrt. Hory, ledovce, tráva na střechách, ovce a bláto. Krutost života a smrti dvanáctého století. Dost lidské. ■ Přesný komentář: Gumli ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Bylo to docela uvolňující, nechat se pro jednou unášet příběhem průzračným ve své dějové jednoduchosti a zároveň krásným i drsným najednou, stejně jako severská příroda sama. Můj obdiv patří nejen přesvědčivé a roztomilé Maren, ale také proměnlivé hudbě, která se nesla celým filmem a velmi dobře vyjadřovala pocity a stavy mysli malého děvčátka, at' už to byl strach, radost nebo třeba odhodlání. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tak ako sa v stredoveku snúbilo kresťanstvo s poverami, tak prechádza obraz reality do snových desivých vízii malej Maren. Smrť a život, leto a zima sa striedajú po celý film v lyrických obrazoch, takmer bez deja. Absencia deja je základnou vecou, ktorú tomuto po technickej stránke dokonalému dielu vytýkam. Prvých 30 minút ma to úplne pohltilo. Potom som si uvedomil, že jediný konštantný pocit, ktorý vo mne táto vizuálna koláž zanecháva je úzkosť umocnená častým márnym volaním Maren do prázdna: "Mamíí!" Pociťovať 90 minút úzkosť bolo aj pre mňa ako diváka nepríjemné a filmy vyhľadávam kvôli emóciám z druhého konca spektra. Tých pozitívnych zachvení tu bolo málo a keď už prišli boli drsné ako Sever sám. Skrátka pekný ale ťažký film. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Nádherný film,ale pre náročnejších divákov.Dej filmu sa odohráva v Nórsku v hlbokom stredoveku.Malé dievčatko hralo fantastický,to sa vidí málokedy.Film je sústredený len na malú oblasť v zalesnenej krajine Čierny mor vyhubí celú dedinu a malé asi 6-7 ročné dievčatko zostane samé.Ale prežije,je veľmi odvážne.Až po dlhej dobe ho nájdu lovci a odvedú k sebe do dediny.Veľmi dojemný príbeh,krásne prírodné scenérie,inteligentný film.Treba vidieť,ťažko sa to opisuje.Veľmi dojímavá scéna je,keď matka nakazená čiernym morom odháňa od seba vlastné dieťa,aby sa nenakazilo tiež.Nikdy som nič podobné nevidel. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, očakával som oveľa viac. Morová epidémia a osamotené dieťa uprostred pustej a nemilosrdnej krajiny. Viacmenej nevyužitý potenciál, kde väčšie pozitívum vidím iba v krásnej severskej prírodnej scenérii s využitím ľadovcov. Ani s historickou dobou 12. storočia sa tvorcovia nijako nevyhrali - osamelé domčeky a chudobne oblečení dedinskí ľudia je menej ako štandart. Dievča sprvu neustále huláka, aby následne (nevysvetlené z akého dôvodu) na istý čas prestalo rozprávať. Neustále vidí svoje nedávne spomienky a prežíva cestu vo svojom detskom svete, to však diváka viacmenej iba nudí. Tým netvrdím, že dievčatko hralo zle, alebo že by bolo zle obsadené. Jednoducho som čakal oveľa viac. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Celou dobu trvání filmu jsem přemýšlela, jak se k tomuto dílku postavit... Zpočátku jsem měla pocit, jako bych se dívala na žánrové obrázky ze skanzenu... až postupně začal film vydávat své skryté perly - kameru, hudbu a herecký výkon hlavní hrdinky, jimž když se člověk poddal, vychutnal si jejich mocnou sílu... Hudba Jana Garbarka mi ještě teď zní v uších... ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Zfilmování norské legendy značně kazí impotentní scénář plný zbytečných dialogů a nářků hlavní hrdinky. Jinak se ale jedná o moc kvalitní filmařinu. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Drsná severská příroda v hlavní roli baladického příběhu. Málo slov, jednoduchý děj, nádherná kamera. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Malá Maren je vystavena jedné hrůze za druhou – místnost plná mrtvol, odkopne (doslova) ji vlastní máma, pronásledují ji mrtví, pak utíká před živými... docela horor. Nějak jsem ale nevěděl, co si z příběhu odnést... jako by se ubíral odnikud nikam. Norská příroda je sice krásná, ale raději bych si ji prohlédl v nějakém dokumentu než v tomto kontextu. ()

Reklama

Reklama