Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- " Jde o to užít si svět než zemřeme, může to být velké dobrodružství." ----- Víte ... vyobrazený svět rozhodně NENÍ podle Garpa. Přesto úvod skýtá nepočítaně nadějných vyhlídek ... bohužel pouze do onoho zlomového okamžiku, kdy hlavní hrdina dospěje a vezme na sebe podobu Robina Williamse - najednou mezi svými vrstevníky vyhlíží jako předčasně zestárlý, byť nesmělý "jinoch", v němž jeho přespříliš emancipovaná matka cíleně vypěstovala závislost na své ochranitelské náruči. Od té chvíle se mi z duše protiví ... tudíž je pro mě dosti obtížné dívat se na jeho životní pouť nezaujatě či dokonce (nedej bože) s nějakými pozitivními emocemi. Hádala bych, že OPRAVDOVÝ umělec - ať už malíř, sochař, skladatel nebo třeba spisovatel - je primárně poháněn vnitřní touhou roztáhnout křídla a TVOŘIT, nikoli toliko poněkud přízemnějšími ideami jako zaujmout svou vyvolenou (syn) či trumfnout svého syna (matka). Do komedie má výsledný produkt HODNĚ daleko - černý humor se k němu pro jeho pracně budovanou "laskavost" jaksi nehodí a jakákoli jiná odrůda veselosti naráží na neprostupnou zeď těžko uchopitelné podprahové negace. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Bizarní tragická nehoda pak pouze podrthne moji narůstající skepsi, která přebírá vládu nad všemi ostatními pocity. Slabé 3* P.S.: Kromě toho ... je sice hodno obdivu (a následování), pokud k sobě dva dospělí lidé, kteří jsou zároveň rodiči (!), znovu najdou cestu - navzdory svým pochybením i ranám nepřejícího osudu ... nicméně ... nemůžu se ubránit podezření, že jejich vzájemný vztah má pro ně větší váhu nežli životy jejich potomků, neboť ti jsou v nejhorším případě NAHRADITELNÍ. Vím, že to tak nebylo míněno, nicméně s vlastními nepěknými myšlenkami toho moc nenadělám. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Krásný film, ve kterém ožívá jedna z mých nejoblíbenějších fiktivních postav - T. S. Garp. Robin Williams naprosto válí a Mary Beth Hurt je jako Helen naprosto okouzlující. Jen jedna výtka: ze zásady nesrovnávám film s knihou a ani teď tak neučiním, ale měl jsem po celou dobu sledování filmového Garpa pocit, že autoři prostě tak nějak počítali s tím, že diváci knihu znají. Nejsem si jistý, ale mám dojem, že bych všechny souvislosti a motivace postav úplně nepobral, nebýt tohohle knižního předporozumění. Myslím, že by nemělo být povinností číst knižní předlohu k plnému pochopení filmového děje. To ale nic nemění na tom, že film World According to Garp je pro mě naprosto výjimečný. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Garp... Arp... Rp... P... Perfektní!... Výborný film. Skvělá Glenn Closeová, zvlášť v první části filmu jako matka malého T.Sexy... ;-) . . . Trošku zase jednou nechápu to množství slabých hodnocení zde na ČSFD, právě u tak dobrého filmu, přičemž kdosi tu pořád naříká nad nedostižností předlohy. A kvůli tomu je to snad špatný film? Řeči... Eči... Či... I... Indy pindy intoidů, co tvrdí, že pochopili předlohu, protože ji přece četli (někdo několikrát) a pak museli hledět na tak hrozný film... Ale možná to ani nejsou inťáci, možná jsou to jen takové ty trumbery, odchované různými těmi Rodinnými pouty či Koljinky... To jsou teprve ty pravé dávky emocí :-))) . . . Hahaha... Inu, komu není... Každopádně Hillův film je bezesporu nadprůměrnou adaptací náročné předlohy! I kdybych měl říct >na motivy< ... Čtyři a půl hvězdičky tedy za film dávám klidně bez emocí - a tu půlku navrch za ten Robertin nádherný perlově bílý Morgan Plus8. - - - P.S. Jó, tu knížku jsem nikdy nedočetl, prostě jsem jednou nějak přestal - a už to pak nešlo navázat ani začít znovu. Nevadí... Tak cinefilcci - odhoďte mindráky a podívejte se na ten film znovu! Samozřejmě v originále s titulky... ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Lehká barevná parodie na všechny ty měnící se mezigenderové věci, které hýbaly druhou polovinou min. století. Robin mě nikdy moc nebavil, zato Glenn tedy ano. Její zdravotnici s otevřeným až asociálním přístupem k mezilidským vztahům, jsem jí spolkla i s navijákem. Tak nějak mi připomněla postavu mé oblíbené asociální antropoložky ze Sběratelů kostí. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Svět podle Garpa? Nechápu. Spíš by se ten film měl jmenovat "Svět podle Jenny Fieldsové", Garpovy mámy. Skoro bych chtěl napsat: "Kdo nečetl knihu, nepochopí.", ale nebyla by to tak úplně pravda. Román, který ve své době znamenal revoluci a byl něčím podobným (podobným fenoménem), jako je dnes třeba Harry Potter. Otevřeně se v něm hovoří o sexu (to však ale i v jiných knihách, vzpomeňme např. Milence Lady Chatterley(ové) od D.H. Lawrence, 1928), ale hlavně zde jde o práva žen a doslova feministickou revoluci. Knižní předloha poměrně náročná na zpracování se dočkala své filmové podoby a řekl bych, že výsledek není sice nějak extra skvostný, ale není ani špatný a zaslouží si pozornost. Dobrý scénář a režie byli prostorem pro takové hvězdy jako je přesvědčivý Robin Williams, výborná Glenn Close a v roli Roberty uvěřitelný John Lithgow. Námět filmu neřekne mojí generaci a těm následným vůbec nic a je to již poměrně dlouhou dobu, co přestal být ve většině zemí světa aktuální, přesto... Vidět dobré filmové zpracování kdysi velmi slavné knižní předlohy není vůbec na škodu a nebude to ztracený čas. Verdikt: 3 1/2* a 75 %. PS. Zajímá-li Vás, jaké to je žít značnou část svého života pod vlivem a dozorem vlastní mámy, první polovina filmu Vám to zodpoví. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)
  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)

Reklama

Reklama