Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jelikoz jsem knihu necet, tak tady nebudu fnukat jak vsichni ostatni, protoze me se to proste libilo. Je sice fakt, ze jsem cekal neco drobet jinyho, takovy to klasicky drama o trochu dementovy, co dokaze nejaky velky veci a misto toho sem dostal naprosto normalniho hrdinu zijiciho celkem normalni zivot, ozvlastnenej hlavne postavou jeho matky a par silnejma situacema. Film je takovyto klasicky komedio drama, takze je to celou dobu zabavny, ale valet se smichy nebudete a zaroven neni nouze o smutny a dojemny momenty. Navic je film paradne natocenej, tech necelejch 140 minut slusne odsejpa a sesla se tu paradni herecka sestava v cele s perfektni Close a lehce slabsim, ale taky perfektnim Williamsem. Lithgow taky hraje slusne, ale nak se nemuzu prenest pres to, ze hraje zenskou. Lepsi 4*. ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

S knihou se dá opravdu těžko srovnávat, prostě nemůžete nacpat do dvou hodin 500 stránek knížky. Skutečnost, že něco tvůrci vynechali by mi zas tak nevadila, spíš mě vadilo to jak měnili obsah, kdo četl tak ví. Na druhou stranu kniha byla tak výborná, že ani film nemohl být špatný a toto byl opravdu kouzelný příběh, který bych bez knížky asi těžko pochopil, to je taky možný důvod nižšího hodnocení než bych očekával. 85% ()

Reklama

Radim 

všechny recenze uživatele

Když koncem 70. let vyšla knižní předloha, proslavila autora po celém světě. Právem. Kniha je vynikající výpovědí o lásce, strachu, sexualitě a smrti - a toto vše jsem v knize našel. Ve filmu už ale ne; je to v podstatě jen převyprávěná dějová linka, zcela oprostěna od psychologického rozměru knihy. Sám o sobě film stojí na pevných nohou díky skvělému obsazení a samozřejmě díky Ondříčkově kameře. Ale jestliže někdo natočí film podle takto notoricky známé předlohy, musím srovnávat. Bohužel. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser George Roy Hill po kultovom filme Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969 natocil uz len sympaticky Podraz a nikdy neprekonal svoj najlepsi horeuvedeny film. Knihu Johna Irvinga som cital, a povazujem ju za takmer nesfilmovatelnu, a predsa sa reziserovi tuna podaril maly zazrak, film ma ucelenu myslienku a prijemny, hrejivy pocit zanecha. Okrem Robina Williamsa /Good Will Hunting/ zaujme aj Glenn Close /Generace X, Prirozeny Talent/ a John Lithgow /serial Takovi Normalni Mimozemstane/. Kult svetovej kinematografie to nie je a nikdy nebude, ale za pozretie stoji. 60 % ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Další opravdu pěkný snímek z pera Johna Irvinga. Ovšem v tomto případě snímek k němuž mám jisté výhrady. Film je poutavý, má silný příběh, skvělé herecké výkony, ovšem nedokáže podávat emoce. Svět podle Garpa je plný humoru vyplývajícího z ironie života. Kolikrát jde o velice černý humor. Ovšem vtipné scény kolikrát nejsou tak vtipné, jak by vtipné být měly a co je horší... smutné scény nejsou tak smutné, jak by být mohly. Přijde mi, že režisér úmyslně nechtěl vyvolávat příliš negativní emoce a tak kupříkladu po autonehodě Garpa jsem až o značnou dobu později postřehl, že jedno dítě jí nepřežilo. Vůbec o něm nebylo nikde zmínky, postavy mi nepřišly, že by pro něj truchlily. Emočně nejsilnější je samozřejmě závěr, ale i ten nepůsobí ani z poloviny tak dobře jako konec Zelené míle či Titaniku. Robin Williams hraje výtečně a nebýt jeho, tak bych tomuto snímku dal o hvězdu méně. 75% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)

Reklama

Reklama