Reklama

Reklama

O princi Janovi a princezně Marfušce

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dnešní Pohádka pro pamětníky se odehrává v daleké ruské zemi, kde žil jeden car (M. Homola). Ten měl jedinou dceru Marfušku (J. Obermaierová), kterou nechtěl provdat za nikoho na světě. Proto si pro nápadníky vymyslel nesplnitelné úkoly. Princ Jan (J. Hanzlík), který si cestou našel vynikající pomocníky a přátele s podivnými jmény Hlad, Mráz a Sucho, si s jejich pomocí princeznu vysloužil. A tak carovi nakonec nezbylo nic jiného, než svatbu vystrojit… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Úsměvné vyprávění o černobílé ruské cařici, které tatíček car odháněl ženichy, protože pokud by se vdala, tak by, považte, přestala tatíčkovi carovi vařit a takovou kaši, jako vařila ona, nikdo jiný neuměl. K čemu měl car obslužný personál a k čemu měl při schopnosti obslužného personálu mučírnu, ptám se. Mučírna vyžaduje obslužný personál, odpovídám si. Naštěstí zavítal do kraje princ Jan a jeho tři služebníci - Hlad, Mráz a Sucho. Ač se to personálně shoduje jen v jednom prvku, celkově jeho suita připomíná jezdce apokalypsy. Car uloží nechtěnému (jím, jeho dcera by se vdávala, až by se hory zelenaly) ženichovi tradičně nesmyslné úkoly, které mají prověřit jak jeho, tak věrnost jeho kolegů. K čemu by byly úkoly, které by nebyly napasované na speciální dovednosti jeho doprovodu? Poslat Sucho na rychlý vytrvalostní běh, nechat Hlad navlékat poztrácené perly a Mráz nechat nahánět rozuteklé stádo koní by nedávalo valný smysl, navíc by hrdina ostrouhal a poučeni by bylo, že kouzla někdy nefungují. Takhle z toho plyne, že kdyby měl Hanzlík po ruce Mráz, Hlad a Sucho, byl by nucen oženit se s Obermaierovou. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Stepanka Hanicincova a Jaroslava Obermaierova budou asi jedine duvody k tomu, abych si tuto pohadku zapamatoval...ze bych se na to jeste nekdy podival, je malo pravdepodobne. :-) P.S.: Jen jsem tak premyslel...jaky duvod ma kral k tomu, aby zadaval ukoly jako "Snez prez noc 300 bochniku chleba a vypij 300 dzbanu vody.", nebo "rozpalte pec do bela, at v ni princ prenocuje - pokud to vydrzi...atd.". Co tim ten kral chtel jako zjistit...? :-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak tato pohádka je zajímavá už samotným úvodním pojetím. Máme tu totiž princeznu, která se oproti zvyklostem vdávat chce, ale pro změnu ji nechce provdat její otec. Zajímavé, většinou to bývá naopak. Navíc proto má opravdu zajímavé důvody. Je to sice mocný car, ale vaří jeho dcera nikoli služebnictvo. Pak už přijde ale někdo, do by si princeznu rád vzal a tak musí král konat. Vymyslí úkoly, které má princ splnit a nikomu tak nějak nevadí, že před očima všech je neplní Jan, ale jeho najatí nohsledi. Navíc jsou zadány úkoly tři, ale Jan a jeho grupa de facto plní úkoly čtyři - vypít, sníst, přežít teplo a zažít noc na zámku. Trochu to v určitých parametrech připomíná pohádku Dlouhý, široký a bystrozraký. Jen kdyby herci na malém prostoru nemuseli odvést maximum. A ty kulisy jsou opravdu příšerné. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, krátké a celkem i legrační. Skvělé obsazení mne nutí jít nad průměr i přes chudobné kulisy. Ovšem bavil jsem se. A pořád jsem se nemohl zbavit dojmu, že jsem to četl ve sbírce ruských pohádek „Krása nesmírná“. ()

Reklama

Reklama