Reklama

Reklama

O zlém snu

(TV film)

Obsahy(1)

Příběh holčičky, která díky statečnosti obyčejných lidí přežila holocaust. Hrají obyvatelé vesnice Postřekov, kde se skutečný příběh odehrál.  Příběh začíná v rodině pražského židovského děvčátka, které žilo šťastný obyčejný život. A pak přišla válka a z ní a z celé její rodiny se rázem stali "jiní lidé". Nesměli spoustu věcí - třeba jezdit v tramvaji v prvním voze, chodit do školy, mít lyže, brusle, museli nosit Davidovu hvězdu. A pak přišly transporty. Celou Evinu rodinu odvezli do Terezína, kde to bylo kruté, ale byli ještě spolu. Jenže pak přišel den, kdy odvezli tatínka a také den, kdy se Eva s maminkou ocitly v továrně na smrt - v Osvětimi. Přežily i Osvětim a ke konci války je vyhnali, všechny zbylé ženy a děti z tábora, na mnohasetkilometrový pochod smrti. Maminka cestou zemřela vyčerpáním, malé Evě se podařilo zázrakem uniknout. Během své osamocené pouti se dostala, již polomrtvá, do chodské vesničky Postřekova. Tam se jí ujali hodní lidé, ukryli ji a zachránili jí život.
Stylizovaná polohraná dokumentární výpověď o jednom dětském osudu v době holocaustu je volnou adaptací knihy paní Evy Erbenové "Povídej, mámo, jak to bylo". Příběh malé Evy je připomínkou mnoha dalších dětí a jejich rodin, které se bez vlastního zavinění ocitly v soukolí nelidských podmínek a nenávisti. Chce být varováním a zároveň výpovědí o statečnosti a vůli k životu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jen jsem poslouchala. Připadala jsem si jako kdysi za dob svého dětství, kdy jsem sedávala každou neděli v jednu odpoledne u rádia a poslouchala rozhlasovou pohádku, jejíž děj mě celou prostupoval. Byly to mé posvátné chvíle klidu. Tohle válečné drama v podobě poslechu čteného slova jedné malé dívky mi to připomnělo, akorát jsem u toho vařila já a ne moje máma. Uf, velmi působivé a smutné. Mráz mi běhá po zádech ze zjištění, že lidstvo není schopno poučit se ze své historie a s rozmarem rozmazlených fakanů, co neví co s penězma a volným časem, chce rozpoutat třetí světovou, že Donalde a slezte z toho lustru, vidím Vás! ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Vedle promyšlených Zapomenutých transportů působí tento dohrávaný polodokument silně ochotnicky (což se vyhrocuje ještě nápadněji vedle použých záběrů z Radokovy Daleké cesty a Jakubowské Osvětimi), nemluvě o víc jak padesátiletém Motýli tady nežijí, jehož něžná poetičnost osloví i dnes malé děti víc než aranžované filmařské skoroneumětelství. ()

Reklama

baaaja 

všechny recenze uživatele

Příběh vyprávěný malou dívenkou Evou, která zažila a zázrakem také přežila koncetrační tábory Terezín, Osvětim a další. Možná právě proto, že tenhle životní příběh je vyprávěný s určitou dětskou naivitou a neumělostí, je o to dojímavější a poutavější. Film je prokládán také úryvky z okupování Prahy, fotografiemi a kresbami, nakreslenými dětmi i dospělými, kteří byli nuceni v táboře "žít". ()

EIa 

všechny recenze uživatele

Film je zařazen do Jeden svět na školách a doporučenou cílovkou jsou děti 8 - 14 let. Nevím, jak to vnímají ony, ale mě to dost semlelo. Vadilo mi sice, jak roztahané to je a že dětský hlas mluví tak pomalu, ale nebylo to tak jenom pro efekt, mělo to silný efekt na emoce a na prožitek. Holocaust očima dítěte, které ho přežilo, to je silné téma. Obraz je o tom podán dokonalý. ()

ludva10 

všechny recenze uživatele

Hrozná představa, kolik dětí muselo zažívat to samé, ne-li ještě horší věci. Bravurně natočený dokument, u kterého běhá mráz po zádech a musím se přiznat, že v některých úsecích filmu jsem ani nedutal. Bravo. Nebýt to ale povinná četba mojí dcery, asi bych film nikdy neviděl, což by byla velikánská škoda. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama