Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během hrdinské námořní akce bylo v květnu 1940 evakuováno přes tři sta tisíc obklíčených spojeneckých vojáků z Francie do Anglie. Dokumentární rekonstrukce BBC.

1. Ústup
V květnu 1940 byla Británie velice blízko porážce. Její expediční sbor byl ve Francii obklíčen a zatlačen k moři. Po měsících "podivné války" nebyli Spojenci připraveni na rychlost a mohutnost německého útoku. Blitzkrieg, blesková válka, přinutila britskou a francouzskou armádu k chaotickému ústupu. Jednotky se ocitly ve zmenšujícím se kotli, a snažily se dostat k pobřeží. Deset dní visela budoucnost Británie na vážkách. Třídílná dokumentární rekonstrukce BBC vypráví příběh oněch zoufalých dní. Všechny postavy jsou skutečné, všechny události byly natočeny podle vzpomínek očitých svědků.
2. Evakuace
Druhý díl dokumentární rekonstrukce BBC o záchraně spojeneckých vojáků z obklíčení v květnu 1940 ukazuje s velikou přesvědčivostí a historickou přesností průběh této obdivuhodné operace, kdy ze stále se zmenšujícího perimetru u přístavu Dunkerque byly za stálých německých útoků a nepřetržitého leteckého bombardování evakuovány tisíce vojáků přes kanál La Manche do Anglie. Připluly pro ně válečné lodě - ale byly tam také desítky malých rybářských člunů, které je pod nepřátelskou palbou převážely na transportní plavidla.
3. Vysvobození
Závěrečná část dokumentární rekonstrukce BBC popisuje poslední fázi Operace Dynamo, během které bylo zachráněno přes tři sta tisíc britských a francouzských vojáků z obklíčeného perimetru u přístavu Dunkerque. Začátkem června už jen pět tisíc britských vojáků tvořilo zadní voj, který držel bojovou linii, aby mužům na pláži poskytl čas k úniku. V posledních pěti dnech ztratilo Královské námořnictvo 28 lodí - ale remorkéry vlekly na pomoc z Anglie stovku malých plavidel, která pomáhala při evakuaci. Nadšení a odvaha námořníků nakonec slavila úspěch. Premiér Churchill tuto nevídanou akci zhodnotil slovy: "Zázrak vysvobození, dosažený díky houževnatosti a disciplíně, vynalézavosti, umu a neskonalé oddanosti. Je zřejmý nám všem."

Bola to výnimočná bitka. Boj, od ktorého záviselo viac, ako by sme si mohli myslieť. Trojdielny britský dokumentárny film je opisom udalostí odohrávajúcich sa počas Druhej svetovej vojny pri meste Dunkirk. Autentické výpovede tých, čo prežili, dopĺňa retrospektíva obrany územia spojeneckými vojskami pred hitlerovou armádou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Dokumentární rekonstrukce z produkce BBC o největší evakuační operaci všech dob s názvem Dynamo. Na přelomu května a června 1940 se k francouzskému přístavnímu městu Dunkerque přibližovala německá armáda. A právě sem ustupovali všechny jednotky Britského expedičního sboru a francouzské armády. Dokument je rozdělen na 3 části...... 1.část (Ústup). Odehrává se v prvních dnech evakuace, převážně na posledních obraných liniích ve vnitrozemí...... 2. část (Evakuace). Zaměřuje se na samotnou evakuaci. Pomáhali i obyčejní lidé, kteří vlastnili lodě všeho druhu...... 3. část (Vysvobození). Němci se blíží čím dál blíže a z pobřeží odplouvají poslední lodě...... Hraný film doplněný archívními záběry působí realisticky, místami až syrově. Zaměřuje se na osudy několika lidí, kteří tím vším prošli a utvrzují tak celý přběh. Co bych ale vytkl, byla kamera. Místami až nehorázně nepřehledná, jinde se zaměřovala jen na obličeje a cukala. Nicméně mě se to jako válečnému nadšenci páčilo. 70%. ()

Wencek 

všechny recenze uživatele

1.díl: 3/5, 2.díl: 4/5 a 3.díl: 4/5. Celkový verdikt: 4/5. Zpracování dobré. Jediný co bylo opravdu byl úděsné byl dabing, nad tim zůstává rozum stát. Ale i přez to se mi to líbilo a přišlo mi to jako reálné zpracování, jelikož jsem o tom něco četl a viděl i nějaké dokumenty, takže to považuji za docela dobré zpracování. A nechápu proč tu někdo dává za vzor Pokání, u které nebylo hlavním záměrem natočit válečnou rekonstrukci, kdežto u tohoto dokumentu ano a myslim si že byl i rozdíl ve financování obou projektů. To nic nemění na mém finálním rozhodnutí, které je 4*. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Solidní televizní záležitost, kterých je poslední dobou spousta. Před 20zi lety by to bylo NĚCO, ale dnes průměr bez závanu originality. Přesto nelze tvůrcům upřít snahu o nestranost a podání skutečnosti bez propagandyckého náboje, kterým, je celá operace pro Brity brána. Přeci, nebylo to vítězství, ale totální porážka její armády a zbabělý útěk a opuštění Francie. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Snaha tvůrců velká, ale nějak to ve výsledku nehraje a není přesvědčivé. Čím to? Důvodů vidím několik. Předně ve zvolené formě - něco mezi dokumentem a hraným filmem. Pak to není ani dobrý dokument, ani obstojný hraný film. Herecké výkony jsou slabé, špatná je taky jakoby dokumentární kamera. To co bychom odpustili dokumentární kameře, nedá se vzít v hraném filmu. Tam se až příliš projevuje špatná kompozice, především u hraných scén, kde je více osob. O tomto současném trendu, kdy hraný film pociťuje jepičí život i filmů ověnčených Oskarem (za měsíc je v multiplexech nenajdete) a často sahá po dokumentárním žánru, jsem se zmínil v samostatné eseji Příběhy a fakta http://ries.blog.respekt.cz/c/25783/Pribehy-a-fakta.html . Přestože autoři používají místy autentické dokumentární záběry, montáž opět nějak nehraje! Zřejmě pro příliš umělé nebo neumělé(?) hrané scény. Přidáme-li k tomu všemu ještě nepříliš dobře provedený dabing, ze kterého je evidentně slyšet umělý studiový zvuk, jsme v šedém průměru, který neurazí, ale také příliš nezaujme. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem jenom třetí díl (pro cumberbitch povinnost) a celkem mi to stačilo. Jak silné téma, jak se dech tají, když si představím, co všechna ta čísla a slova v reálu znamenala, co to bylo za akci - to je něco monumentálního a dechberoucího. Ale tento hraný dokument mě neuchvátil, natož aby mi vzal dech. Jsem už asi trochu zmlsaná a tohle bylo fakticky slabé - od kamery přes střih až po příšerný dabing. Musím brát v potaz, že je to z roku 2004...takže budu smířlivější a dám tři hvězdy. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama