Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lawrence a Freddy sú podvodníci, ktorí žijú z bohatých žien: Dokážu vzbudiť ich pozornosť so šokujúcimi príbehmi. Obaja sa stretnú v letovisku Beaumont sur Mer, i keď Freddie sa pohybuje vo vyššej spoločnosti a - logicky - aj medzi stzaršími dámami. Freddie však pomôže svojmu kolegovi, ktorý ho prinúti, aby ho zaučil do sveta high-society, tak, aby si aj on dokázal privyrobiť na lepší život... Lenže dvaja kohúti nemôžu pracovať v takom malom meste tými istými metódami. Lawrence a Freddy sa teda dohodnú, že ten, komu sa prvému podarí vylákať od mladej ženy 50 tisíc, vyhrá a druhý bude musieť opustiť mesto. Pre Lawrenca to nie je veľmi problematická suma, pre Freddyho žiaden problematický vek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jo jo, když se dva perou, třetí se směje. I po bezmála třech dekádách od premiéry je to stále příjemná a funkční komedie s několika výbornými momenty vyplývajícími ze vzájemného soupeření dvou podvodníků na jednom kolbišti. Glenne Headly je dobrá herečka, jenže jí schází trocha charisma navíc, aby mohla držet krok se svými kolegy, a tak převážnou většinu stopáže strhávají zaslouženou pozornost Steve Martin a Michael Caine. Není až tak překvapivé, že na plátně funguje líp ostřílený britský veterán, který svému hrdinovi vtělil okouzlující šarm a noblesu. Jeho americký protějšek přece jen při vykreslení svého nevzdělaného burana poněkud přehrává. Je paradoxní, že ačkoliv Caine hraje uhlazeného muže z vyšší třídy, právě on pochází z neutěšeného prostředí zanedbaného proletářského sídliště. Celkový dojem: 65 %. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jsou dva, dva z mnoha úlisných lhářů, kteří okrádající bohaté paničky. První horší než druhý, tudíž aprobovaný dát svému konkurentovi pod nátlakem pár lekcí společenské oslizlosti. Po zrovnoprávňující rekvalifikaci a několika rozehřívacích zákeřnostech začíná popichování mnohem ostřejšími předměty. Síly jsou mimořádně vyrovnané a nechcete-li být další obětí, na vítěze téhle soutěži v přechcávání si nesázejte. Frank Oz umí natáčet velice vtipné a mile nekorektní komedie o lidech, před jejichž společností byste ve skutečnosti dali přednost vypumpování sousedova septiku. Ale tohle naštěstí není skutečnost, ale brilantní komedie. Je radost sledovat ponor Cainea a Martina do jejich kreací, jejich vzájemné trumfování ve vědomé imbecilitě. Pro plné vychutnání (například Caineova německého přízvuku) doporučuji cíleně míjet všechny dabované verze. Film je v originále nádherně srozumitelný i bez titulků a krom jiného jej můžete vnímat jako netradiční lekci společenské nemravnosti, bez níž se dnes těžko prosadíte. 80% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Komediální zásah do černého. Michael Caine Špinavé, prohnilé lumpy při jakési příležitosti označil za jeden z jeho nejoblíbenějších filmů, v nichž se objevil, a já se mu vůbec nedivím. Originál s Davidem Nivenem a Marlonem Brando neznám, takže jsem se naštěstí mohl vyhnout nepříjemnému srovnávání, a "jen" jsem se bavil. Okatá zápletka byla tím posledním, co by mi vadilo. Už v úvodu, kdy sledujeme Caina vydávajícího se za šlechtice shánějícího dary pro africké děti, je film velice vtipný, ovšem ta pravá horská dráha se rozjede po nějakých dvaceti minutách, kdy se Steve Martin stane Cainovým žákem. Říkal jsem si, že nic lepšího než scény s bratrem Ruprechtem už neuvidím, jenže pak přišla řada na sázku a na ohromně nápadité představení podvodnického předhánění se, invalidní vozík a taneční trauma, na doktora Schuffhausena a jeho vyšetření chromých nohou, na námořníky... Perfektní. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Jednoznačná oddechovka, u které není zapotřebí přemýšlet, postačí si snad jen všimnout, že narozdíl od všelijakých podfukářů , kteří ve filmech působí hlavně na lidskou racionalitu a hamižnost, tito lumpové působí hlavně na lidské city. Ve společném zápasu pak vyhrává ten z nich, který zůstane nejvíce racionální. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlastne typická buddy movie, lenže bez kriminálnej zápletky a akčných scén. Jeden úplne odlišný ako ten druhý, zato ten druhý ešte horší, ako ten prvý. Mne pripadali herecké výkony oboch hviezd absolútne vyrovnané, Martin nikdy nebude šik elegán, ale Caine zase nikdy nezahrá Ruprechta tak, ako Martin. A možno príde ešte niekto tretí a chytrejší. Komédia, odohrávajúca sa v príjemnej dovolenkovej destinácii, ako napríklad Chyťte zlodeja od Hitcha a na koniec doplnená o dvojitý šokujúci a zároveň vtipný a logický záver. Niektoré scény by mohli patriť medzi klenoty komediálneho žánru, ako napríklad chôdza k posteli, alebo večere s bratom a nastávajúcimi, ak by samozrejme naše televízie vedeli o existencii tejto komédie. Takže sorry za reklamu, ale vivat MGM. V jeden deň toto a Večierok so Sellersom, naše dve slovenské komerčné stanice, kde sú reklamy občas prerušené (pod)priemerným filmom, sa môžu strčiť. ()

Galerie (52)

Reklama

Reklama