Reklama

Reklama

Cymru am Byth aneb Ať žije Wales

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2008, 58 min

Režie:

Zora Cejnková

Scénář:

Zora Cejnková

Hrají:

Zora Cejnková

Obsahy(1)

Dokument o minulosti i současnosti britské menšiny, která se snaží zachovat si svou identitu.

Hornatá krajina Walesu se skalnatým divoce vyhlížejícím pobřežím není hitem v žebříčku návštěvnosti. Zůstává, obrazně řečeno, zastrčena mezi notoricky známé Skotsko a Irsko. Přitom Wales je dnes mnohem svébytnějším krajem než tyto země, kde stále více než 20 procent obyvatel mluví pouze velšsky. Dodnes se ostře vymezuje proti Anglii a Angličanům. Do určité míry historii Walesu lze srovnávat s historií Skotska a Irska, které také bojovaly, až neslavně dobojovaly, o nezávislost proti Angličanům (ve Walesu jim vytrvale říkají Sasové, což oni ve skutečnosti jsou). S tím rozdílem, že některé okrajové části Walesu se anglickým králům nikdy nepodařilo dobýt.
Češi o Velšanech vědí obvykle jen to, že jsou to Keltové. Ve skutečnosti je to ale jinak - Velšané pouze převzali keltskou kulturu, s Kelty nemají nic společného. To koneckonců dokazují vědecké studie, které jako nejpříbuznější národy Velšanů označily Basky a jakýsi izolovaný kmen žijící na Sibiři.
Ve svém dokumentu se režisérka, která má za muže Velšana, snaží zprostředkovat obraz země, jejíž obyvatelstvo se kultivovaně snaží o zachování vlastní identity. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Wales je nepochybně krásná a zajímavá země s krásnou a zajímavou historií a žijí zde krásní a zajímaví lidé... Ovšem slůvka jako krásný a zajímavý nelze říct o tomhle dokumenárním (?) filmu, či spíše značně nevyrovnaném filmovém zápisníčku. Takové to >domácí videování< - napasované (natažené) zjevně na objednávku do obligátní televizní hodinky... :-/ . . . Při sledování podobných >dokumentů< se pořád ptám, jak to TI NĚKTEŘÍ (?!) >úmělci< dělají, že jim to tak >veřejnoprávně< funguje. Nu, odpověď znají povolanější a ti, co na celém tom socialisticko-koncesionářském >šašskotelevizním< systému participují, potažmo pak parazitují. Další komentář k tomuto výletnickému filmu je pak myslím už ztráta času... - - - P.S. Jinak Z. Cejnkové nepřeju nic zlého, ovšem d.m.s.n. by v jiné >kulturní< realitě asi trpěla hlady. Ale zase se coby >redaktorka< Zorka ráda ukazuje před kamerou. No tak aspoň tak... - - - P.P.S. Už jsem to zde říkal ve vztahu k jiné nicotnosti podobného formátu - ale v tomhle případě to klidně zase zopáknu: Obecenstvu pak lze jen doporučit - neváhejte a točte! "Jiný prostor" (sic!) čeká na vaše výtvory z dovolené a ještě vám to celé zaplatí... Teda - jak komu, že... :-[ - - - - - (Poprvé viděno 8.12.2008 na ČT2, komentář zde jako druhý - 9.12.2008) ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Ve Walesu jsem letos byl, takže trochu můžu porovnat, do jaké míry režisérka vystihla atmosféru této země. Možná škoda, že se tak dlouho zdržovala na nepříliš zajímavém jihu. Některá podle mě velmi zajímavá místa vynechala. Když už byla na Anglesey a zajímala se o velštinu, mohla ukázat město s nejdelším názvem na světě - Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Ale jinak docela zajímavé. Shrnuje velšský problém - že tam přišli už před tolika tisíci lety, to jsem nevěděl, ani že jsou příbuzní s Basky a nemají keltský původ. Trochu mě rozčilovalo její „I sink“, „samsink“ ap., ale to je vedlejší. Celkem kvalitní látka pro zájemce o poloostrov, který se opravdu hodně liší od sousední Anglie. ()

Reklama

Reklama