Reklama

Reklama

(M)učedník

  • Česko Mučedník (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímek se odehrává v současném Rusku, pojednává o mladíkovi, z něhož se stal náboženský fanatik. Mladíkovo chování postupně ovlivňuje jeho okolí i celou školu, což nakonec vyústí v katastrofu. "Ti, kteří následují světlo, vždycky stvoří jen temnotu." Robert Desnos. Veniamin, dospívající chlapec zmítaný mystickou krizí, vyvádí svou matku, spolužáky i celou školu z míry svými otázkami. Mohou dívky docházet na hodiny plavání v bikinách? Patří sexuální výchova do školních lavic? Má být teorie evoluce vyučována jako součást přírodních věd? Dospělí začnou být brzy ze striktních názorů mladíka, který uznává jen Písmo svaté, zděšeni. Ale nikdo, kromě Eleny, chlapcovy učitelky biologie, se neodváží jeho náboženskému fanatismu oponovat. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (40)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tři čtvrtiny filmu působí vlastně úsměvně. Mladý fanatik budí spíš soucit i pobavení a to jak u diváka, tak u samotných postav ať už z řad studentů či učitelského sboru. Scéna, ve které máchá učitelka mrkví s nataženým kondomem a v pozadí na televizní obrazovce kopulují koně, je naprosto geniální a takových absurdních momentů se tu najde víc. Díky tomu si člověk ani nevšímá, jak pomalu přituhuje a hlavní antihrdina si nenávistným výkladem Bible postupně podmaňuje své okolí. Jedinou výjimkou je učitelka biologie, která se stává terčem jeho hyterických výlevů. Z mého pohledu jeden z nejgeniálnějších filmů mířící na náboženský fanatismus, což je zásluha nejen režie, ale i naprosto fenomenálního Skvorcova. V poslední době mám pocit, že čím víc se Západ do Ivanů strefuje, tím lepší filmy točí. Tak jen do nich! 100% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sarkastický pohľad na náboženských fanatikov, ktorí svojim konaním páchajú väčšie zlo, než samotní neveriaci. Neviem neviem, či je tento snímok určený pre širokú "verejnosť", lebo ani tak nejde o to, čo človek vidí, ale čo od samého úvodu musí počúvať. Každopádne, klobúk dolu pred hereckými danosťami Pjotr-a Skvorcov-a. Nie som si istý svojim hodnotením, no som si istý, že žiadny Boh nie je. Nakoniec, dosvedčil to i samotný Jurij Gagarin. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ne že by to byl špatný film, ale osobně mi prostě nesedl. Nebavilo mě na to koukat, musel jsem se do toho dost nutit, a ten výběr citátů z Bible mi přišel takový dost samoúčelný (ve smyslu, že mi přišlo, že si Veniamin pro sebe vybírá vyloženě pasáže, které se mu hodí do krámu, a mezi nimiž není žádná souvislost; neviděl jsem prostě v tom jeho myšlení žádný systém nebo logickou provázanost, přišel mi jenom jako magor, kterému přeskočilo z čtení Bible). Film mě zaujal, protože jsem myslel, že bude pojednávat o tom, jak mladý adept víry musí volit mezi svou mladickou nadržeností a asketickou poslušností k Bohu, ale tento motiv se tam doslova jen mihne, a jediná Veniaminova vrstevnice, která má v ději nějaký prostor, je bohužel ztvárněná neobyčejně nehezkou herečkou (Alexandra Revenko), tudíž těžko jí věřit, že by byla pro muže nějak atraktivní, a že by tím pádem ztělesňovala nějaké mravní dilema. Film mě v posledku bavil jen v humorných pasážích, jako např. když se hlavní hrdina před celou třídou náhle během školní hodiny svlékne, nebo když učitelský sbor diskutuje nad tím, zda je vhodné, aby dívky nosily na plavání bikiny, jinak mi to přišlo bohužel dost úmorné, a závěrečné rozuzlení mě vyloženě rozladilo - film končí hodně zvláštně (a usekle), a bylo mi z toho takovým nepříjemným způsobem smutno. Z Serebrennikovovy vynikající režijní filmografie mi tento kousek přijde subjektivně nejslabší. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Až do 90 minúty sa zdalo, že sa jedná o výbornú komédiu s cynickým nadhľadom. Lenže potom sa tam v podstate všetci zbláznili a ja netuším, čo to malo znamenať. Je to len absurdná dráma, alebo by som v tom mal hľadať vážnu kritiku náboženského extrémizmu? Ale veď to bolo veľmi ľudské, často vtipné, ale hlavne nereálne. V každom prípade pozoruhodný počin, ktorý nešetrí ani jednu z postáv, náboženstvo, ba dokonca ani politickú korektnosť. IFFBA2016 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Ученик- Mученик", toto úsloví známe v češtině jen jako "učení - mučení", proto je uvedení české verze jako (M)učedník přípustné, snad i lepší než originál, protože rusky Ученик je žák, kdežto učedník může být i apoštol. Tím se nám problém docela rozevřel, zvláště když zvážíme že hra Mariuse von Mayenburga, na jejíž osnově je film natočen, se jmenuje prostě Mučedník (Märtyrer, 2012). Nebudu zde mluvit o ději ani jeho důsledcích, ani o tom, že si věda musela přibít boty do podlahy, aby s nic nic nehnulo, jen pár poznámek: Uvědomil jsem si (při nesení kříže a titulcích), že hudba skupiny Laibach (zde God is God) a značná část punkové produkce je silně eschatologická. Biblická argumentace je použita tak, jak se používala odjakživa - jednosměrně, apologeticky a účelově. Děj filmu je aktuální, něco podobného je možno očekávat ve velmi blízké budoucnosti. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • V ředitelně, na stole před ředitelkou, je malá ruská vlaječka vzhůru nohama. Pokud je takto vlajka vyvěšena záměrně, jde o neúctu k danému státu. (Cheeter)

Reklama

Reklama