Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Toto druhé zpracování melodramatického gotického dramatu podle předlohy slavné spisovatelky Daphne DuMaurier, v režii L.Gordona Clarka, je zpracováno obsáhleji, než jeho předešlá filmová podoba z roku 1939 s Charlesem Laughtonem a Mauren O´Harra v hlavních rolích. Jane Seymourová hraje hlavní roli Mary Yelanové, která přijíždí za svou tetou Patience po smrti svého otce, kapitána lodi, kterého zabili i s posádkou pobřežní piráti,a následkem toho zakrátko umírá žalem i její matka. Mary si tetu Patience pamatuje jako milou, bezstarostnou, veselou a krásnou ženu, která se vdala do Cornwallu za Josse Merlyna, a bydlí v zájezdním hostinci Jamacka. Po příjezdu nachází svou tetu jako naprostou trosku, ustrašenou a zničenou, pronásledovanou nejen strachem z neurvalého a hrubého manžela, ale i z jeho podivné činnosti. V hospodě se večer schází podivná společnost, už dávno zde nezastavují dostavníky s cestujícími. V noci přijíždějí vozy, a přivážejí a odvážejí podivný kontraband. Komu může Mary věřit? Teta se bojí. Mary se při toulkách po okolní přírodě seznamuje s mladším Jossovým bratrem Jemem, který se živí jako zloděj koní.On především jí varuje, že by měla od jeho bratra a tety odejít, a nabízí jí přístřeší. Tajupná atmosféra ponurých slatin, její obyvatelé, zvláštní duchovní, kterého navštíví na faře, a svěří se mu se svými obavami.... Mary je velice rozhodná a statečná dívka, ve které na oko hrubý, ale současně nesmírně slabošský a zbabělý strýc vycítí silného a čestného protivníka, kterého sice nenávidí, ale současně i respektuje.....Jednoho dne je Mary odhodlána udělat něco pro své potěšení, a trochu se rozptýlit. Proto přijímá Jemovu nabídku, zúčastnit se vesnické zábavy. Té noci se však přihodí něco, co děsivě poznamená další události... (marťan)

(více)

Recenze (10)

mina_harker 

všechny recenze uživatele

2 a půl hvězdičky Knižní předlohu jsem dočetla dnes ráno a byla tak napínavá, že jsem se od ní nemohla odtrhnout. Film mě proti tomu docela nudil, i když měl své dobré momenty - ponurá krajina slatiny, starý hostinec, pěkná hudba, ale především dobře typově obsazení herci v hlavních rolích - tj. v první řadě Patrick McGoohan coby Joss Merlyn, ten ztvárnil postavu hrubce, pijana a vraha naprosto přesvědčivě. Dobře svou postavu zničené ženy bez vůle Patience Merlynové ztvárnila Billie Whitelaw (pamatuji si ji z mé oblíbené Zeffirelliho adaptace Jane Eyrové), Jane Seymourová jako Mary Yellanová také obstála, stejně tak Trevor Eve jako Jem Merlyn, nějak jsem zkousla i "albínského" vikáře Johna McEneryho. Nesedly mi některé úpravy oproti knize - tj. zešílení Maryiny matky, vikářova služebná Hanna chránící svého pána ... Scény s pobřežními piráty a ztroskotáním lodí byly dostatečně děsivé. Nějak nevím, co tomuto filmu vytknout, hodně scén přenesl věrně, jen mě prostě nebavil, zatímco knižní předloha mi nedala spát. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Daphne du Maurier autorka krásných, napínavých a strašidelných knih. Filmová Hospoda Jamajka se rozhodně povedla. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Po smrti rodičů se mladá žena vydá za svou jedinou příbuznou - matčinou sestrou, netuší totiž, kdo je tetin manžel..  Atmosféra snímku je správně ponurá, počasí větrné, deštivé, popř. mlhavé, herecký ansámbl sympatický, záporné postavy zdařilé, celkové zpracování příběhu velmi pěkné.. Viděla jsem původní film Jamaica Inn a mýma očima je tento snímek lepší.. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tuto adaptaci patrně nejlepšího románu i dle mého mínění nejlepší ženské spisovatelky uvedla ČST na podzim 1987, (živě si to pamatuji v souvislosti se střední školou, ale to tu nebudu pitvat) se slovenským dabingem a v paměti mi utkvěla nejen perfektní ponurá cornwallská atmosféra jako vystřižená z předlohy a půvabná Mary v podání jedné z mých oblíbených hereček, ale také a především charismatický "strýko Joss", prototyp všech záludných vražedných hostinských co jich jen v literatuře a filmu je :-). Udělalo mi velkou radost, když se tenhle film i s oním slovenským dabingem ocitl na jednom webu ke stažení a já si jej mohl zařadit do filmotéky :-). ()

Austen 

všechny recenze uživatele

Chci to zas vidět a chci to vidět s tím slovenským dabingem. Dlouhovlasá Jane Seymourová má hlavní roli v románu Daphe du Maurier jako Mary Yelanová, které pobřežní piráti zabijí otce/kapitána a matka, zmatená žalem, ho zanedlouho následuje do hrobu. Mary ví o tom, že má ještě další živou příbuznou - tetu Patience. Pamatuje si ji jako veselou a krásnou ženu a vydává se za ní do hospody Jamajka, kde žije se svým manželem Jossem Merlynem. Netrvá dlouho a dívka pozná, že její strýček jednak zničil své ženě život, ale také, že se zabývá nečím velmi ošklivým. Komu může věřit? Teta je ustrašená a její nápadník je zloděj koní a strýcův bratr. Tajulpná atmosféra slatin, drsní obyvatelé. Mary je rozhodná dívka, ve které hrubý, ale i slabošský strýc rychle vycítí silného protivníka, kterého nenávidí, ale i respektuje. Velmi pěkná adaptace. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama