Reklama

Reklama

Mitumba, svět second handu

  • Itálie Mitumba (více)
Itálie / Německo, 2005, 52 min

Obsahy(1)

Zajímavý nápad měl italský dokumentarista Raffaele Brunetti. Rozhodl se sledovat pouť obnošeného kusu textilu, který byl odložen pro dobročinné účely do jednoho z kontejnerů, které známe už i u nás. Jednalo se o sportovní dres jednoho z malých fotbalistů německého žákovského týmu. Nestačil se divit. Než se tričko ze second handu nakonec ocitlo v rukou přešťastného afrického klučiny, procestovalo pořádný kus Evropy a hlavně bylo předmětěm překvapivých obchodních transakcí až do úplného cíle. Mnohdy je takový příležitostný "kšeft" s balíky textilu z druhé ruky -mitumba- nezbytným přivýdělkem i pro chudou africkou mámu od 5 dětí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument svědčící o tom, jak ve skutečnosti pod slupkou našeho šťastně fungujícího konzumního života funguje tento svět. Principy dobrovolného sběru použitých zánovních, takřka nenošených svršků z jakékoliv země bohatého západu (což primárně organizuje převážně charitativní organizace typu Červeného kříže), které pak slouží v koloběhu obchodních transakcí k morálně hodně spornému (nepoctivému) zisku dalších na tuto ,,charitu" navázaných ,,obchodníků", ba dokonce zaběhlých firem v tomhle oboru... A na konci tohohle řetězu se pak dotyčné zadarmo odevzdané svršky prodávají na místní poměry za draho v Africe či jinde ve světě. Charitativní snaha pak tedy vede k obohacení několika pochybných evropských firem a afrických obchodníků... Přeneseně se tenhle princip vyskytuje v šedé zóně našeho ,,demokratického" světa a na základech lidského nezájmu a pokryteckého neangažování se a lhostejnosti k principům fungování naší civilizace pak vytváříme svět, kde se bohatí (my) máme čím dál lépe a chudí (oni) čím dál hůře. A ještě se tváříme, že nic netušíme a vlastně pomáháme... Netřeba ani akcentovat fakt, jaké neúnosné množství odpadu (a co je to vlastně za odpad - téměř nenošené oblečení) naše civilizace produkuje... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Originálny nápad sledovať cestu obnoseného trička až po jeho koniec, stratil glanc v predlhých záberoch obrovských kopcov handier a afrických trhovníkov. V podstate som si len utvrdil paradox, keď tam, kde tričká končia sa začína ich nová cesta pestovaním bavlny. Ale ako kulisa pri žehlení je to o hviezdičku vyššie :) ()

Reklama

Suzana 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně byl tento dokument poučný a docela mě šokoval fakt, jak je nakládáno s dary "bohatého a vyspělého" světa potřebným. Dokument sleduje cestu jednoho kusu oblečení od původního majitele, který jej daroval pro dobročinné účely. Kus oblečení však ve výsledku nebyl darován, ale stal se součástí nekonečného koloběhu kšeftů s oblečením z druhé ruky a nového majitele našel až v daleké Africe. Mitumba je tedy název pro obchodování s balíky textilu, které byly původně darovány, ale přesto se staly předmětem obchodu a obživou chudé africké mámy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Inu, nápad je to výborný, leč provedení ryze průměrné. Chybí razantnější střih, dokument se vyžívá v dlouhých záběrech na nekonečné hromady tříděného textilu nebo v žánrových obrázcích bídy afrických měst. Na to, co chce sdělit, je film buď moc dlouhý nebo (spíš) chybí hlubší analíza, víc faktů a obrazového materiálu. Mizerné je taky hudební pozadí - ty utahané zvuky harmoniky mi bohužel budou v uších doznívat dlouho...Celkový dojem 55 %. ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Zajimave, ale neco tomu chybelo. Je jen tezko uveritelne, ze by vysledovani jednoho kusu obleceni bylo tak jednoduche, ze by vsichni ucastnici kolobehu nadsene kyvli na nataceni atd. Celkove to bylo takove spis zdlouhave, vzdycky se vyloupla nejaka zapletka (napr. nekala konkurence s cervenym krizem), ktera uplne vysumnela nebo pozbyla smyslu. To ze se zbozi nakonec stava predmetem byznysu me neprekvapuje, prece jen doprava pres pul sveta neco stoji a kdo by to platil? Proto mi asi nejzajimavejsim okamzikem prislo zjisteni, ze v cilove vesnici tricka pestuji bavlnu. Predstavil jsem si, jak bavlnu sklidi, odvezou ji do Ciny, tam ji zpracuji, usiji z toho tricko, to pak odvezou do Evropy, tam se chvilku nosi a odveze se do Afriky .. a v tu chvili mi to prislo postaveny na hlavu :) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama