Reklama

Reklama

Seoul Train

všechny plakáty

Obsahy(1)

Zřejmě žádná jiná země v současné době neporušuje lidská práva svých občanů v takové míře jako Severní Korea. Každý měsíc se proto pokouší o útěk přes hranice do sousední Číny nespočet Severokorejců. Mnoho z nich k tomuto rozhodnutí přiměl i rozsáhlý hladomor, který si podle odhadů vybral za posledních deset let na tři miliony obětí. Zdaleka ne každému se však poštěstí se do Číny dostat. A i když se mu to podaří, musí dávat veliký pozor. V případě, že čínské úřady zadrží na svém území severokorejské běžence, vrátí je zpět. V rozporu s mezinárodními úmluvami jim totiž odmítají přiznat statut uprchlíků a zacházejí s nimi jako s ilegálními imigranty. Organizace Underground Railroad se jim snaží pomoci dostat se z Číny do dalších zemí. Jednou z vůdčích osobností této tajné organizace je Čon Ki-won, přezdívaný asijský Schindler, který je při riskantním přechodu čínsko-mongolských hranic i s dvanácti uprchlíky zadržen. Na nátlak nejrůznějších organizací, několika amerických senátorů i veřejnosti je po sedmi měsících z čínského vězení propuštěn. Každý měsíc však čínské úřady stále vracejí do Severní Koreje stovky uprchlíků, o jejichž dalším osudu lze jen spekulovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Bodové hodnotenie je za výpovednú hodnotu viacerých dokumentov (spomínaných na konci príspevku) vyobrazujúcich dianie za stenami Severnej Kóreji. Zverská ideológia Kim Jong-Ila a jeho strany so snahou o totálnu izoláciu svojho ľudu od vonkajšieho sveta mrazí tak šokujúcimi zábermi ako aj uvedomením si toho, že toto je realita, ktorá sa odohráva práve teraz. Vďaka filmom som si za minulý rok vytvoril veľmi blízky vzťak k Južnej Kóreji - práve skrz jej národnú kinematografiu sa pararelne formoval aj môj záujem o históriu daného národa, jeho zvyklosti, tradície a kultúrno-politické pozadie. Z vlastnej skúsenosti viem, že snaha a túžba o unifikáciu dvoch štátov s jedným národom je prítomná medzi ľudmi stále. Pevne verím, že aj vďaka dokumentom podobného typu raz príde táto túžba k naplneniu a posledná bašta zvrátenej ideológie kultu osobnosti padne...Na druhej som si vedomý toho, že náhly pád sevorokórejského diktátorského komunistického systému môže spôsobiť kolaps a narušiť stabilitu v ázijskom regióne. Už dnešná situácia, kedy Čína denne vracia naspäť do Severnej Kórey desiatky žiadateľov o azyl, čím ich vystavuje takmer istej smrti (alebo minimálne silným sankciám v domácej krajine) by expandovala do exodusu miliónov hladových ľudí a anarchistického chaosu v domácej krajine eskalujúceho do nekontrolovateľného počtu straty na životoch. Situcia ťažko riešiteľná, ktorá však s každou ubehnutou minútou naberá na aktuálnosti, pretože je imho doba pádu Kim Jong-Ilovho režimu neodvrátiteľná. K danej téme doporučujem ešte dokumenty "This World: Access to Evil" od reportérky BBC Ewy Ewart ako aj "Dispatch: North Korea - Undercover in he Secret State" od Kim Jung Eun (ďalší dokument o Severnej Kóreji -> "Shadows and Whispers: The Struggle of North Korean Refugees") ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..výborne a jednoducho spracovaná téma utečencov, najmä keď sa na Severnú Kóreu v tomto smere skutočne zabúda (utečenci sú z Balkánu, Afganistanu, Iraku a tak ďalej) - akosi ju nevnímame, lebo nie sme priamo dotknutí..Seoul Train prenáša ten šialený pocit beznádeje, ktorý si mi môžme len predstavovať (vďaka za to), keď ľudia nechávajú svoje všetko a utekajú zo svojho domova, lebo ich ničí..ale nie je to len o ich zúfalstve, ale aj o ignorácii tých, ktorí by mohli pomôcť a mali by pomôcť, no zatvárajú oči a tvária sa, že je všetko v poriadku..NIE JE!!.. ()

Pragrik 

všechny recenze uživatele

O tématu uprchlíků a s tím spojenými problémy se dočteme po celém světě. Tento snímek nejen mě dokreslil situaci zoufalých lidí, kteří to ve své zemi opravdu nemají jednoduché.Pro mne jako spokojeného středoevropana je nesmírně těžké pochopit, co se opravdu děje v jiných končinách naší planety.Především diskutovaná Severní Korea a Čína je v otázce lidských práv zcela nepochopitelná. Snímek nám dává alespoň v malé míře nahlédnout do reálného života utečenců a ukazuje nám opravdu vražedné praktiky místních úřadů, policie a vlád. ()

Reklama

Reklama