Reklama

Reklama

Děti ze stanice Leningradská

  • Česko Děti z Leningradské (festivalový název) (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Polsko, 2005, 35 min

Obsahy(1)

Dokument uvozuje informace, že po rozpadu SSSR se zemí potulují na čtyři miliony dětí bez domova a že během natáčení se jen v Moskvě pohybovalo takových dětí na třicet tisíc. Filmová výpověď je založena na interview s dětmi nejrůznějšího věku a záznamu jejich otřesných existenčních podmínek. Shlukují se v metru a na nádražích, přespávají v kanálech a ruinách. Živí se žebrotou, krádežemi, příležitostnou prostitucí, náruživě fetují. Malé komunity jim nahrazují rodinu. Ta vlastní je buď vyštvala na ulici, anebo ji sami zavrhli. Vypěstovali si až dojemný smysl pro solidaritu. Dovedou něžně milovat, ale i zabíjet. Někdo si přesně uvědomuje svou situaci, někoho už hubí drogy a nemoci. Čelit krutému světu ulice dětem pomáhá nejen dodržování jeho drsných zákonů, ale i jeho folklorní reflexe. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (121)

Jimy 

všechny recenze uživatele

Surová realita, ukázka toho, jaký ten svět doopravdy je, bez jakýchkoliv iluzí. Ten problém se rozhodně netýká jen Ruské federace, která je stále ještě utopená v moři ekonomických, politických a společenských problémů, i když je pravdou, že se zde ten problém násobí tím, že v Rusku život člověka nikdy neměl velkou cenu. Sám jsem byl před mnoha lety svědkem prakticky stejné situace, když jsme projížděli Rumunskem a Bulharskem. Bohužel při pohledu na současný svět a směřování lidského smýšlení si myslím, že bude tento stav ještě velmi dlouho trvat, než dojde k nějaké viditelné a reálné změně k lepšímu... ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Kri-Kri, ty idiote hloupej, jelito vypatlaný, Poláci nenávidí Rusy jako nikoho, to není o lezení do zadnice Američanům.Oni mají k tý nenávisti kurevskej důvod, pokud nevíš proč, tak si to zkus někde najít.Když jsi tupej, jak sto let stará žiletka, tak nic nepiš a bude to pro všechny lepší, ty protiruská propagando.Ten dokument jen ukazuje, jak to v tom zavšiveném Rusku vypadá.A jak je absurdní, že tahle svoloč by chtěla ovládat celý svět a neumí si udělat pořádek ani doma. ()

Reklama

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Tyhle mezilidské problémy jsou všude na světě, v každé společnosti. A přitom by stačilo tak málo, aby se pokusili sociální úřady či církve dát těmhle dětem (lidem) šanci. Podobné problémy jsou i v USA, a z vlastní zkušeností vím, že i v menších zemích, které vykazují tabulkově vysoké DPH. Co z toho vychází? Že buďto peníze vynakládají úředníci špatně, nebo je chyba v solidaritě s lidmi, zde dětmi. Kupříkladu takové Norsko je velkou zemí s malým počtem obyvatel. Ale zkuste si prožít noc v hlavním městě Oslo. A hned změníte názor na tuhle společnost - dle tabulek s "nízkou korupcí, a plnou pokladnou - díky ropě a zemnímu plynu". Co se Ruska týče, tak nechápu proč prezident, když jde o prezidentský stát, tak neznárodní ropu a zemní plyn, a rázem by měl stát mnohem více peněz. Ale jen o penězích, jak i v tomhle duchu píšu, tak to není. Ale o lidech a práci s těmi, co to evidentně potřebují...Kdysi náš vzor - USA, tak aktuálně tam žije skoro 50. milionů lidí v chudobě...Hodnotit takový film hvězdičkami, to je dost zbytečné. http://www.youtube.com/watch?v=0JW6Qslwd3w ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Socializmus im nebol dosť dobrý. Teraz môžu tie deti slobodne cestovať na západ a vyjadrovať svoje názory. Samozrejme peniaze na cestovanie nemajú a ich názory kompetentných a zrejme drvivej väčšiny ani nezaujmajú. Žial toto nie je len v Rusku. V USA sa odhaduje až 2 000 000 bezdomovcov. To je každý stopäťdesiaty obyvatel USA na ulici. Hold v kapitalizme bežná vec. Nezamestnanosť, beznádej, alkoholizmus, prostitúcia, násilie a mnoho ďalšieho obnáša táto takzvaná demokracia pod taktovkou cirkvi. Máme také znalosti a technológie, že celá európa, možno aj celá planéta, by mohla byť ráj pre všetkých. Každý by mohol mať vlastný byt, prácu a prostriedky na stravu, oblečenie, zábavu a prístupu k technologickým vymoženostiam dnešnej doby, ale my nie. My radšej jeden hojno a ostatní hovno. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Je naprosté nepochopení smyslu filmařské a dokumentaristické práce vyčítat autorům tohoto krátkého filmu, že nezasahují, nepomáhají malým bezdomovcům a "pouze" bezcitně a chladně filmují. Podobně jako válečný zpravodaj nemá za úkol střílet a házet bomby nalevo napravo, ale právě zaznamenávat, podávat svědectví, informovat, burcovat... Řekla bych, že dokumentaristika a novinařina jako tato, dělá to nejlepší, co může a pomáhá tím na 100%. https://www.youtube.com/watch?v=0JW6Qslwd3w ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V roku 2005 bol film bol nominovaný na Oscara za najlepší dokument s krátkou témou, vyhral cenu za najlepší dokument na MFF Cinemanila v meste Manila na Filipínach a cenu IDA za krátky dokument od International Documentary Association. V roku 2006 bol nominovaný na cenu Emmy v dvoch kategóriách. (Marek1991)

Reklama

Reklama