Reklama

Reklama

Ieodo

  • Jižní Korea 이어도 (více)
Trailer
Mysteriózní / Drama / Thriller
Jižní Korea, 1977, 110 min

Obsahy(1)

Marketinková plavba lodi k otevření nového luxusního hotelu na ostrově Čedžu je z reklamních důvodů prohlášena za pátrání po mýtickém ostrově Ieodo. Ale první noc zmizí z paluby novinář, který jako jediný protestoval proti plavbě zneuctívající jeho rodný ostrov Parang, a plavba končí. Marketinkový ředitel, podezřelý a sám s pocitem viny, ve společnosti šéfredaktora pohřešovaného novináře vyráží na ostrov Parang, aby záhadě porozuměli. Ovšem ostrov a veškerý život na něm je svázán s mytologií a tradicemi pradávných časů. (tomtomtoma)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

rivah 

všechny recenze uživatele

česky OSTROV IEÓ. Pozoruhodné dílo, které patří k základům moderní korejské kinematografie. Složité vyprávění prostoupené mnoha retrospektivami osvětlí komentáře: html">http://darkeyesoflondon.blogspot.com/2019/11/korean-film-festival-2019-ieoh-island.html http://diedangerdiediekill.blogspot.com/2012/12/iodo-aka-io-island-south-korea-1977.html https://www.dmovies.org/2019/11/14/ieoh-island-iodo/ https://thebloodypitofhorror.blogspot.com/2019/02/iodo-1977.html ()

muti 

všechny recenze uživatele

po prvych 15-20min mam dojem ze sa dej akosi zastavil a rozbieha sa az po nejakych 30. minutach. skoda ze hudba je vo filme vlem zriedkava, mohla by to trochu ozivit. par dramatickych vsuviek by tiez nebolo odveci. unless you tie me up and beat me, I dont think I can have a child. - vitajte v korejskej kinematografi. dalej uvidite co su schopne dat zeny za muzsku mrtvolu aby sa dostali k jeho semenu a ako ako ho z neho spravne dostat :P ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Ieodo je mysteriózní hříčkou. Ki-joung Kim vychází ze stejnojmenného románu z roku 1974 (autorem je Čong-džun Ji), využívající korejskou mytologii a legendy o bájném ostrově Ieodo, jež se částečně vztahují i na největší korejský ostrov Čedžu. Pověst má vícero verzí, její rozpětí zahrnuje utopii, ráj i posmrtné místo, mytologii a mystiku. Prvotním impulsem mysteriózního thrilleru je pochopení záhadné události, pátrání přináší rozpory a nejistotu, neboť realita a skutečnost se prolínají se světem nadsmyslovým a transcendentálními zkušenostmi, technologie s magií, přítomnost s minulostí, moderní pokrok s pověrou a starodávnými tradicemi. Dotýká se taktéž ekologie, lidské přirozenosti a negativních dopadů technologicky vyspělé civilizace na život člověka. Poutníkem příběhu, hledajícím odpovědi na mnoho neznámého, je Wú-hjun Seon (zajímavý Džeong-čeol Kim), marketinkový ředitel, podezíraný ze zabití. Pocit viny ho přivádí na záhadný ostrov lovkyň mušlí, místo odpovědí se mu dostávají nevšední zážitky a nadsmyslová poznání. Objektem zájmu je Nam-seok Čeon (velmi zajímavý Jun-seok Čoi), z plavby ztracený novinář, pocházející z toho záhadného ostrova Parang. Syn rybáře, neúspěšný pěstitel mušlí a muž, děsící se kletby mužů z ostrova. Hlavní ženskou postavou je Min-dža (pozoruhodná Hwa-ši Lee), barmanka s úzkostlivě utajovanou minulostí, neboť nechce probouzet dávné démony ze zapomnění. Ale je tu též nejzákladnější ženská potřeba. A k výraznějším postavám patří také Seonův doprovod při pátrání po Čeonově minulosti na ostrově a šéfredaktor novin Džedžu Ilbo (zajímavý Am Park), a bezdětná vdova a Čeonova milenka a investorka jeho mušlové farmy Jeo-in Park (velmi zajímavá Mi-hje Kwon). Z dalších rolí zaujme také šamanka a vyvolávačka duchů zemřelých na záhadném ostrově (Džeong-dža Park) a Čeonův otec a kdysi tak nevysvětlitelně zmizelý rybář (Sún-čul Jú). Film Ieodo má přiléhavou atmosféru napětí a mystiky, kamera (stál za ní Il-seong Džeong) se zdatně pokouší v záchvatech zvědavosti a vzrušení držet u jádra událostí, nálada je znepokojující se špetkou bolesti nitra i sexuální smyslnosti. Vyvrcholením je nekrofilský šamanský rituál. Povedené mysteriózní představení! ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Začalo to tak slibně, ale postupně mě to přestávalo zajímat. Je to výrazný film, o tom se nedá přít, ale nesedl mi. Temné vyprávění o tom, kam až jsou ženy i muži ochotni zajít pro splnění svých tužeb, hezky pojí mystično a realitu, ale nepodařilo se mu mě strhnout a připoutat k vyprávění. Uznávám kvality, ale nebavilo mě to. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Veľmi silne a prísne vedený príbeh o potláčaní tradičného ničivým moderným. S trochou patetizmu povedané - film o legende, ktorá si našla miesto v súdobom svete: legenda o ostrove Io a jeho sile pritiahnuť/ privolať duše mužov-rybárov, ako i o ostrove, na ktorom žijú ženy lovkyne mušiel v akomsi primitívnom spoločenstve, snažiac sa prežiť a udržať rod - vždy prostredníctvom jedného muža. Muž paradoxne je nielen tým, kto dáva nádej na pokračovanie rodu,ale je aj ničiteľom života na ostrove. Túžba muža po modernizácii - zmene lovu na chov - vedie k rozpadu všetkého. Je telom, ale aj symbolom ničivých vedľajších efektov priemyselného pokroku - znečistenia.Celý príbeh je pritom odkrývaný retrospektívne, v krátkych výpovediach a spomienkach postáv v rámci vyšetrovania záhadného zmiznutia jedného muža. Realistické sa prekrýva s mystickým. ()

Reklama

Reklama