Reklama

Reklama

Virtuální historie: Plán atentátu na Hitlera

(TV film)
  • Česko Virtuální historie: Tajný plán na atentát na Hitlera (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

S využitím jedné z nejpokročilejších regeneračních technologií vznikl vůbec první televizní dokument, který kompletně rekonstruuje klíčové události spojené s plánovaným atentátem na Hitlera. Psal se 20. červenec 1944 a plukovník Claus Schenk von Stauffenberg se právě chystal k jednomu z vrcholů německého protinacistického oboje – atentátu na Hitlera. Neúspěch podniku, z něhož nacistický vůdce vyšel jen lehce raněn (za což mohla jednak slabá nálož, jednak fakt, že v průběhu porady někdo kufr s výbušninou odsunul tak, že Hitlera před výbuchem ochránil masivní dubový stůl), znamenal fakticky i neúspěch chystaného převratu. A právě tyto klíčové události odkrývá unikátní dvouhodinový dokument, ve kterém tvůrci využili nejmodernější počítačovou techniku a dosáhli tak dosud nevídané rekonstrukce zásadního momentu moderních dějin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Dobrý rozbor co by se stalo kdyby...... a těch kdyby tam je tolik, že v podstatě se musíme zamyslet nad faktem, jestli Hitler co by válečný "Belzebub" neměl již v osudu napsáno, že ze všech životních nástrah vyjde nezraněn a zemře vlastní rukou. Hrabě von Stauffenberg nebyl jediný, který usiloval o Hitlerův život. Hitler, přežil nebo unikl asi 42 pokusů o atentát. ()

pepito25 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že dokument trvá dve hodiny, príde mi to málo a po zodpovedaní hlavných otázok sa vynárala viac a viac ďalších, na zodpovedanie ktorých už nezostal priestor. Jedno je však isté: Človek búcha päsťou do stola, keď si uvedomí, ako sú nasledujúce dni, mesiace a roky ovplyvnené maličkosťami, z ktorých sa skladá každý deň. Je jasné, že drvivá väčšina z nás sa nezapisuje do histórie takou hrubou ceruzkou ako Hitler. Tu priam bolí vedomie, že ak (1, by Hitler neposunul schôdzku o polhodinu skôr..., 2, by Stauffenberg nespanikáril a dal do aktovky obe bomby... 3, by na schôdzke jeho kufrík úplnou náhodou neodsunuli nabok..., 4, by sa Hitler práve vo chvíli výbuchu neskláňal priamo nad silným dubovým stolom k mape..., ak.. ak... ak.....), tak by vojna mohla skončiť oveľa rýchlejšie, možno hneď a nestalo by sa to, čo sa stalo a síce, že za posledný rok vojny zahynulo viac ľudí ako za prvých päť rokov dokopy. ()

Reklama

Reklama