Reklama

Reklama

Kaštanka

  • Sovětský svaz Kaštanka (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1952, 32 min

Předloha:

Anton Pavlovič Čechov (kniha)

Hudba:

Jurij Levitin

Obsahy(1)

Sovětský barevný kreslený film, natočený podle stejnojmenné povídky A. P. Čechova. Psík Kaštanka patřící starému truhláři Lukovi Alexandriči a jeho synkovi Feďuškovi, se při návštěvě města svému pánovi ztratí. Najde ji, vyhladovělou a zimou zkřehlou, cirkusový artista a vezme ji s sebou domů. Kaštanka se spřátelí s jeho cvičenými zvířátky, kocourem a husou, a když husa pojde, vycvičí artista Kaštanku tak, že může husu při artistických kouscích nahradit. Při prvním veřejném vystoupení v cirkusu však Kaštanku poznají přítomní Feďuška s Lukou Alexandričem, zavolají ji k sobě a Kaštanka s nimi radostně putuje do svého původního domova. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (4)

ripo

všechny recenze uživatele

Sovětští filmoví pracovníci sáhli nejednou po obsažném díle velkého klasika ruské a světové literatury Antona Pavloviče Čechova, aby dali ožít postavám jeho mistrovských jednoaktových her a krátkých povídek, jakými jsou na př. Medvěd, Jubileum, Svatba, Maska. Tentokrát se k Čechovovým povídkám obrátila i dramaturgie kresleného filmu a vybrala prostou, půvabnou povídku o psíku, který se ztratí svému pánu, je nalezen cirkusovým artistou, při první veřejné produkci v cirkusu je však poznán svými bývalými pány, k nimž se radostně vrací. Citlivým filmovým zpracováním vzniklo dílko, které svou jednoduchou fabulí je srozumitelné i malým dětem, pro něž je především určeno a jimi jistě poskytne chvilku zábavné podívané. Filmový přehled 25/1953 ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásná animovaná pohádka o zaběhnutém pejskovi Kaštance, kterého se ujme pán z cirkusu. Nemusíte se bát, nový Kaštankův pán není zlý, má ho moc rád. Jenže na prvním cirkusovém vystoupení Kaštanka slyší volání svých starých pánů. Je na rozpacích, zda má hodného cirkusáka opustit, ale srdce zvítězí. Pohádku v originále můžete shlédnout na youtube. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Výtvarně dokonalý snímek, jehož forma je plně postavena do služeb Čechovova příběhu. Nic zde není samoúčelné, nic zde není pouze na efekt, jak to často známe např. z disneyovek. Citlivě, leč velmi civilně vyprávěný děj si nemusí vypomáhat žádnými oslnivými a překvapivými zvraty, a přesto dá divákovi vše - obavy, dojetí, smutek, radost, katarzi. Realismus opět dokazuje svou uměleckou nesmrtelnost. - Dodatek: já být Kaštankou, zůstala bych radši s klaunem a vystupovala v cirkuse. ()

Reklama

Reklama