Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve mlýně, daleko od lidí, žije mlynářka (V. Fialová) s dcerou Vojtěškou (M. Šafránková). Chybí tu však mužská ruka. Za hrází rybníka ale bydlí vodník (S. Zindulka), který nenechá mlynářku v těžkých chvílích bez pomoci. Když je ve mlýně nejvíce práce, objeví se mladý pocestný (A. Navrátil), který se nechá najmout do mlýna jako pomocník. Včera Vojtěška tvrdila, že takový se ještě nenarodil, aby o něho jen okem zavadila. Jenže! Dnes k ní za úplňku zpívá rákos, a tak není divu, že nemůže spát… Tak začíná pohádka scenáristky Boženy Šimkové a režisérky Vlasty Janečkové. Teprve při jejím sledování se dozvíte, jaké úklady se mladé dvojici postaví do cesty a jak je kouzelná moc vody pomůže překonat. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Dějově sice skromnější, avšak kulisově a herecky velmi vydařená pohádka. Kromě krásných napodobenin oveček a žabáka zde vyniká svým projevem pro tentokrát "zlý" Josef Karlík, sympatický je i Tonda Navrátil či Standa Zindulka, přičemž M. Šafránková je pro mě vzhledově ještě hezčí princeznou, než byla (akčnější) Popelka v podání její starší a známější sestry. Tři a půl bodu a zbylá polovina za poctivě a reálně vyrobené kulisy, celkem tedy 4 body. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Miroslava Šafránková je jediný roztomilý klenot této pohádky. Ale to studiové provedení skutečně bije do očí. I ty ovce nevypadají jako skutečné, ale spíše po nemoci nebo zlomenině krční obratle. A rozmluvy Josefa Karlíka o tom, jak touží připravit prince o trůn, také nejsou příliš záživné právě tím, že jsou moc zdlouhavé. A naopak konec je extra rychlý. Nejprve zmizí voda a ve vteřině už si lid stěžuje, že ji nemá. V další pak tvrdí, že je to zlé znamení, demonstruje a háže kameny po samozvaném králi. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

"Jsou věci, s kterýma se nekupčí." Toníčka já prostě můžu a Šafránkovic děvčata mají totální monopol na křišťálové hlásky a neobyčejnou dívčí jemnost a půvab. Taky ostatní herci výborní, všechno to běží i přes občasné nesmysly, jenom ten konec je příliš uspěchaný (a tím pádem bizarní), šup šup honem honem, máme už jenom deset minut, takže rychle vodo vodo, lidové povstání, pan Zindulka, čáry máry a Toníček s Mirečkou se koooonečně můžou políbit, uf a je to. Vešli jsme se. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Typická česká televizní pohádka ze začátku 80. let na nedělní odpoledne po obědě. Až do oka bijící příšerné papundeklové kulisy, které vypadají jak z nějakého okresního divadla. Stejně tak tomu je o těch plyšových vypelichaných oveček, které jsou alespoň na oko roztomilé. Naopak poskakující umělý žabák byl roztomilý. Takový vzdálený příbuzný Crazyho Froga. A jestli se něco povedlo, tak Zindulka v roli vodníka. Ten by si mohl podat ruku s Dvořákem. [383. hodnocení, 19. komentář, 57%] ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o princi, který si v přestrojení za chudého pocestného vybere nevěstu v podobě mlynářovy dcery Vojtěšky. Jediná překážka stojící ve štěstí mladého páru A. Navrátila a M. Šafránkové, je ztělesněna do podoby zrádného regenta J. Karlíka, jenž měl v době princově nepřítomnosti království na starost a jehož herecký výkon mě také nejvíce zaujal. V dalších rolích se objevila matka mlynářka V. Fialová, jenž se snažila svou zamilovanou dceru za každou cenu ochránit před neznámým nápadníkem a S. Zindulka v roli dobrosrdečného vodníka Matěje, jehož kouzlo vyřčené v pravý čas vše zachránilo. Přihlédnu-li k až příliš jednoduchému a přímočarému ději a nevýrazné ústřední milenecké dvojici, je jasné, že hodnocení nebude z nejvyšších. Skutečně v rámci spravedlnosti porovnám-li podobné televizní kulisové pohádky, jež jsem ohodnotil průměrně, domnívám se, že této úrovně toto čtyřicetiminutové dílo V. Janečkové nedosahuje. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama