Reklama

Reklama

Jaderná havárie na Three Mile Island

  • USA Meltdown at Three Mile Island
všechny plakáty

Obsahy(1)

Zpráva o "americkém Černobylu".

V roce 1978 byla slavnostně uvedena do provozu jaderná elektrárna Three Mile Island v americkém státě Pensylvánie. Moderní stavba plná zbrusu nové technologie budila zájem odborníků i obyvatel okolních měst a městeček.
Dne 28. března 1978 však právě v této elektrárně došlo k zatím největší jaderné haváriii na území USA. Závada čerpadla způsobila, že voda, chladící reaktor, začala unikat a aktivní zóna se v krátké době přehřála.
Situaci zkomplikoval i lidský faktor. Dispečeři v nastalém zmatku omylem odpojili záložní chladící systém. V prostorách elektrárny byla zaznamenána mnohonásobně zvýšená radiace. S podobnou extrémní situací neměl nikdo praktické zkušenosti. Odborníci se obávali nejhoršího - roztavení reaktoru. Místní i federální úřady neměly o stavu věcí jasné informace, a vyčkávaly s evakuací obyvatel. V obavách před nejhorším odešlo ze svých domovů 140 000 lidí.
Jaderným vědcům a technikům se nakonec podařilo za dramatických okolností obnovit normální provoz. Ale syndrom Three Mile Island zůstal a zůstává v myslích mnoha Američanů. V důsledku této události zavedly federální úřady v jaderných elektrárnách nové bezpečnostní a provozní předpisy, ale výstavba nových reaktorů, určených ke zdánlivě levné a bezpečné výrobě elektřiny, byla v USA na dlouhá léta pozastavena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Předpokládal jsem, že rekonstrukce nejhorší jaderné havárie USA bude mít daleko dramatičtější spád, leč nikoliv. Důkladnější seznámení s reaktorem chybí a a divák se daleko více dozvídá o mediální stránce věci, tj. postupné informování města starostou , novinářské zvěsti atd. Mě osobně spíše zajímá samotná událost, její příčiny, průběh a řešení, což je zde nastíněno jen okrajově. Možná nemá tato havárie tak katastrofální důsledky, aby bylo možné natočit o ní strhující dokument, nicméně podle mezinárodní stupnice jaderných událostí byla tato tragédie označena stupněm 5 na sedmistupňové škále, což rozhodně nesvědčí o malé odchylce z běžného provozu. Do paměti se mi vryly pouze poslední záběry z roku 1982 na částečně roztavené jádro reaktoru. 40% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Třetí a čtvrtý díl nečekaně nahodí výhybku a pojednává prostřednictvím osobního příběhu  o tom, jak v USA Bůh dolar, individualismus a zisk stojí nad životy lidí. Dokonce nad možné následky neobyvatelnosti celého východního pobřeží země. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

První dvě epizody zajímavé, další dvě už zbytečné kecy okolo. Vysvětlení havárie podobně jako ve finální epizodě Černobylu se nekoná. ()

Musak 

všechny recenze uživatele

Prislo mi ze je tam zbytecne moc keců kolem, ktery s tim az tak moc nesouvisej. Zkratil bych to tak na 30 min.... ()

Dogmeat 

všechny recenze uživatele

Vlastně se ani tak nezabývá samotnou havárií a co se při ní přesně stalo, jako spíše všemi těmi zmatky okolo, kdy nikdo nic nevěděl a když věděl, tak často mlžil. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Snad jsem správně přiřadil dokument k tomuto profilu. Dokument nehodnotím moc kladně, protože zatímco první část havárie popsali zbytečně moc, když nakonec "o nic nešlo" tak v té druhé části o pár dní později jsem se ztratil. Podle mě proto, že tam vlastně jasně neuvedli, vlastně šlo. Jen pořád spekulovali - bouchne, nebouchne... ()

Maslo133 

všechny recenze uživatele

Jak mám různé dokumentární minisérie na Netflixu celkem rád, tak tohle byla příšerná nuda. Spousta keců o ničem a technická stránka věci v podstatě absentuje. Hlavně že tam starý báby bulej a vyprávěj jak si balily kufry... ()

Reklama

Reklama