Reklama

Reklama

Národní umělec Josef Lada

  • Československo Mistr čáry
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Československo, 1952, 18 min

Režie:

Hugo Huška

Hrají:

Josef Lada

Obsahy(1)

Film je součástí a byl vydán na DVD s názvem Film - náš pomocník.
Rozsáhlá kolekce informačních a osvětových filmů z let 1948 až 1959 reflektuje proměny české společnosti 50. let v jejích pracovních zvyklostech i volnočasových aktivitách. (Filmexport)

Recenze (5)

ripo

všechny recenze uživatele

V galerii filmových portrétů národních umělců vychází po Ludvíku Kubovi, Václavu Vydrovi a Josefu Skupovi portrét malíře Josefa Lady. Právě proto, že Ladovy obrázky jsou tak známé a tak oblíbené, je zajímavé sledovat cesty, jakými vznikají, seznámit se s umělcem, který do nich vkládá tolik lásky k člověku a tolik porozumění pro jeho radosti i bolesti. Film provází Ladu při jeho práci, při toulkách okolím rodných Hrusic, v rozhovoru s přáteli v pracovně a na několika místech jej nechává mluvit o jeho mládí a o vlastní umělecké tvorbě. Právě tak jako předchozí portréty, i film věnovaný Josefu Ladovi je velmi zdařilý; je to zejména zásluhou vyváženého střídání ukázek díla a ukázek z Ladova života. Film je stylově doprovázen hudbou na lidové motivy. Filmový přehled 27/1953 ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Filmový portrét malíře Josefa Lady vznikl k popularizaci jeho díla, které vyhovovalo ideovým záměrům. Životopisný film je koncipován z větší části jako komentovaný sled kreseb a maleb, zachycuje však i autora při práci a v kontaktu s rodinou a přáteli. Snímek vznikl jako součást série krátkých filmů, označované jako "galerie filmových portrétů národních umělců!, v jejímž rámci byli dále zachyceni například malíř Ludvík Kuba, herec Václav Vydra či loutkař Josef Skupa. Komentář namluvila Milada Horutová. ()

Reklama

Reklama