Reklama

Reklama

Rozum a cit

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1962, 15 min

Obsahy(1)

Podobenství o nutnosti vyváženosti mezi rozumem a citem, které zde představují postavy dvou hudebníků. Oba muzikanti radikálním způsobem kultivují okolní přírodu k obrazu svému, dokud si neuvědomí, jak žádoucí je jejich spolupráce. (J.Connor)

Recenze (4)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Výtvarný, hudební a geometrický souboj forem, tvarů, oblinek, pravých úhlů, rozpustilých agogických odchylek a pevného rytmu. Poselství o nutnosti nezanedbat a neupřednostňovat ani rozum, ani cit. ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

Největší chybou tohohle snímku bylo, že promítač neotočil s předsádkou, tož jsme to neviděli široký. A to jsem si myslel, že je tohle možný jenom v Písku! Dějem mi to vzdáleně připomnělo Zamjatina, My. ()

Reklama

roswelll 

všechny recenze uživatele

Jeden ze stěžejních animovaných snímků Jiřího Brdečky připomíná prostřednictvím výtvarného rukopisu Zdenka Seydla a vyjímečného širokoúhlého formátu téměř filozofický esej na titulní téma, dospívající k nutnosti vyváženosti těchto "kategorií" v lidském životě. Personifikované postavy Rozumu a Citu se spolu střetnou při tvorbě krajiny, aby nakonec přistoupily na zákonitou kooperaci. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Rozum a cit je prvním českým širokoúhlým kresleným snímkem. Jedná se o alegorický pohled na neoddělitelnost rozumové a citové složky v lidském životě. Ve snímku hraje důležitou roli pohled na krajinu, které širokoúhlost vysloveně sluší. Ke konci dochází doslova k vizuálním orgiím. Výtvarná stránka je povedená, myšlenka a její alegorické zpracování není k zahození, ale celkově se mi to zdá dlouhé a natahované. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama